En Sıcak Konular

Yargıtay, sabit ücrete el atıyor

3 Mart 2009 09:41 tsi
TÜDEF Genel Başkanı Ali Çetin 'Yargıtay Genel Kurulu'nca, 13. Hukuk Dairesi'nin kararının düzeltileceğine ve adaletin tecelli edeceğine inanıyoruz” dedi.

Çetin, ''Kararının düzeltileceğine ve adaletin tecelli edeceğine inanıyoruz. Yargıtay Genel Kurulunun vereceği karar, tartışmalara hukuki anlamda son noktayı koyacak, emsal karar olacak'' dedi.

Çetin, Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasında düzenlediği basın toplantısında, Türk Telekom'un sabit ücret uygulamasıyla ilgili hukuki süreçte gelinen noktaya ilişkin bilgi verdi.

Yargıtay 13. Hukuk Dairesinin, Balıkesir Asliye 2. Hukuk Mahkemesinin sabit ücreti ''haksız bir uygulama'' olarak niteleyen kararını, Türk Telekom lehine bozduğunu kaydeden Çetin, bozma kararının ardından dosyanın Balıkesir Asliye 2. Hukuk Mahkemesine geri gönderildiğini söyledi. Çetin, söz konusu mahkemenin ''kararında ısrar ederek, itirazın reddine karar verdiğini'' belirtti ve özetle şöyle konuştu:

''Türk Telekom'un en çok sığındığı ve 13. Hukuk Dairesinin de gerekçesinde atıfta bulunduğu 406 sayılı Telgraf ve Telefon yasasının 18. maddesinde 'sabit ücret' tanımlaması geçmektedir. Ancak 'sabit ücret' verilen bir hizmetin karşılığı olarak adlandırılmaktadır. Nitekim kimi GSM operatörleri 'her yöne' tarifeleri ile tüketiciden 'sabit bir ücret' alıp o tüketiciye ödediği ücrete uygun konuşma süresi vermektedir. Türk Telekom da tüketiciden sabit bir ücret alarak ve tüketiciye bu ücret karşılığında konuşma hakkı tanıyarak kampanya yapmaktadır. Biz tüketiciler olarak bir hizmet ve iş karşılığı olan bu tür 'sabit ücrete' karşı değiliz.

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, yasanın 'hıfzı' yani asıl içeriği ile 'lafzı'nı yani şekli olarak yazılanı, birbiri ile kıyaslayacak hakimlerin yer aldığı bir kuruldur. Ancak dosya yoğunluğu nedeniyle vermiş olduğu ve kamu vicdanını, tüketici vicdanını sızlatan kararın Yargıtay Genel Kurulunca düzeltileceğine ve gerçek adaletin tecelli edeceğine inanıyoruz.''

Çetin, Yargıtay Genel Kurulunun vereceği kararın, tartışmalara hukuki anlamda son noktayı koyacağını ve her mahkemenin uyması gereken emsal karar olacağını vurguladı.

Türk Telekom'un ADSL için sabit hat zorunluluğu uygulamasına da değinen Çetin, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun bu zorunluluğu ortadan kaldırmaya yönelik ''yalın ADSL'' kararı aldığına dikkati çekti. Türk Telekom'un uygulamayı sürdürmesini eleştiren Çetin, yalın ADSL hizmetinin bir an önce hayata geçirilmesini istedi.

aa




Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,992 µs