En Sıcak Konular

Ankara, AB'ye karşı strateji hazırladı

0 0 0000 00:00 tsi
Ankara, AB'ye karşı strateji hazırladı Avrupa Birliği'nin Türkiye ile müzakereleri Kıbrıs yüzünden yavaşlatma kararına Ankara kendi stratejisi ile yanıt veriyor. Peki, hükümet AB'ye karşı nasıl bir strateji uygulayacak? Eski politikalar yeni strateji için temel teşkil ediyor.

Hükümet yılbaşından itibaren Brüksel'in açmadığı başlıklarda kendi iradesi ile müzakereleri başlatacak ve Avrupa ''şunu yap'' demeden gerekli düzenlemeleri yapacak.

Stratejiyi açıklayan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, "Avrupa standardına ulaşmak hedefse bunu onlar demeden kendimiz de yaparız" dedi.
 
AB'nin 11 Aralık'ta Dışişleri Bakanları seviyesinde daha sonra da 15 Aralık'ta liderler seviyesinde aldığı karar ile Türkiye'nin müzakereleri ciddi bir yavaşlama sürecine girdi. AB kararına göre Kıbrıs Rum kesimine limanlar açılmadıkça müzakereler sekiz başlıkta hiç başlamayacak, kalanlarda ise başlasa bile bitmeyecek.
 
Avrupa'nın müzakere sürecini yavaşlatma kararı üzerine Ankara kendi stratejisini belirleme kararı aldı. Buna göre, yılbaşından sonra Türkiye kendi müzakere takvimini hazırlayacak.
 
Brüksel başlıkları açmasa bile belirlenen takvim çerçevesinde süreç Ankara'da yürüyecek, kararlar bu sefer Dışişleri Bakanları toplantılarında değil Bakanlar Kurulu'nda alınacak.
 
Öncelik AB'nin açtığı başlıklarda

 
Buna göre öncelik Avrupa Birliği'nin açtığı müzakere başlıklarına verilecek. AB Genel Sekreterliği'nin hazırlayacağı listeye göre müzakereleri açılmayan başlıklarda da yine öncelikle açılış kriterleri üzerinde yoğunlaşılacak.
 
22 Aralık Cuma günü Başmüzakereci Ali Babacan başkanlığında toplanan İzleme ve Yönlendirme Komitesi de müzakere sürecindeki son gelişmeleri ele aldı.
 
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül yeni stratejinin gerekçesini, "Tarama süreci bitti ve ne yapılması gerektiğinin formülleri elimizde var artık. Amaç Avrupa'nın gelişmişlik seviyesine ulaşmaksa neden onların bize talimat vermesini bekleyelim. Kendimiz gerekeni yerine getiririz" sözleri ile açıkladı.

CNNTurk



Bu haber 270 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,015 µs