En Sıcak Konular

Genar: Ak Parti yüzde 50 oy alabilir

17 Şubat 2009 11:34 tsi
Seçim süreci ısınırken, seçmen tercihlerini, anketleri ve seçim öncesinde oluşan siyasi tabloyu, kamuoyu araştırma şirketlerinden GENAR'ın Genel Müdürü Mustafa Şen ile konuşuldu.

Türkiye, 29 Mart günü yapılacak yerel seçimlere odaklandı. Partiler propaganda çalışmalarına hız verirken, adaylar da seçim bölgelerinde yaptıkları çeşitli çalışmalarla oylarını arttırma çabasında. Yerel seçim gündeminin önemli noktalarından birisi de, seçmen tercihlerinde önemli etkiye sahip kamuoyu araştırmaları. Kimilerine göre kamuoyu tercihini denekler üzerinden ölçen anketler manipüle ediliyor, kimilerine göre anketler seçmen tercihlerini seçimden önce görmenin tek yolu. Seçim süreci iyiden iyiye ısınırken, seçmen tercihlerini, anketleri ve seçim öncesinde oluşan siyasi tabloyu, saygın kamuoyu araştırma şirketlerinden Genar'ın deneyimli Genel Müdür Mustafa Şen ile konuştuk. İşte, Erdoğan'ın Davos çıkışının AK Parti oylarına etkisinden, Türkiye'nin muhalefet sorununa, anketlerin güvenilirliğinden, seçmenin Ergenekon algısına ve krizin seçmen tercihlerine etkisinden seçimin muhtemel sonuçlarına kadar, Mustafa Şen'in sorularımıza verdiği yanıtlar.


'ANKETLER SEÇMEN TERCİHİNE CİDDİ ETKİDE BULUNUYOR'

Analitik Bakış: Mustafa Bey, öncelikle anketlerin seçmen tercihlerine etkisini sormak istiyoruz. Anket sonuçları seçmen tercihlerinde ne gibi bir değişikliğe yol açıyor?

Mustafa Şen: Anketlerin seçmen üzerinde etkisi var. Mesela bizim seçmen üzerinde yaptığımız bir araştırma var bu yönde. Sol seçmene yönelik bir ankette, % 7,5 oranına karşılık gelen seçmen, anketlerden etkilendiğini ifade etmiş. Seçmenin geneline yönelik yaptığımız araştırmada da anketler de dâhil olmak üzere toplam seçim kampanyasının etkisini sormuştuk. % 12,  % 13 civarında bir etki gözükmüştü o araştırmada. Bir kısmı, yanlış hatırlamıyorsam seçmenin % 4 kadarı, anket sonuçlarının kendi partisine bağlılığını arttırdığını söylüyor. Anket sonuçlarıyla partisinden kopup başka bir partiyi destekleyen seçmen oranı % 9 oranındaydı. Dolayısıyla anketler ve siyasi propaganda araçları, bütün siyasal iletişim araçları, anketler de dâhil % 12, % 13 civarında bir etkide bulunuyor. Bu çok mudur? Yoksa az mıdır? Bu gibi sorular üzerine düşünebiliriz. Barajın altındaki ya da yeni kurulmuş bir parti, barajın altında görünen bir parti çok sıkı bir kampanya yapabilirse barajın üzerine çıkabilir. Ya da yerel seçimler özelinde düşünürsek, belediye başkanlığını kazanamasa bile bol miktarda belediye meclis üyesi çıkarabilir. Ama her şeyi seçim kampanyasına ya da anketlere bırakan bir parti kaybeder. Sonuçları etkileyen, belirleyen pek çok etken var.  Partilerin tümünü dikkate alan çalışmalar ve kampanya süreci yürütmesi gerekir.

 



Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,444 µs