Onlar fosfor bombası | " /> Onlar fosfor bombası | "/>

En Sıcak Konular

Asker itiraf etti: Onlar fosfor bombası

2 Şubat 2009 18:07 tsi
Asker itiraf etti: Onlar fosfor bombası 'Gazze gibi yoğun nüfus barındıran bir şehre fosfor bombası ve ağır topçu ateşiyle saldırmak ve ardından sivil halkın hatayla öldürüldüğünü söylemek ahlaksızca ve aşağılayıcı bir açıklama.' diyen İsrail ordusundan emekli asker şok itiraflarda bulundu!

'Ben topçuyken fosfor bombası kullandım'

Filistinli sivillerin ince bir hesap sonucu öldüklerini söyleyen İsrail ordusundan emekli askerin itirafı

Simcha Leventhal / Il Manifesto (Cumhuriyet Gazetesinde yayınlandı)

2000-2003 yılları arasında İsrail ordusunda M109 birliğinde topçu olarak görev aldım. İsrail'in Gazze'de kullandığı silahları kullanmak konusunda eğitimden geçtim. Yaşamını yitiren Filistinli sivillerin kesinlikle talihsiz yazgıları nedeniyle değil, ince bir hesap sonucu öldüklerini biliyorum. İsrail ordusunun Gazze'de kullandığı bombalar patlama alanına 50 metre mesafede bulunan herkesi öldürebildiği gibi, 200 metre mesafedeki herkesi yaralayabiliyor. Bu silahların etkisini iyi bilen İsrail ordusu 350 metre mesafede bulunan kendi askerlerine bunları kullandırtmıyor, eğer askerler zırhılı araçlar içinde ise 250 metre mesafede kullanmalarına izin veriyor. Gazze'den gelen fotoğraflar ve tanıklıklar, İsrail ordusunun operasyonda fosfor bombası kullandığına şüphe bırakmıyor.

'Patlayıcı duman'

Benim topçum birliğinde hizmet verdiğim dönemde de fosfor bombası, cephanede mevcuttu. Uluslararası hukuk, fosfor bombası kullanıldığı zaman şiddetli yanığa neden olduğundan yoğun nüfusa sahip yerleşimlerde bu bombanın kullanımını yasaklıyor. Bomba, toprakla temas etmeden birkaç metre önce patlıyor, böylece etki gücünü arttırarak 250 metrelik bir alana fosforla ateşlenen 116 parça fırlatıyor. Önce de söylediğim gibi uluslararası hukuk bu bombanın kullanımını yasakladığı için eğitim sırasında komutanlarımız bize "beyaz fosfor" yerine "patlayıcı duman" sözcüğünü kullanım diyordu. İsrail ordusunun operasyona başladığı ilk günden itibaren haberleri büyük bir kızgınlık ve endişeyle izledim. Ülkem adına hizmet veren askerlerin yoğun bir nüfusa sahip Gazze'yi ağır bir top ateşine tutmaları beni sarstı. Sanırım İsrail'in önde gelen yazarları bu silahların mekanizmasını ve nasıl çalıştıklarını bilmiyor, ama israil ordusundaki askeri hiyerarşiden haberleri var kesinlikle.

Kaza değil...

Gazze saldırısında 1300 Filistinli yaşamını yitirdi, 5000'i aşkın kişi yaralandı. İyimser tahminlere bakılırsa yaşamlarını yitirenlerin yarısından çoğu çapraz ateşe maruz kalan Filistin halkıydı, aralarında yüzlerce çocuk vardı. Bu yönde bir savaş stratejisi benimseyen ve sonucun bilincinde olan yöneticilerimiz, halen umarsız bir üslupla her bir kaybın talihsiz bir kaza kurbanı olduğunu öne sürüyor. Samimi olmam gerekirse, herhangi bir kaza söz konusu değil. Dünyanın en yoğun yerleşim bölgesi üzerinde ağır top ve fosfor bombası kullanmaya karar verenler, benim de bildiğim gibi birçok masum insanın öleceğini çok iyi biliyordu. Ayrıca izledikleri savaş stratejisinin olası sonuçlarını önceden hesapladıklarına göre, Gazze'de yaşamını yitirenler talihsiz bir kazanın kurbanları olarak tanımlanamaz.

Ahlaki yapı erozyona uğradı

Ordum ve İsrail toplumunun ahlaki yapısının erozyona uğradığına tanıklık ettim bu ay. Ahlaklı bir davranış, sivil halkı hedef almayan bir askeri yöntemin yanı sıra tutarlı bir mücadele stratejisi gerektirir. Gazze gibi yoğun nüfus barındıran bir şehre fosfor bombası ve ağır topçu ateşiyle saldırmak ve ardından sivil halkın hatayla öldürüldüğünü söylemek ahlaksızca ve aşağılayıcı bir açıklama.

İtalyancadan çeviren: Aslı Kayabal (Il Manifesto, 22 Ocak 2009)

Simcha Leventhal, İsrail ordusunda topçu birliğinden emekli bir asker ve Breaking the Silence'ın kurucu üyesi



Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,023 µs