En Sıcak Konular

SGK'dan sendikalara sürpriz!

6 Mart 2009 12:45 tsi
Sendikaların üye sayısı konusunda yıllardır süren tartışma son buluyor. Artık üye tespitinde, sendikaların beyanı yerine Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kayıtlarına bakılacak.

Naylon üye dönemi bitiyor   
 
İşçi konfederasyonlarına göre sendikalı çalışan sayısı 3 milyondan fazla. Ancak uzmanlar gerçek rakamın 800 bini geçmeyeceğini belirtiyor. İşçi sendikalarının, emekli olan, vefat eden ya da kayıt dışı çalışanları da hâlâ üye gibi gösterdiği iddia ediliyor. Çalışma Bakanlığı'nın da Türkiye'deki sendikalı sayısını Avrupa Birliği'ne yüksek gösterebilmek için bu duruma göz yumduğu öne sürülüyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de onayladığı 'torba yasa' ile üye sayılarının tespitinde sigorta kayıtları esas alınacak. Bu durumda üye sayıları azalan pek çok sendika, bulunduğu işkolunda yüzde 10'luk barajı geçemeyeceği için toplu sözleşme yetkisini kaybedecek.

Hükümet, sendikaları yakından ilgilendiren bir kanun değişikliğini sessiz sedasız Meclis'ten geçirerek yasalaştırdı. Daha önce sendikaların Çalışma Genel Müdürlüğü'ne verdikleri beyana göre belirlenen üye sayıları, bundan böyle SGK kayıtlarına bakılarak tespit edilecek. Yeni düzenleme üç önemli sonuç doğuracak. Bunların başında sendikaların üye sayıları geliyor. Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre halen toplam sendikalı işçi sayısı 3 milyon 179 bin 510. Sendikalılık oranı ise yüzde 58.72. Ancak sendikal hayatın içindeki hemen herkes bu bilgilerin gerçeği yansıtmadığını dile getiriyor. Bu rakamın, ölü, emekli ve kayıt dışı çalışan işçilerin sendikalı olarak gösterilmesiyle sağlandığı biliniyor. Sendikaların yaptığı bildirimler, ancak rakip sendikanın itirazı söz konusu olursa inceleniyor. Fakat sendikaların hemen hepsi aynı durumda olduğu için birbirlerinin bildirimlerine itiraz etmiyorlar. Sendikalar daha önce kayıt dışı olarak çalışan kişileri de sendika üyesi olarak gösterebiliyordu. Bundan sonra sigorta kayıtlarına bakılacağı için sendikalar mecburen kayıt dışıyla mücadelede görev alacak. Sendika yöneticileri artık üyelerinin sigortalı yapılması konusunda mücadele verecek.

'Gerçek durumu herkes görsün'

Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ergun Atalay, yeni düzenleme ile üye sayılarının önemli ölçüde düşmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Gerçek rakamların ortaya çıkmasını desteklediklerini belirten Atalay, "2009 yılında Türkiye'de sendika işçi sayısı 800 bin ise bu ortaya çıksın. Herkes sendikalılık açısından ne durumda olduğumuzu görsün. Bunun ardından gerekli tedbirler alınır." dedi. Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Salim Uslu ise yeni düzenleme sonrası yüzde 10'luk işkolu barajı düşürülmezse 'sendikal kaos' yaşanabileceğini dile getirdi. Salim Uslu, son değişikliğin ardından Türk-İş'in üye sayısının ise 2 milyonlardan 400 bine ineceğini aktardı.

SENDİKALARA

GÖRE ÜYE SAYISI

Konfederasyon Üye sayısı

Türk İş 2.216

Hak-İş 410

DİSK 419

Bağımsız send. 134

Toplam 3.179
 
zaman



Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,469 µs