En Sıcak Konular

Malezya Başbakanı'na kaçak avlanma suçlaması

0 0 0000 00:00 tsi
MALEZYA'dan Venezuela'ya giderken Bodrum'a uğrayan ve lüks yatla balık avına çıkan Malezya Başbakanı Abdullah Ahmet Badawi'nin, Gökova'da izinsiz avlandığı öne sürüldü. Av ve Yaban Hayatı Koruma Geliştirme ve Tanıtma Vakfı Başkanı emekli büyükelçi Ali Hik

 Muğla Tarım Müdürlüğü de kaçak avcılıkla ilgili soruşturma başlattı. Malezyalı başbakanın, 1100 YTL'ye varan cezayla karşı karşıya kalabileceği belirtildi.
      Malezya Hava Yolları'na ait bir jetle Malezya'dan Venezuela'ya giderken Bodrum'da iki gün mola veren Malezya Başbakanı Abdullah Ahmet Badawi, işadamı arkadaşı Ananja Krishnan ve Kobra Yatçılık ve Turizm Şirketi Genel Müdürü Kamil Sezgün tarafından karşılandı ve beraberindekilerle kendisi için Malta'dan özel olarak getirilen Kremala Holding'e ait ‘Obsessions’ adlı 40 metrelik özel yatla Gökova'ya balık avlamaya çıktı. Av tutkunu Badawi, okyanusta balık avlamak üzere, Avrupa'nın jet sosyetesi için özel oltalarla donatılmış yatla 16 Aralık günü Gökova'ya açıldı, Kara Ada, Çökertme, Kisebük, Sedir Adası, İngiliz Limanı açıklarında Bodrumlu balıkçı İbrahim Karaca ile birlikte avlandı ve gece yarısı döndü. Badawi, DHA muhabirlerine Gökova'da balık avına çıktığını ve çok hoşlandığını söyledi.
      Olayı basından öğrenen Av ve Yaban Hayatı Koruma Geliştirme ve Tanıtma Vakfı Başkanı emekli Büyükelçi Ali Hikmet Alp, yaptıkları araştırmada Başbakan Badawi'nin avlanması için izin almadığının ortaya çıktığını belirtti. Alp “Statüsü ne olursa olsun, yabancı uyruklu kişilerin ülkemizde amatör balıkçılık yapabilmelerinin kuralları var. Bu kurallar, 1380 sayılı Su Ürünleri Yasası çerçevesinde çıkarılan, 37/2 sayılı Amatör (Sportif) Balıkçılık Sirküleri ile belirlenmiştir. Sirküler yabancı uyruklu kişilerin, İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri'nden alınmış, usulüne uygun, amatör balıkçılık turizmi iznine sahip gerçek ve tüzel kişiler aracılığı ile avlanabilmelerini öngörüyor. Ayrıca balık avı partisine katılacak her kişi için izin alınması ve bu izinler karşılığında gerekli ödemelerin, avlanma pulu olarak, İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri'ne yapılmış olması gerekiyor'' dedi.
      Büyükelçi Alp, amatör balıkçılık turizmi iznine sahip olmayan kişi ve kurumların yabancı uyruklu kişileri avlandırmasının suç olduğunu ve bu tür davranışların 1380 sayılı yasa gereğince, yaptırımı bulunduğunu belirterek “Bu izne sahip olsa bile her balıkçı için gerekli izni almayan ve ödemeyi yapmayan kişi ve kuruluşlara da yine yaptırım uygulanır ve izin belgeleri iptal edilir. Bu yaptırım, izinsiz avlanan yabancı uyruklu kişilere de uygulanır. Yasalarımızın gereği gibi uygulanması şarttır. Bu çerçevede Bodrum İlçe ve Muğla İl Tarım Müdürlüğü'nün, basında yer alan haberleri ihbar ve kanıt olarak kabul edip, Malezya Başbakanı Badawi ve usulsüz olarak avlandıran turizm şirketi hakkında, 1380 sayılı Su Ürünleri Yasası'nda öngörülen yaptırımları uygulaması gerekiyor. Bu nedenle vakıf olarak Badawi, kaçak avcılığa aracılık edenler ve Tarım İl Müdürlüğü hakkında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na, valiliğe ve savcılığa suç duyurusunda bulunduk'' diye konuştu.
      Muğla Tarım Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürü Besim Doğan da kaçak avcılığa göz yummalarının sözkonusu olmadığını söyledi. Doğan, Başbakan Badawi'nin veya onu ağırlayan bir turizm acentesinin herhangi bir şekilde kendilerinden izin almadığını ve yapılanın izinsiz ve kaçak avcılık olduğunu belirtti. Doğan, “Yerli ve yabancı kişi veya kurumların avcılık öncesi bakanlığımıza müracaat ederek kesinlikle izin almaları, gerekli harçları yatırmaları gerekir. Badawi ve yanındakiler kaçak avlanmış. Avlanma anında yakalayabilseydik tekneye ve avcılık malzemelerine devlet olarak el koyardık. Çünkü ava çıkmadan önce bölgemizde hangi balıkların ne kadar avlanacağına dair bilgiler verilmesi gerekir. Yoksa her isteyen önüne gelen denize açılıp istediği balığı avlayamaz. Yaklaşık 1124 kilometremetre kıyı şeridine sahip ilimizde kaçak avcılığı denetleyebilmek için tek elemana sahibiz. Bu da denetimleri zorlaştırıyor. Sularımızda kaçak avcılığın cezası her kişi için 650-1100 YTL arasında değişiyor. Konu ile ilgili araştırmayı başlattık. Gerekirse cezai işlemleri uygularız'' dedi.
      Başbakan Badawi'yi Bodrum Havalimanı'nda karşılayan ve gezisi boyunca refakat ettikten sonra yine havalimanından yolcu eden Kobra Yatçılık Turizm ve Limited Şirketi Genel Müdürü Kamil Sezgün, avcılık izni konusunda bilgisi olmadığını belirterek, “Bu konuyla ilgili bilgim yok, öyle bir izin almadık. Alınacağını da bilmiyorduk. Nitekim Başbakan bir günlük balık avına çıktı, olayı büyütmeye gerek yok'' dedi.



Bu haber 531 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,354 µs