'Hamas'ı sürece dahil edin' mesajı! | " /> 'Hamas'ı sürece dahil edin' mesajı! | "/>

En Sıcak Konular

Abbas'a 'Hamas'ı sürece dahil edin' mesajı!

8 Şubat 2009 09:43 tsi
Abbas'a 'Hamas'ı sürece dahil edin' mesajı! İsrail'in Gazze saldırıları sonrası ortaya çıkan tabloyu, Filistin'de ulusal birlik hükümeti kurma çalışmalarını ve Ortadoğu barışını değerlendirmek üzere önceki gün Türkiye'ye gelen Filistin Devlet Başkanı Abbas'a ulusal uzlaşı hükümetinin kurulması

İsrail'in Gazze saldırıları sonrası ortaya çıkan tabloyu, Filistin'de ulusal birlik hükümeti kurma çalışmalarını ve Ortadoğu barışını değerlendirmek üzere önceki gün Türkiye'ye gelen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve TBMM Başkanı Köksal Toptan ile görüştü. 

Abbas'a Filistin'de öncelikli olarak Hamas'ın da dahil olduğu ulusal uzlaşı hükümetinin kurulması gerektiği mesajı verildi. Abbas, önceki akşam da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte çalışma yemeğinde bir araya gelmişti. Mahmud Abbas ile Çankaya Köşkü'nde görüştükten sonra ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Filistin davası için öncelikli olarak 'Filistin uzlaşı hükümetinin kurulması gerektiğini söyledi.

"Filistin'de birliğin sağlanması asıl mesele. Filistin ve Arap dünyası birlik içinde olmalı." diyen Gül, Abbas ile Filistin'de 2 ayrı devletin olamayacağını konuştuklarını belirterek, kalıcı barışın sağlanabilmesi için Filistin devletinin kurulması ve bunun da İsrail ile yan yana yaşayabilmesi gerektiğini ifade etti. Bütün dünyanın Gazze'deki dramı izlemekten başka bir şey yapmadığını söyleyen Gül, Filistin'e yönelik ambargonun kalkmasının aciliyetine de dikkat çekti.

Abdullah Gül, ABD'de yeni bir yönetimin 'iyi niyetlerle ve diyalog anlayışıyla' göreve başladığına da dikkat çekti. Filistin davasının ancak kurulacak ulusal uzlaşı hükümetiyle daha güçlü temsil edilebileceğini söyleyen Gül, "Bu bizim birinci önceliğimiz, bunun dışında Filistin'in iç meselelerine karışmayız.'' diye konuştu. Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin "Kaçırılan İsrail askeri konusunda Türkiye devrede mi?'' sorusuna da "Bekleyin, sırası gelince göreceksiniz.'' cevabını verdi.

Filistin Devlet Başkanı Abbas, Filistinliler arasında gerçek bir uzlaşmaya ihtiyaç bulunduğunu aktararak, yardımlarından ötürü Türkiye'ye teşekkür etti. Abbas, "Türkiye'nin bizimle ilgili gizli bir ajandası yoktur. Tek ajandası vardır; o da Filistin'de barışın ve Filistin halkının kendine olan güveninin tekrar sağlanmasıdır. Türkiye bu haliyle her zaman Filistin ve Filistinlilerin yanında yer alarak dostluğunu göstermiştir.'' dedi.

Abbas'ın Gül ile bir araya gelmeden önce TBMM Başkanı Köksal Toptan ile yaptığı görüşmede de ana gündem Filistinli grupların uzlaşmasıydı. Toptan, İsrail ile Araplar arasında bir barış sağlanması için öncelikle Filistin'in kendi içindeki sorunları çözmesi gerektiğini belirterek, "Bu sürece Hamas'ın da dahil edilmesi ve siyasi sorumluluğa Hamas'ın katılması gerekir. Bu yapılmadığı takdirde, bölgedeki radikal unsurların güç kazanacağı endişesindeyiz.'' ifadelerini kullandı. Toptan, İsrail'i 1967 sınırlarına geri çekilmeye de davet etti. Abbas da önlerinde yapılacak çok iş olduğunu belirterek, "Önce iç uzlaşmayı tamamlayacağız, hükümeti kuracağız ve bu bizi seçimlere götürecek. Araplar arasındaki ihtilafların bittiği dönemi de özlüyoruz ki onlar da Filistin meselesine eğilebilsin." diye konuştu. ABD Başkanı Barack Obama'nın yönetimini de fırsat olarak gördüklerini ifade eden Mahmud Abbas, "Fırsat diyorum daha fazlasını söylemiyorum; ama onlarla birlikte ve planların detayları üzerinde çalışabileceğiz diye inanıyoruz.'' şeklinde konuştu.

Abbas: İsrail, Arap Planı'nı kabul etmezse ne olacak bilmiyorum

İsrail'i barışa aykırı politikalar takip etmekle suçlayan Abbas, sözlerine şöyle devam etti: "Barışa davetimizi devam ettireceğiz. Fakat İsrail, bunu iyi anlamalı. Barışa olan niyetini göstermeli. Ancak, hepimiz görüyoruz ki saldırılar devam ederse, kontrol noktaları ve duvar inşa etmeye devam edilirse, burada hangi niyetten bahsedilebilir? Ben bu niyetleri tanımlamak istemiyorum. Sadece söyleyebileceğim tek şey var; bu da bunların barışa yakın olmadığı, çok uzak olduğudur.'' Mahmud Abbas, çözümün Arap Barış Planı olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti: "Gördüğümüz kadarıyla önümüzde artık tek fırsat kaldı: Arap Barış Planı. İsrail bunu kabul etmezse artık ne olacak bilmiyorum. Çünkü bu plan, Golan Tepeleri'nden, 67 topraklarından ve Lübnan'ın Şeba eteklerinden çekilmeyi öngörüyor. Çünkü bu bizim hakkımız ve İsrail'in sorumluluğudur. 1968'den beri yapması gereken iş... Ama İsrail'in bir yandan işgale devam etmesi, bir yandan da barışa davet etmesi, kabul edilemez bir büyük çelişkidir."

aa, cihan
 
 



Bu haber 350 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,139 µs