En Sıcak Konular

"Pentagon Irak için ek bütçe istiyor"

0 0 0000 00:00 tsi
Bu savaşa para dayanmıyor. ABD Savunma Bakanlığı'nın Irak ve Afganistan'daki savaşlarda kullanılmak üzere Beyaz Saray'dan ek bütçe istediği belirtildi. Meblağ mı? Bir hayli yüksek.

Associated Press (AP) ajansı, Pentagon'un isteğini ABD Başkanı George W. Bush'un benimsemesi ve Kongre tarafından da kabul edilmesi durumunda, bu bütçe yılı için Irak ve Afganistan savaşına harcanacak paranın 170 milyar dolara ulaşacağını kaydetti.
 
Pentagon yetkililerinin yeni ek bütçe teklifini, Irak'ta strateji değişikliğine gitmeyi planlayan Bush'a yeni seçenekleri açıklamadan önce sundukları belirtiliyor.
 
Bush'un kabul etmesi beklenen seçenekler arasında Irak'taki ABD ordusuna binlerce asker takviyesi yapılması da bulunuyor.
 
Ek bütçenin kabul edilmesi durumunda, ABD'nin Irak savaşı için yaptığı harcamaların toplamı 350 milyar doları bulucak.
 
ABD'deki bağımsız Kongre Araştırma Servisi, ABD'li vergi mükelleflerinin Irak, Afganistan ve dünyanın çeşitli bölgelerinde sürdürülen terörle mücadele operasyonları için cebinden çıkan paranın 500 milyar doları aştığını hesaplamıştı.

Bütçe yılının ekim ayında başladığı ABD'de, ek bütçe isteği kabul edilirse, Washington'ın Irak savaşı için harcadığı para 2005 yılına göre 50 milyar dolar artmış olacak.

"Irak'ta saldırılar rekor düzeyde arttı"
 
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, 19 Aralık'ta Irak'ta ABD liderliğindeki yabancı askerlerle yerel güvenlik güçleri ve sivillere yönelik saldırılarda rekor düzeyde artış olduğunu açıkladı.
 
ABD Kongresi için hazırlanan 'Irak'ta İstikrar ve Güvenlik tedbirleri' başlıklı üç ayda bir hazırlanan Pentagon raporunda, ağustos-kasım dönemindeki saldırıların bir önceki döneme göre yüzde 22 oranında arttığı belirtildi.
 
Raporda, 12 Ağustos-10 Kasım arasındaki 3 aylık dönemde haftada ortalama saldırı sayısının 959 olduğu, bir önceki 3 aylık dönemde ise bu rakamın 784 olarak saptandığı kaydedildi.
 
Sivilleri hedef alan saldırıların önceki 3 aya göre yüzde 2 arttığı belirtilen raporda, ölüm timlerinin düzenlediği saldırılarla sivil kayıplar arasındaki doğrudan bağlantıya dikkat çekildi.
 
Raporda, Şii ölüm timlerinin Irak polisi içindeki bazı unsurlardan destek aldığı, bunun da cinayet ve infazlardaki artışın ana nedenlerinden birini oluşturduğu ifade edildi.

CNNTurk



Bu haber 388 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,921 µs