En Sıcak Konular

"Kaçakçılık" böyle gerçekleşmiş!

0 0 0000 00:00 tsi
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, Petrol Ofisi'nde 1.2 milyar YTL'lik vergi kaçağını tespit ettiğine dair rapor tartışılıyor. Peki iddiaya konu olan kaçakçılık iddiası nasıl gerçekleştirildi.

Petrol Ofisi'nin satın alma finansmanını gerçekleştirmesi için kurulan İş-Doğan Petrol Yatırımları, 21 Temmuz 2000'de akaryakıt dağıtım sektöründe faaliyet gösteren kamu şirketi POAŞ'ın yüzde 51'ini Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile imzalanan anlaşma ile 1 milyar 260 milyon dolara aldı. 12 Temmuz 2000'de Hür Pazarlama ve İthalat A.Ş. olan ismini İş- Doğan Petrol Yatırımları olarak değiştiren şirket, bu finansmanı sağlamak için döviz cinsinden bankalardan kredi kullandı. Böylece 1 haftalık mazisi olan İş-Doğan Petrol Yatırımları AŞ'nin bilançosu kredi borcu ile büyüdü.

Ardından, 2002 yılına gelindiğinde İş-Doğan Petrol Yatırımları yine banka kredisi kullanarak, Petrol Ofisi'nin ÖİB'de kalan yüzde 25.83'lük hissesini de satın almak için 240 milyon dolar ödedi. Böylece, finansman şirketi İş-Doğan Petrol Yatırımları'nın POAŞ'da hissesi yüzde 76.83'e ulaştı. Aynı yıl İş-Doğan Petrol Yatırımları kredi borcu ile satın aldıkları POAŞ ile birleşme kararı aldı. Bu birleşme Aralık 2002'de tamamlandı. Birleşme öncesindeki son bilançolara göre kısa ve uzun vadeli toplam borcu sadece 567 milyon YTL olan Petrol Ofisi, birleşmeyle birlikte İş-Doğan Petrol Yatırımları'nın borçlarını da (kendi satın almasında kullanılan krediler) yüklendi. Birleşme ile Petrol Ofisi'nin toplam borcu o tarih itibariyle 2.9 milyar YTL'ye fırladı.

İşte Gelir İdaresi Başkanlığı da bu birleşme operasyonu sürecindeki dönemi mercek altına alarak, olası vergi kayıplarını inceledi. Nitekim POAŞ'ı kamudan devralan ve bu nedenle kredi borçlusu olan İş-Doğan Petrol Yatırımları AŞ'nin Petrol Ofisi ile 2002 yılında birleştirilmesinde, satın almada kullanılan kredilerin 300 milyon YTL'lik kur farkının şirkete gider olarak yazıldığı ve bu durumun yarattığı vergi kaybının ise 2002 yılında 1.2 milyar YTL olarak gelirler kontrolörlerince hesaplandığı öğrenildi. Ayrıca söz konusu raporda benzer işlemlerin yarattığı vergi kaybının 2003, 2004 ve 2005 yılları da dikkate alındığında 3 milyar YTL'yi bulabileceği ifade edildi.

Sabah



Bu haber 350 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,982 µs