iyibilgi özel&nb" /> iyibilgi özel&nb"/>

En Sıcak Konular

Deprem bahane, rant şahane

0 0 0000 00:00 tsi
Deprem bahane, rant şahane Ülkede olan her depremde, “bu İstanbul depreminin habercisi” diyerek halkı paniğe sürükleyenler haklı mı? Yoksa bu söylemin arkasında başka hesaplar mı dönüyor? İyibilgi değerlendirdi... iyibilgi özel&nb

Olası büyük depremin İstanbul’u etkilemeyeceğini savunan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy ve ekolü  Kuzey Marmara fay hattına yönelik çelişkili açıklamaların rant kavgasından kaynaklandığını ileri sürmüş ve " Korku salarak İstanbul'un kıyılarını boşaltıp rant elde etmeye çalışıyorlar" demişti.

Önceki gün yaşanan 4,2’lik İstanbul depreminden sonra Prof. Celal Şengör ve arkadaşlarının yaptığı “Marmara’da beklenen büyük deprem tetiklenebilir” açıklaması ardından yayınlanan şu haber kafaları karıştırıyor. Üşümezsoy’un “kıyılar panik yaratılarak boşaltılıyor” iddialarını derin derin düşünmemize neden oluyor.

Neden Avcılar değil de Zeytinburnu?

Avcılar rantçıları korkuttu mu?

Haber,  1999 depremlerinin adından, İstanbulluların konut güvenliği için tasarlanan “kentsel dönüşüm projesi” ile ilgili. Bilindiği gibi kentsel dönüşüm projesi, Zeytinburnu kıyılarının boşaltılarak halkın başka bir bölgeye taşınmasını hedef alıyor. Burada aklımıza şu soru takılıyor öncelikle: “Neden, fay hattı üzerinde bulunan ve 1999 depreminde en çok yara alan Avcılar değil de, depremin en az etkilediği Zeytinburnu’na öncelik verildi?”
Haberin güncel tarafı ise dün yaratılan “deprem geliyor” paniği sonrasında yapılan, Zeytinburnu kentsel dönüşüm projesinin ihalesinin yapılacağı ilanı. Milliyet Gazetesi’nde yayınlanan haberde, oyunun farkında olan halkı uyutmak için yapılanlar şöyle sıralanıyor:

Halk bilinçli davranıyor....

”İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm için pilot bölge seçilen Zeytinburnu'nda bütün gayrimenkullerin değerinin tespit edilmesi için bir çalışma başlatacak.
1999 depremlerinin ardından Zeytinburnu deprem odaklı kentsel dönüşüm için pilot bölge seçilmiş, Zeytinburnu halkının başka yere taşınması gündeme gelmişti. Ancak bölgede yaşayanlar oturdukları yerin boşaltılarak başkalarına rant yaratacağı düşüncesiyle, evlerini boşaltmaya yanaşmamaları nedeniyle kentsel dönüşüm çalışmaları bir türlü başlayamamıştı. Belediye yeni bir ikna yöntemi olarak ilçedeki bütün gayrimenkullerin gerçek değerini, belediyeden bağımsız şirketlere yaptırmak için ihale açacak. Belediye, gayrimenkul değerlemesini bağımsız şirkete yaptırarak çıkabilecek söylentilerin de önüne geçmeyi amaçlıyor. İhale, 25 Aralık Pazartesi günü Gülhane Parkı'ndaki Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü'nde yapılacak. İhaleyi alan şirket, ilçedeki bütün gayrimenkullerin değerlemesini 340 gün içinde yapacak. “

Elbette hesap sorulacak

Haberde görüldüğü üzere kendilerini kandırmaya çalışan gruplara karşı halk direniyor. İkna çabaları ile belki de kısa süre sonra başarılı da olabilecekler. Ama bu ülkede, dönen dolapları unutmayacak insanlar da var. Ve zamanı gelince soracaklar: “Neden halkın güvenliği için boşalttığınız kıyılara şimdi alışveriş merkezleri dikiyorsunuz? Buralara bina diktiğinize göre buralarda yaşanılabiliyor. O halde neden halkı başka yerlere taşıdınız?

iyibilgi.com



Bu haber 374 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,530 µs