En Sıcak Konular

Beyin krizinin en büyük sebebi sigara

0 0 0000 00:00 tsi
Beyin krizinin en büyük sebebi sigara Sigarayı bırakmak için bir nedeniniz daha var: Felç veya ölümle sonuçlanabilen beyin krizinin en büyük sebebi sigara. Beyin krizlerinin sebepleri ve belirtileri. Unutmayın, belirtileri fark ettikten sonra ilk üç saat altın değerinde!

Beyin krizi (inme), dünyadaki ölüm nedenleri arasında, kalp krizi ve kanserden sonra üçüncü sırada yer alıyor. Kanamalar yüzünden meydana gelen beyin krizi vakalarında hastaların ancak beşte biri kurtarılabiliyor...

Beyin damarlarından ya da beyne giden damarlardan bir veya birkaçının tıkanması veya beynin bir bölgesinde meydana gelen kanamalarla gelişen beyin krizi, felç veya ölümle sonuçlanabiliyor. Beyin kanamalarına bağlı beyin krizlerinde hastaların beşte biri hemen, beşte biri 2 saat içerisinde, beşte biri hastaneye taşınırken, beşte biri de ilk 2 ay içerisinde ölüyor.

Beyin krizine neden olan faktörlerin başında hipertansiyon, yüksek kolesterol, yüksek kalorili yemekler, yanlış beslenme, stres, aşırı kilo, kalp hastalıkları, kalp ritim bozukluğu, diyabet, düzensiz yaşam tarzı, doğum kontrol hapları, fazla alkol alımı, uyuşturucu ve sigara kullanımı geliyor. İlk inmeyi atlatan hastaların yüzde 25’inde ise hastalık 5 yıl içerisinde mutlaka tekrarlanıyor. Bunun dışında çok düşük de olsa boynun ani hareketleri, kuaförlerde saç yıkarken kullanılan koltuklar da beyin krizine neden olabiliyor.

En büyük sebep sigara

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Kuday, beyin krizine neden olan faktörlerin başında sigaranın geldiğini belirterek, “Sigara bu olayların yüzde 95 sebebidir. Bunun yanında sigara içip de beyin krizi yaşamayanlar da var tabii ki. Fakat istatistiğe vurduğumuzda beyin krizine maruz kalanların yüzde 95’inin sigara içtiği görülüyor” dedi. Ayrıca plâstik cerrahi ameliyatlarını da riskli bulan Prof. Dr. Cengiz Kuday, her anestezinin böyle bir olay için hazırlayıcı faktör olduğunu savundu.

Ön belirtileri neler?

Prof. Dr. Kuday, beyin krizi geçiren bir hastanın hiç duymadığı kadar şiddetli bir baş ağrısı duyacağını ve bununla birlikte görme problemleri yaşayacağını söyleyerek, hastalığın diğer belirtilerini şöyle sıraladı: “Yüzde, kolda, bacakta, özellikle de vücudun herhangi bir tarafında aniden meydana gelen hissizlik ya da zayıflık, baş dönmesi, bulantı, kusma, çift görme, anlamsız ya da düzensiz konuşma, gözlerden birinde ya da ikisinde birden meydana gelen ani görüş kaybı, yürüyememe, baş dönmesi, denge kaybı ve kaynağı belli olmayan baş ağrıları. Bunların hepsi ön belirtilerdir. Damarın çapına göre, yani tıkanmanın şiddetine bağlı olarak inmenin ortaya çıkış hızı değişiyor. Bazen, büyük damar tıkanıklıkları meydana geldiğinde, hemen ortaya çıktığı gibi, bazen de çok sonra ortaya çıkabiliyor.”

İlk üç saatte hastaneye gidilmeli

Bu belirtileri gösteren hastaların 3 saat içerisinde donanımlı bir hastaneye götürülmeleri gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Cengiz Kuday, “3 saatlik dilim geçtikten sonra inmenin yarattığı etkiler kalıcı oluyor. Hastanın bu zaman zarfında muhakkak donanımlı, büyük merkezlere götürülmesi gerekiyor. Fakat çoğu hasta veya hasta yakını görüntüsüne bakarak güzel, lüks hastaneleri tercih ederler ve o 3 saatlik altın zamanı kaybederler” diye konuştu. Kuday, bu tür donanımlı hastanelerin sayısının az olduğunu belirterek, İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nin bu donanımlı hastaneler arasında yer aldığının altını çizdi.
Zararlı madde kullanmayı bırakmak tedavinin bir parçası

Hastalığın tedavisi hakkında da bilgi veren Kuday şunları söyledi: “Tıkanmalara bağlı durumlarda damarı tıkayan pıhtı çıkarılır. Sebep kanamaya bağlıysa, buna neden olan durum ortadan kaldırılır ya da anormal damar yumağı yok edilir. Ayrıca hastaya damar genişletici, kanı sulandırıcı ilaçlar verilir. Hastanın zararlı madde kullanımını bırakması ve yemek rejimini değiştirmesi de tedavinin bir parçasıdır.”

Hemen her yaşta görülebilen beyin krizi, en çok 50 yaş ve üstü erkeklerde görülüyor. Beyin krizinin görülme oranı ülkelere göre değişiklik gösteriyor. Örneğin Asya ve Uzak Doğu bölgelerinde, Çin ve Japonya’da beyin krizi daha sık görülüyor.

istanbul.edu.tr



Bu haber 421 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,633 µs