En Sıcak Konular

Yağdır Mevla su!

0 0 0000 00:00 tsi
Yağdır Mevla su! Küresel ısınmaya karşı tepkisizliğimiz bizi yakıyor. Yuvacık Barajı kurudu. Yalova,  Bolu, Bursa ve Aksaray'daki barajlar kurudu kuruyacak. İstanbul'un 6 ayı kaldı. İşte, Türkiye'nin acı tablosu....

Küresel ısınma Türkiye’yi susuzlukla vurdu. Uzun süredir yağış olmaması nedeniyle Kocaeli’deki Yuvacık Barajı kururken, Türkiye’nin pek çok yerindeki su kaynakları da tehlike altına girdi. Aksaray’daki Mamasın Barajı’nda su seviyesi 6/5 oranında düştü, Yalova ve Kocaeli’ne bağlı 4 ilçenin su ihtiyacının karşılandığı Gökçe Barajı’nda 4 aylık stok kaldı.

İstanbul'un altı ayı var!

İstanbul ise yağış sıkıntısı sürerse uzun vadede su problemi yaşayabilir. İSKİ Genel Müdürü Ali Çodur, kentteki 10 barajda toplam 495 milyon metreküp su olduğunu belirterek, “Barajlarımızın doluluk oranı yüzde 57. Günde 2 milyon metreküp su kullanan İstanbul’a 6 ay daha yetecek suyumuz var. Bir sıkışıklık yaşamıyoruz” dedi.

Sanayicide İSKİ suyu

Su sıkıntısı yaşayan Gebze Organize Sanayi Bölgesi’ndeki sanayicilerin imdadına İSKİ yetişti.İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi, sanayicilere, Tuzla-Gebze hattından günlük 60 bin metreküp kapasiteye sahip pompa istasyonundan su vermeye başladı.

İzmir’de ise şimdilik sıkıntı görünmüyor. İzmir, Manisa ve Uşak’ın su ihtiyacını karşılayan Devlet Su İşleri 2. Bölge’nin Müdür Yardımcısı Özer Horzun, “Yağış olmadı ama su rezervleri açısından geçen yıldan iyiyiz” dedi.

YALOVA’nın su ihtiyacını karşılayan Gökçe Barajı’nda su seviyesi düştü. 1995 yılında yapılan Gökçe Barajı’nda da su seviyesi son yılların en düşük noktasına geldi. Yalova ilinin su ihtiyacını karşılayan barajdan, Kocaeli’nin su ihtiyacını karşılayan Yuvacık Barajı’nın kuruması sonrası Gölcük, Karamürsel, İhsaniye ve Değirmendere’ye de günlük 20 bin metreküp su verilmeye başlandı. Geçen yıl 6700 kod olan su seviyesi 6641 kod seviyesine düşerken, (Yaklaşık 4 metre) Gökçe Barajı’nda 4 ay yetecek kadar suyun kaldığı belirlendi. Yalova Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu, “Vatandaşlarımız suyu lüzumsuz yere kullanmasınlar” dedi.

Bolu'da rekor düşüş

BOLU’da 1970 yılında yapılan ve 24 milyon metreküp su toplama kapasitesine sahip olan Gölköy Göleti’nde sular ilk kez 18 metreden 5 metreye kadar düştü. DSİ Şube Müdürü Sabahattin Çapkınoğlu, “Gölköy göleti kurulduğundan bu yana ilk kez su seviyesi bu kadar düştü. Ancak bu Bolu’nun su sıkıntısı yaşayacağı anlamına gelmiyor. Küresel ısınma nedeniyle bu bütün dünya ülkeleri ile birlikte ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yaşanan genel bir sıkıntı. Bolu olarak bu sıkıntıya düşmeyeceğiz. Gölköy Göleti’nin yeniden dolması için çalışıyoruz. 2007 Nisanı’nda göletimiz yeniden dolmuş olacak” diye konuştu.

DSİ 1. Bölge Müdür Yardımcısı İsmail Yılmaz, Türkiye genelinde son yılların en kurak mevsiminin yaşanması nedeniyle Bursa’nın su ihtiyacının karşılandığı Doğancı Barajı’nda su seviyesinin minimum düzey olan 312.18 metreye indiğini söyledi. Yılmaz, “Barajımızda bizim hesaplarımıza göre 60 günlük suyumuz var. Baraja günlük 92 bin 448 metre küp su geliyor” diye konuştu.

BU yılki yağış oranlarında düşüş olması Aksaray’da da etkisini gösterdi. Aksaray Mamasın Barajı’nda şu andaki su seviyesinin 22 milyon metreküp olduğu belirtilirken barajın kapasitesinin 150 milyon metreküp olduğu bildirildi. DSİ yetkilileri özellikle kasım ayında metrekareye 20 kilo gram yağış düştüğünü, oysa bu rakamın 2004 yılında 93 kilogram, 2005 yılında ise 63 kilogram olduğunu ifade etti.

Anormal sıcaklık değişiklikleri yok

DEVLET Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Ahmet Ünal, kasım ve aralık ayının ilk yarısındaki hava sıcaklıkları ve yağış değerlerinde anormal değişiklikler olmadığını söyledi. Ünal, yaptığı açıklamada, İç Anadolu, Marmara ve Ege Bölgesi’nin bazı bölümlerinde normalin altında yağış alındığını, ancak kuraklık tehlikesi bulunmadığını belirtti.

Eylül-ekim aylarında bazı bölgelerde normalin 3 katı yağışların alındığını hatırlatan Ahmet Ünal, Akdeniz ikliminin özellikleri nedeniyle son 1 aydır hava sıcaklığının yüksek seyrettiğini, ancak ileriki günlerde yağmur ve kar beklediklerini ifade etti.

Türkiye gibi diğer Akdeniz ülkelerinde de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini, ancak önceki yıllara göre anormal sıcaklık değişiklikleri olmadığını belirten Ünal, 2005 yılında da 15-17 Aralık günlerinde kayak merkezlerinde kar kalındığının 1-2 santimetre civarında olduğunu, ancak ay sonuna doğru bazı merkezlerde kar kalınlığının 100 santimetreye ulaştığını hatırlattı. Ünal “Son 20 yıllık değerlere baktığımızda 3-5 yılda bir böyle hava şartlarıyla karşılaşıyoruz. İklim değişikliğiyle ilgisi yok” dedi.

Akşam



Bu haber 717 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,485 µs