En Sıcak Konular

Mehmetçiğe müjde: EJDER geliyor!

2 Şubat 2009 12:36 tsi
Yüzde yüz yerli imalat ile üretilen 'Ejder' adlı araç, Mehmetciği mayınlardan korumak amacıyla sahaya iniyor.

Firma yetkilileri, testlerden başarıyla geçen 'Ejder'i yarın kamuoyuna tanıtacak.

Terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlara devam eden güvenlik güçleri, en çok mayına basma sonucu şehit oluyor. Teröristlerin araziye döşediği mayınların can almasının önüne bir türlü geçilemiyor. Nurol Makina ve Sanayi A.Ş., Türkiye'deki zırhlı tekerlekli araç sektöründe tamamen özgün tasarım ve yerli imalatı ile bir ilke imza attı ve 'Ejder' isimli 6x6 zırhlı tekerlekli aracı üretti.

'Ejder', mevcut mayın patlamalarına karşı kullanıcıya, yüksek bir koruma sunuyor. Aracın tasarımı, mayının patlama etkisinin araca nüfuz etmemesine değil aynı zamanda içerideki personele tesirini de en aza indirmeye ve dolayısıyla standartlar içerisinde kalarak personelin hayatı idamesini temine dayanıyor.

'Ejder'in bu özelliği, gerçek mayınlar ve araç çarpışma test mankenleri ile özel test tiçhizatı kullanılarak gerçekleştirilen denemelerle kanıtlandı. 12 kişiyi taşıyabilen, 18 tonluk 'Ejder', yarın kamuoyuna tanıtılacak.

Terör örgütü, uzaktan kumandalı ve basmalı olmak üzere iki türlü mayın kulanıyor. Mayınlara A-4 ve C-4 patlayıcılar da konulduğu için tahrip gücü yüksek oluyor. Anti personel mayını ile tuzaklanmış anti tank mayını da tuzaklarda yer alıyor. Terör örgütü, araziye döşediği mayınların dedektörle tespit edilmemesi için üzerine lastik parçası koyuyor. Mayınlar bir-iki kilometre mesafeden telsiz veya telefonla patlatılabiliyor.

TNT kalıplarıyla etkisi artırılan ve uzaktan kumanda ile patlatılan mayınların değişik boyut ve biçimlerde yaklaşık 350 tipi var. Bunlardan en sık rastlanılanları parça tesirli, basınç tesirli, sıçrayan ve uzaktan fırlatılarak yerleştirilen mayınlar. Halen kullanılan metal dedektörlerle Güneydoğu'ya döşenmiş olan plastik ve tahta mayınları tespit etmek oldukça güç. Bu da bölgede teröre karşı mücadele eden güvenlik güçlerinin işini zorlaştırıyor.

Ejder'in teknik bilgileri şöyle: "Özgün tasarım, yerli imalat; Azami hız: 110 km/s; Menzil: 650 km; Enlemsel/boylamsal diferansiyel kilitli otomatik aktarma organları; Bağımsız süspansiyon; Hava soğutmalı disk fren ve ABS; CAN iletişimi; Personel taşıma kapasitesi: 12; NATO STANAG 4569 yüksek zırh koruma seviyesi; NATO STANAG 4569 yüksek mayın koruma seviyesi; mayın patlamalarından korunmak için özel tasarım."

cihan



Bu haber 763 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,729 µs