En Sıcak Konular

MB: Cari açık reformla düşecek

0 0 0000 00:00 tsi
MB: Cari açık reformla düşecek Merkez Bankası, cari açığın azaltılması konusunda yürürlüğü 1 Temmuz 2007’ye ertelenen sosyal güvenlik reformunu işaret etti. Yılmaz, sosyal güvenlik reformunun hayata geçirilmesinin cari açığın azaltılmasında büyük rol oynayacağını söyledi.

Hacettepe Üniversitesi’nde düzenlenen bir konferansta konuşan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, cari açığın iç tasarrufların yetersizliğinin sonucu olarak ortaya çıktığını belirterek, bu açığın dönemsel değil, yapısal bir sorun haline geldiğini söyledi.

Cari açığın azaltılması için tasarrufların artırılması gerektiğini kaydeden Yılmaz şunları söyledi: “Tasarrufları artırmanın en başta gelen yolu da sosyal güvenlik reformundan geçiyor. Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği yasada yeniden benzer bir düzenleme olursa, yapılacak tasarruflardan dolayı orta vadede cari açıkla ilgili mesafe alacağımızı düşünüyorum.”

‘SICAK PARANIN 13 MİLYAR DOLARI CARİ AÇIĞA’
Türkiye’nin 60 milyar dolarlık sıcak para stoğu olduğunu belirten Durmuş Yılmaz, cari açığın finansmanında kullanılan sıcak paranın 12-13 milyar dolar olduğunu kaydetti. Tayland’daki gelişmelerin Türkiye ekonomisini etkilemediğini ifade eden Yılmaz, Tayland gibi sıcak paraya kontrol koymayı düşünmediklerini söyledi.

BAĞIMSIZLIK HAYATİ UNSUR’
Bağımsızlığın merkez bankacılığının hayati bir unsuru olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Fiyat istikrarını sağlamayı kendisine hedef edinmiş bir Merkez Bankası’nın bu hedefine ulaşabilmesi için orta ve uzun vadeli bir bakış açısına sahip olması, politikalarını gündelik kısır tartışmalardan ve doğası gereği kısa vadeli bir bakış açısına sahip siyasetin etkilerinden uzak bir biçimde uygulayabilmesi gerekir” diye konuştu.

‘FAİZ İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER VAR’
Yılmaz, yaz aylarındaki dalgalanmada oluşan Türk Lirası’nın değer kaybının telafi edildiğini ancak yükselen faiz oranları için önlemler alınması gerektiğini belirtti. Yılmaz, 2006 enflasyon hedefindeki sapmanın sorumlusunun da Merkez Bankası olduğunu ifade etti.

‘SEÇİMLER NEDENİYLE SIKINTI OLMAZ’
MB Başkanı Yılmaz, 2007 yılında seçimler nedeniyle ekonomide herhangi bir sıkıntı öngörmediklerini sözlerine ekledi.

NTV



Bu haber 337 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,028 µs