Patrikhane | " /> Patrikhane | "/>

En Sıcak Konular

Bu sefer soykırım değil, Patrikhane

10 Mart 2009 16:41 tsi
Bu sefer soykırım değil, Patrikhane ABD Temsilciler Meclisine sunulan bir tasarıyla Türkiye'ye, Fener Rum Patrikhanesinin haklarına ve dini özgürlüklerine saygı gösterilmesi çağrısında bulunuldu.

ABD'de yeni Kongre yönetimine sunulan 220 sayılı bu tasarı, Demokrat Parti California milletvekili ve Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi üyesi Ed Royce, Cumhuriyetçi Parti Florida milletvekili ve Kongredeki Elen Grubu eş başkanı Gus Bilirakis ve yine Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi üyesi, Demokrat Parti California milletvekili Diane Watson tarafından sunuldu.

Tasarı, Türkiye tanımadığı halde patrikhaneden "ekümenik" olarak bahsediyor ve Türkiye'den "patrikhanenin haklarına, dini özgürlüklerine saygı göstermesini" istiyor.

İstanbul'daki patrikhanenin, dünyanın en eski ve ikinci büyük Hristiyan kilisesi olduğuna işaret edilen tasarıda, Patrik Bartholomeos'un, dünyanın önde gelen dini liderlerinden biri olduğu, dünyada 300 milyon Ortodoks Hristiyanı temsil ettiği ve Kongreden altın madalya almış bir lider olduğu belirtiliyor.

Tasarıda, "Türkiye dışında bütün dünya, İstanbul'daki Fener Rum Patrikhanesini ekümenik olarak tanıyor" denildi. Türkiye politikalarını değiştirmezse 2 bin yıllık patrikhanenin görünür gelecekte ortadan kalkabileceği, bunun da Hristiyan ve Müslüman dünyasındaki elzem bağlantıya zarar vereceği de ileri sürülen tasarıda, Türkiye'nin patrikhanenin mallarına el koyduğu ve bunun karşılığını vermediği de savunuldu.

Temsilciler Meclisindeki tasarıda Türkiye, din ve insan haklarına saygı göstermeye, dine ve ırka dayalı ayrımcılığın bütün çeşitlerine son vermeye, patrikhanenin "ekümenik" statüsünü, bütün milletlerden kendi din adamını yetiştirme hakkını ve mal-mülk edinme hakkını tanımaya çağrıldı.

Karar tasarısı niteliğindeki metnin bağlayıcı niteliği bulunmuyor, ancak Kongrenin hassasiyetine dikkat çekiliyor.



Bu haber 484 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,247 µs