En Sıcak Konular

“Bush, Talabani ve Barzani’ye garanti verdi!”

0 0 0000 00:00 tsi
“Bush, Talabani ve Barzani’ye garanti verdi!” Baker raporuna Kuzey Iraklı Kürtler oldukça tepkili. Talabani’den sonra parlamento da Washington’a sitemini iletti. Ancak işin aslı pek de sanıldığı gibi değil. “Neden tepkililer” sorusunu yönelttiğimiz Hüsnü Mahalli Bush’un

Konumuz geçtiğimiz haftalarda Irak Çalışma Grubu tarafından hazırlanıp Başkan Bush’a sunulan Baker raporu. Bu rapor aslında çok önemli. Çünkü Amerikan yönetiminin Irak’ta gelinen son noktayı kabullendiği anlamına geliyor. Rapor, Irak’ta ivedilikle atılması gereken adımların başında petrol kaynaklarının merkezi hükümete bağlanmasını ve Kerkük’te 2007’de yapılacak referandumun ertelenmesini gerekli görüyor. İşte bu yüzden Kürt yönetimi rapora tepkili. Irak Devlet Başkanı Talabani, raporun açıklanmasından sonra yaptığı açıklamada “gerçekdışı ve uygunsuz” tabirini kullanmıştı. Talabani’nin ardından Washington Post gazetesinde bir yazı kaleme alan Masrur Barzani “bizleri yüzüstü bırakmayın” demişti

ABD’nin Irak’tan çekilip çekilmeyeceği tartışmaları sürerken Baker raporunun yayınlanması ve Başkan Bush’un rapora olumlu baktığını belirtmesi Kuzey Iraklı Kürtleri bir hayli tedirgin etmiş olmalı. En azından yukarıdaki serzenişler bu yargıyı haklı çıkarıyor.

Ancak perde arkası gelişmeler de olmuyor değil. Kuzey Irak'ın Erbil kentinde bulunan yerel ‘Kürdistan Bölge Parlamentosu’, bugün ABD Başkanı George W.Bush’a mektup göndererek Baker-Hamilton Raporu'nu eleştirdi. Biz de “neden bu kadar tedirgin oldular” diye Hüsnü Mahalli ile görüştük. Ancak Hüsnü Mahalli bizlere tam da düşündüğümüzün aksini söyledi.

Bush garanti verdi!

Mahalli Baker raporunda iki hususun ön plana çıktığına inanıyor. Raporun enerji kaynaklarının yerel değil, merkezi hükümete bağlanması gerekliliği ile ilgili maddesi ve Kerkük referandumunun ileriki bir tarihe ertelenme isteği Kürtleri en çok rahatsız eden boyutlar. Dolayısıyla bu denli tepkililer. Ancak “rapor uygulanacak mı” sorumuza Mahalli olumsuz bir yanıt veriyor. Mahalli “Amerikalılar çok rapor yayınlar ancak uygulamaz. Pratik önemli” diyor ve ardından ekliyor: “Zaten iki hafta önce Bush, Talabani ve Barzani’yi telefonla aradı ve onların isteklerini hiçbir zaman göz ardı etmeyeceğini söyledi!”

Bu çok önemli bir iddia. Hemen Mahalli’ye bu bilginin nerede yayınlandığını soruyoruz. Daha doğrusu merakımız şu: Uluslar arası basında bu bilgi yayınlandı da biz mi kaçırdık! Mahalli “Hayır” diyor “bu benim özel kaynaklardan edindiğim bir bilgi!” “O zaman Baker raporu sümenaltı edilecek” diyoruz. Mahalli tereddüt etmiyor: Evet!

Türkiye Kuzey Irak’a girecek mi?

Mahalli ile görüşmemizde önemli ve Bush’un Kürtlere verdiği iddia edilen garantisi ile de bağlantılı bir konuyu gündeme getiriyoruz. Biliyorsunuz, son zamanlarda ortalıkta “Türkiye ilkbaharda Kuzey Irak’a girecek” söylentileri dolaşıyor. Mahalli’ye bu konu hakkında ne düşündüğünü soruyoruz. O da “Çok anlamsız bir tartışma. Bu tartışmalara yanıt olarak Saddam mahkemesinde Türkiye’yi katliama ortak gibi gösterdiler. Mahkeme Başkanı sansürledi diyorlar. Hâlbuki öyle değil. Normalde Amerikalılar mahkeme kayıtlarını sansürleyip gazetecilere verir. O konuşma mahkeme içinde sansürlenmedi. Amerikalılar o paragrafı kasıtlı olarak koydular.” Burası önemli. Yani Türkiye’nin Kuzey Irak’a girip girmeyeceği tartışılırken, Başbakan Erdoğan’ın “PKK’ya karşı sabrımız kalmadı” sözlerinin hemen ertesinde Amerikalılar Ankara’ya bir yanıt vermiş olabilir mi? Mahalli bunu iddia ediyor. Şunu da ekliyor: İleride “Türkiye Kürtlere karşı soykırım uyguladı diyecekler. Bunun geleceğini konjonktür belirleyecek. Hedef Türkiye’yi sıkıştırmak.”

“Şiiler halt etmiş!”

Mahalli’yi yakalamışken bir konuyu daha sormadan edemiyoruz. Bu da yine Irakla ilgili. Biliyorsunuz, bugün Şiiler Suudi Arabistan’ın Mekke şehrinde Irak’ın sorunlarını tartışmak için bir araya geldi. Irak’a komşu ülkeler toplantıya çağrılsa da Ankara davet edilmedi. Sebep şu: Geçtiğimiz haftalarda İstanbul’da Sünni Iraklıların Irak halkının acılarını konuştuğu bir toplantı düzenlemesi. Hatırlayın, bir gazete toplantı için “Taliban” manşeti atmıştı. Hüsnü Mahalli’ye Şiilerin toplantısını ve İstanbul toplantısına neden karşı çıktıklarını sorduk.

Mahalli de o toplantıya katıldığını belirtti. Önce bir düzeltme yapmak istiyor: Orada Taliban falan yoktu! Mahalli’ye göre bu toplantı Irak Başbakanı Maliki’nin gelmesinden önce olacaktı. Ancak Maliki çekindiği için toplantı ertelendi ve geçtiğimiz hafta yapıldı. Mahalli o toplantıda iki önemli tehlikenin ele alındığını söylüyor: ABD işgali ve Irak’ta Sünnilere yapılan saldırılar. Dolayısıyla Şiilerin bu toplantıdan rahatsız olduklarını belirtiyor Mahalli ve ekliyor: Bölgede her gün bir toplantı yapıyor. Suudiler on beş gün önce Şiilerin Sünnileri katlettiğini söylemişti. Şimdi Şiiler orada toplanıyor. Bu ciddi bir çelişki ve aslında konunun önemli olmadığını ortaya koyuyor. Peki, Türkiye toplantıya çağrılmadığı için rahatsızlık duymalı mı? Kesinlikle hayır! Mahalli “Türkiye Filistin’deki iç savaşı durdurmuştur. Türkiye etkin bir ülke. Bu tür şeyler Türkiye’nin etkisini kırmaz” diyor. Bu arada İstanbul’daki toplantı için bir hatırlatma yapmalı: Irak’taki Şiilerin önemli isimlerinden Mukteda es-Sadr, Sünnilerin İstanbul’da yaptığı toplantıyı hararetle desteklemişti.



Bu haber 377 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,332 µs