En Sıcak Konular

“Leslie Lynch King”i tanır mıydınız?

0 0 0000 00:00 tsi
“Leslie Lynch King”i tanır mıydınız? Her insanın hayatı kendine aittir ama O’nun hayatı neredeyse başkalarının hayatı gibiydi. İsmi de kendine ait değildi, hayatı boyunca oturduğu en ciddi makamlar da! “Bu kadar da şans olmaz” denir ya... Zaten “meslektaşları” a

Tanırdınız tabi.. Ama daha çok şu isimle; “Gerald Ford”. Yani, ABD’nin 38. Başkanı Gerald Rudolph Ford, Jr. olarak. O zaman manşette duran ve neredeyse bir bayan adına benzeyen isim nereden çıktı derseniz haklısınız. Aslında Gerald Ford’un hayatı hep bu “nereden çıktı”lar üzerine kurulu!
Ford, 14 Temmuz 191314 Temmuz 1913 tarihinde Nebraska eyaletinin Omaha kentinde dünyaya geldi. Doğduğunda ona Leslie Lynch King, Jr. adı verildi. Henüz 2 yaşındayken annesi Gerald Rudolff Ford ile evlendi ve üvey babasının adını aldı. Aslında tüm dünyaca tanınan ismi ona ait değil. Gerçek adı “Leslie”.
Gerald Ford, Michigan eyaletinin Grand Rapids kentinde 3 üvey erkek kardeşiyle büyüdü. Babasının üvey olduğunu ise 15 yaşına geldiğinde öğrendi.
Ford, Michigan Üniversitesi’ni bitirdikten sonra Yale Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Pearl Harbor saldırısına kadar II. Dünya Savaşı’na katılmanın-hem ülkesi hem de kendisi için-yanlış olacağını düşünüyordu.
Bundan sonra fikrini değiştirdi Deniz Kuvvetleri’ne katıldı. Hatta katılmakla kalmadı, gösterdiği yararlıklardan dolayı 9 yıldızlı Asya Pasifik Kampanya Madalyası’nı kazandı. Savaştan sonra hemen evlendi. 15 Ekim 1948'de Betty Ford'la yaşamını birleştirdi.

Bu tarih aynı zamanda politikaya iyiden ilgi duymaya başladığı zamanları da tanımlar.. 1949 yılında Michigan Eyaleti Temsilciler Meclisi’ne seçildi. Muhalefet partisi liderliğine kadar yükseldi. 1973 yılında Başkan Yardımcısı Spiro Agnew'un istifa etmesi üzerine Başkan Richard Nixon tarafından tayin yoluyla Başkan Yardımcılığı’na getirildi.

İşte hayatındaki ciddi “nereden çıktı”lardan biri de budur. Politik basamakları hızla çıkanlara “Allah yürü ya kulum demiş” denir, Am Ford’un yükselişi “Allah uç ya kulum demiş”e benziyor. 

1974 yılında Watergate skandalı sonucu Nixon da istifa etmek zorunda kaldı ve bu seferde ABD Başkanlığına yükseldi. Böylece Gerald Ford, Amerikan tarihinde seçilmeden hem başkan yardımcılığı hem de başkanlık yapmış olan tek başkandır.

Başkanlığa getirildikten sonra istifa eden Nixon'a başkanlık nezdinde af uygulamasında bulundu. Bu affın sonucunda Nixon'un suçlanmış olduğu yolsuzluklardan yargılanması mümkün olmadı. Gerald Ford bu yüzden çok eleştiri aldı.

Gerald Ford'un başkanlık döneminde yaşanan yerel ve üresel olayları ise hızla şöylece sayabiliriz...  ABD’de enflasyon oranı % 7'ye yükseldi,  Kızıl Kimer'ler Kamboçya'da yönetimi ele geçirdiler,  Amerika Birleşik Devletleri Vietnam'dan askerlerini geri çekti, 1976 yılında Gerald Ford Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olarak başkanlık seçimlerine katıldı. Fakat Demokratik Parti'nin adayı Jimmy Carter'a yenilerek 1977 yılında siyasetten geri çekildi.

Yükselişi kadar politikayı bırakması da kolay olmuş gibi gözüküyor. Gerald Ford, başkanlıktan ayrıldıktan sonra 30 yıla yakın bir süre yaşadı. Essen bu konuda da şanslı oldu. Bütün Amerikan başkanları içinde en uzun yaşayan odur. Kendisinde önce en uzun yaşama rekoruna sahip ABD Başkanı olan Ronald Reagan’ı bir ayla geçti!

Diğer emekli ABD başkanlarının geleneğine uyarak Grand Rapids'de bir Başkanlık Kütüphanesi inşa ettirdi ve 1981 yılında açılışını yaptı. Başkan Jimmy Carter'la yakın bir arkadaşlık kurdu. Ford'un ölümüne kadar Jimmy Carter ve eşi Ford'u düzenli olarak evinde ziyaret ettiler.

90 yaşına yaklaştığı yıllardan itibaren sağlığı bozulan Ford dediğimiz gibi 12 Kasım 2006 yılında ABD tarihinin en uzun süre yaşayan eski Başkanı sıfatını kazandı. 26 Aralık 2006 tarihinde hayatını kaybetti. Öldüğünde tam 93 yaşındaydı.

Başkanlık yaptığı 1974-1977 yılları aslında netameli yıllardır ve hem kendisinden önce gelen Nixon ve hem de sonra gelen carter ciddi sorunlarla uğraşmak durumunda kalmışlardır. Ancak Ford’un başkanlık döneminde de önemli olaylar olmakla birlikte Beyaz Saray’ı sarsacak ciddi bir gelişme yaşanmamıştır.
Amerikalılar her başkanlarının kendine özgü bir yönünün bulunduğuna inanırlar.. Doğrusu Gerald Ford, sadece başkanlığa hiçbir seçimden geçmeden olağandışı koşullar altında gelmesiyle, ABD tarihinde hakikaten kendine özgü bir yere sahiptir.



Bu haber 4,114 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,640 µs