En Sıcak Konular

Güvenlik Konseyi’nden İran’a yaptırım kararı

0 0 0000 00:00 tsi
Güvenlik Konseyi’nden İran’a yaptırım kararı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, nükleer programını sürdürmekte direten İran’a kısmi ticari ambargo uygulanmasına karar verdi. Askeri bir müdahale öngörmeyen karara göre, İran’a nükleer malzeme ve balistik füze satışı engellenecek.

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurmayan ve nükleer programı konusunda uluslararası camiayla işbirliğine yanaşmayan İran’a yönelik kısmi ticari ambargo kararı aldı.

Hassas nükleer malzemelerin ve balistik füzelerin bu ülkeye satışını yasaklayan karar, Konsey üyesi 15 ülkenin tamamının oyuyla alındı. ABD’nin BM Büyükelçisi Alejandro Wolff, "Bugün İran’ı BM yaptırımı uygulanan ülkeleri içeren kısa listeye ekledik" dedi. ABD Yönetimi asıl niyetinin "daha fazla yaptırım" olduğunu gizlemezken, İsrail kararı övdü.

RUSYA SULANDIRDI

İran’a BM yaptırımı uygulanması konusundaki karar tasarıları, iki aydır, özellikle Rusya’nın sert muhalefetiyle karşılaşmıştı. Üç Avrupa ülkesi, İngiltere, Fransa ve Almanya tarafından hazırlanan son karar tasarısını "sulandırmayı" başaran Rusya, metinden olası bir askeri müdahale tehdidiyle ilgili bölüm çıkarılınca vetosunu kaldırdı. "İran’a ciddi bir mesaj verildi" diyen Rusya’nın BM’deki büyükelçisi Vitali Çurkin de, kararın güç kullanımına izin vermediğini vurguladı. Rusya’nın Tahran’da inşa ettiği 800 milyon dolarlık hafif su reaktörünün yaptırımdan muaf tutulması da dikkat çekti.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile işbirliği yapması talep edilen İran ise, kararı "geçersiz ve yasadışı" olarak niteledi ve "barışçı nükleer enerjiyi hedefleyen programını sürdürmekte" direteceğini vurguladı. Karar metnine eklenen kara listede bulunan ve İran’ın nükleer programına yardım eden kişi ile kurumlara da çeşitli yaptırımlar uygulanacak.

İşte BM yaptırımları

TÜM ülkeler için bağlayıcı bir metin olan Güvenlik Konseyi kararında sıralanan yaptırımlar, İran nükleer programını askıya alırsa kaldırılacak. Bu yaptırımlar kısaca şöyle:

Hassas nükleer malzeme ve balistik füzelerin İran’a doğrudan ya da dolaylı ihracat ve ithalatı engellenecek, sevkine izin verilmeyecek. Uranyum zenginleştirme ve yeniden işlemede kullanılan ağır su reaktörleri gibi malzeme ve teknolojiler ambargo dahilinde.

İran, nükleer programı ile araştırma-geliştirme faaliyetine katkıda bulunabilecek teknoloji ve finansmandan mahrum bırakılacak.

İran’ın şüpheli nükleer faaliyetlerine katılan ve karar metninin ekinde listelenen kişi ve kurumlara seyahat yasağı konacak, bu kişilerin malvarlıkları dondurulacak.
 
Hurriyet



Bu haber 299 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,488 µs