En Sıcak Konular

DSİ'den su krizi için 11 proje

0 0 0000 00:00 tsi
DSİ'den su krizi için 11 proje Devlet Su İşleri Kocaeli'deki su sorununu çözmek için 11 proje geliştirdi. Projeler kapsamında bölgedeki hemen hemen tüm su kaynaklarının kullanılması planlanıyor. Peki, bu projeler nasıl hayata geçecek? İşte ayrıntılar...

Yuvacık Barajı'ndan su alınamaması nedeniyle zor günler geçiren Kocaeli'nde sorunların çözümü için Devlet Su İşleri,  İstanbul ve Kocaeli Büyükşehir Belediyeleri ile birlikte devrede.

DSİ ekipleri sorunun çözümü için kısa orta ve uzun vadede devreye girecek 11 proje geliştirdi.

DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu, Kocaeli'ne su verebilmek için geliştirdikleri projeleri şöyle sıraladı:

* İhsaniye ve Yuvacık yakınlarına dört baraj inşa edilecek
* Melen'den Kandıra'ya su verilecek
* Yeşilçay yakınlarındaki derelerden Kocaeli'ne su ulaştırılacak

Sirmen konuştu

Su krizindeki hedefteki isim CHP Kocaeli Milletvekili ve eski İzmit Büyükşehir Belediye Başkanı Sefa Sirmen, kentteki su sorunundan, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ni ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı sorumlu tuttu.
 
Barajın yapımı ve su alımı taahhüdü konusunda yüklenici firmalarla uluslararası anlaşma yapıldığını belirten Sirmen, Başbakan Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde verilen 'su alma taahhüdünün' yerine getirilmediğini ileri sürdü.
 
Sirmen, ''İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sözleşmeye uymaması nedeniyle, elimizdeki fazla su denize akıyordu. Bugün ise su yetmiyor. Bir tek suçlu var, o da Tayyip Erdoğan'dır" dedi.
 
Yılda 70 milyon metreküp suyun kaçak olduğunu belirten Sirmen, belediyenin de gerekli tedbirleri almadığını iddia etti.
 
Bu önlemlerin kısa sürede hayata geçirilmesi için DSİ'nin çeşitli bölge müdürlüklerinde çalışanlar da Kocaeli'nde görevlendirildi.
 
Kuyuların açılması için DSİ'nin Eskişehir Bölge Müdürlüğü'ndeki ekipleri Kocaeli'ne gitti. Bursa ve Ankara Bölge Müdürlükleri barajların yapımına ilişkin proje çalışmalarını yürütüyor.

DSİ Genel Müdürlüğü, Sapanca'ya pompa istasyonu yapılması için de proje hazırlıyor. Bir dönem İSKİ Genel Müdürlüğü de yapan DSİ Genel Müdürü Eroğlu'nun bir umudu da yağmur yağması.

Eruygur, "İnşallah yağmur yağar da kısa zamanda bu problem çözülür. Ama Yuvacık Barajı'nda yaşanan skandalın bedelini Kocaelililer bir süre ödeyecek" dedi.
 
Yalova'dan kente su
 
Bu arada  Yalova Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu, su sıkıntısı yaşanan Kocaeli'nin üç ilçesine, Gökçe Barajı'ndan su vermeye başladıklarını bildirdi.
 
Binicioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Yalova'nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Gökçe Barajı'nda su probleminin olmadığını belirterek, kente dört ay yağmur yağmasa dahi sorun yaşanmayacağını vurguladı.
 
Kocaeli'nin 3 ilçesine Gökçe Barajı'ndan su vermeye başladıklarını ifade eden Binicioğlu,''Kocaeli'ne su vermemiz, Yalova için susuzluk nedeni olmayacaktır. Su Birliğini, Kocaeli'ndeki üç ilçeyle birlikte kurduk. Bu üç ilçenin tüm hisseleri, Yalova Belediyesine devredildi. Gökçe Barajı'nın yüzde 86'sı Yalova Belediyesi'ne aittir. Bizler deprem yaşamış bir ilin yöneticileri olarak komşularımıza zor durumlarında yardımı bir vefa olarak kabul etmekteyiz. Şu anda bizden su alan Kocaeli'nin 3 ilçesine, su problemleri giderildiğinde su vermeyi keseceğiz'' dedi.

CNNTurk



Bu haber 590 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,277 µs