En Sıcak Konular

Niyazov ölmeden önce kalp söktürdü mü?

0 0 0000 00:00 tsi
Niyazov ölmeden önce kalp söktürdü mü? Dün sabaha karşı kalp krizinden öldüğü açıklanan Türkmenistan Devlet Başkanı Saparmurat Niyazov’un ölümüyle ilgili çeşitli söylentiler dolaşmaya başladı. Muhalefet, Niyazov’un şeker hastalığı yüzünden zayıf düşen kalbine doku nakli yapılabilme

20 yıldan fazla bir süredir Türkmenistan’ı demir yumrukla yöneten Türkmenbaşı Saparmurat Niyazov, dün sabaha karşı son nefesini verirken ardında renkli bir hayat hikayesi, karışık bir siyaset sahnesi ve pekçok söylenti bıraktı.

Türkmenistan Yönetimi’nin yaptığı açıklamaya göre Niyazov’un 66 yaşındaki kalbi, dün sabaha karşı saat 01.10 sıralarında enfarktüs dolayısıyla durdu ve bir daha çalıştırılamadı.

Aslında Niyazov’un sağlığının iyi olmadığı 2 Ekim tarihinden bu yana konuşulmaya başlanmıştı. Ekim ayı başında Türkmenistan Gizli Polis Servisi’nin (MNB) 15’inci yıldönümü kutlamalarına katılan Niyazov, fenalaşarak yere yığılmıştı. Niyazov’un kalp hastası olduğu, 1997 yılında Almanya’da geçirdiği by-pass ameliyatı dolayısıyla biliniyordu. 7 saat süren ameliyatla Türkmenbaşı’nın aort dahil iki kalp damarına by-pass yapılmıştı. Ameliyattan sonra Alman doktorlara "Kalbime kaç yıl garantili çalışma süresi veriyorsunuz?" diye soran Niyazov, "Kalbin garantisi olmaz" yanıtını almıştı.

Türkmenistan’da zaten uzun bir süredir Niyazov’un kalbi ve sağlığı konusunda binbir söylenti dolaşmaya başlamıştı. Niyazov’un öldüğünün dün resmen açıklanmasından kısa bir süre sonra Rus haber ajanslarını telefonla arayan adını açıklamayan muhalefet temsilcisi bu konuda ilginç bir iddiada bulundu:

"Niyazov aslında bu gece değil, üç gün önce öldü. Yönetim gerekli güvenlik tedbirleri almak için ölümünü gizledi. Niyazov’un öleceği çok önceden belliydi. Bize ulaşan duyumlara göre yalnız kalbinin damarları değil, kalbinin kasları da iyice zayıflamış. Kalp nakli son derece tehlikeli bir iş olduğu için kalbin zayıf kaslarının değiştirilmesi gibi bir operasyon planlanmış. Niyazov’un dokusuna uyum sağlayacak kalp ordudaki bir askerde bulunmuş. Bize ulaşan bilgilere göre bu asker, gizli servis tarafından öldürülerek Niyazov ikinci bir ameliyata hazırlandı. Türkmenistan’da bir yıldan beri dolaşan bu söylentilere kimse inanmıyordu. Ancak geçtiğimiz hafta Almanya’dan acilen cerrah ekibi Aşkabat’a getirilince biz de duyumlara inanmaya başladık. Geçtiğimiz hafta Niyazov’u inceleyen Alman hekimler üzerine sorumluluk alamayacaklarını açıklayarak böyle bir ameliyattan vazgeçtiklerini söylediklerini de biliyoruz."
 
Sabah



Bu haber 447 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,595 µs