Darbeseveriz... | " /> Darbeseveriz... | "/>

En Sıcak Konular

Hepimiz Balbay'ız! Darbeseveriz...

18 Mart 2009 12:02 tsi
Hepimiz Balbay'ız! 
Darbeseveriz... 'Darbe Günlükleri'nden sonra, tutuklandığında Balbay'a destek vermek için koşan gazetecilere "Pişman mısınız?' sorusu yöneltildi. Cevapları ne oldu dersiniz...

Gazeteci Mustafa Balbay’a destek veren meslektaşları, ‘günlük’ten sonra ne düşündüklerini anlattılar.

Ergenekon soruşturmasında Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay’a ait olduğu öne sürülen ve darbe hazırlıklarını ortaya çıkaran günlükler tartışılıyor.

Tutuklanmasından sonra Cumhuriyet’te düzenlenen ‘Balbay’la dayanışma’ gününde Balbay adına kitap imzalayan gazetecilere Radikal gazetesi ‘darbe günlükleri’ni sordu. İşte yanıtlar:

Mehmet Barlas (Sabah): Bu konunun kararını yargı vermeli. Böyle bir şey yaptıysa, günlükleri doğruysa, çok yanlış. Balbay’a Ergenekon’dan içeri alındığı için değil, bir gazeteci ve hapiste olduğu için gittim. Şunu da sorabilirsiniz: Balbay’la dayanışmaya girdin de neden Hüseyin Üzmez’le girmedin? Bu soruyu sorarsanız; cevabını bulmakta zorlanırım. Bunu niye yaptığımı yazdım ve açıkladım. Balbay’a gittiğim için pişman değilim.

Nail Güreli (Milliyet): Bunlar daha önceden yayımlanmış olsaydı, değerli ve sevgili meslektaşım Mustafa Balbay’a destek eylemine yine katılırdım, bugün de katılırım, yarın da. Olayların geneline bakacak olursak Ergenekon denilen soruşturma, yargı tarafı bir yana, bu konunun siyasallaştırıldığını düşünüyorum. Benim için sorun; basın özgürlüğünün, ifade özgürlüğünün, demokrasinin en başta da hukukun üstünlüğünün korunması ve cesaretle savunulmasıdır.

Melih Aşık (Milliyet): Ben bu meseleye bir meslektaşın hukuku adına bakıyorum... Evrensel kuraldır; insanlar suçlulukları ispat edilinceye kadar suçsuzdur. Bu sürecin ihlal edilerek insanların yargısız infaza uğratılmasına karşıyım. Balbay’ın suçluluğu veya suçsuzluğuna da ben karar veremem. Ama onun adil yargılanma hakkını savunurum. Onunla dayanışmamız bence, suçsuzluğunu ispata yönelik değil adil yargılanma hakkını savunmaya yönelikti.

Ahmet Hakan (Hürriyet): Bilemiyoruz, notlar gerçekten Balbay’a mı aittir, değildir. Balbay’ın olsa dahi henüz yargılama bitmedi. Yargılama aşamasında notların basına sızdırılması doğru değil. (Notlardaki ifadeleri için) Demokrasi açısından talihsiz cümleler. Bunları ayıplayabilir, eleştirebiliriz fakat bu cümleler nedeniyle Balbay’ın hükümete karşı silahlı bir örgütün içerisinde olduğunu iddia etmek imkânsız görünüyor. (Notları daha önce okusaydı gider miydi, sorusuna karşılık) Gitme fikrimi değiştirmez, yine giderdim.

Metin Uca (CNN Türk): Siz bir darbe toplantısında bulunabilirsiniz fakat orada gazeteci olarak tanıklık etmiş olabilirsiniz. Ergenekon adında bir yapılanmanın varlığına inanmaktayım. Bu örgütün aydınlatılması için sonuna kadar gidilmesini düşünüyorum. Fakat böyle gazetecilik adına yapılan işleri, sadece muhalif olduğu için baskı altına almak yanlıştır. Günlükleri daha önce okusaydım da Cumhuriyet’e desteğe giderdim.

Turgay Olcayto (Evrensel- Türkiye Gazeteciler Cemiyeti yöneticisi): Balbay’ın imza gününe katıldık. Bu aynı görüşte olduğumuz anlamına gelmez, meslektaşımıza destek. Gazetecilerin devletle bu kadar içiçe olmasına destek vermiyorum. Eğer bunlar doğru ise desteğe gitmezdim.

Merdan Yanardağ (KanalBiz): Hiç değişmedi görüşüm. Mustafa Balbay’ın anlaşılan o ki bir günlük tutma alışkanlığı var. Hasan Cemal’in ‘Kimse Kızmasın Ben Kendimi Yazdım’ kitabının da suç olması gerekir. Örneğin Nazlı Ilıcak 12 Mart’ın işkence köşkü Ziverbey’in gizli notlarını yazmıştır. Kimin sızdırdığı belirlenmelidir. Bunları yayınlamak suçtur.
(Radikal)

----------------------------------------------------------------------------

Sabah yazarı Nazlı Ilıcak'ın bugünkü yazısı...

"Hepimiz Balbayız"!

Özden Örnek'in günlüklerinden sonra, Mustafa Balbay'ın da darbe notları ele geçirildi. O da, tıpkı eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Özden Örnek gibi, dosyayı sildiğini zannetmiş ama, hard diskten silinenler belli ki kurtarılmış. Bu notları okuyunca, "Hepimiz Balbayız" diye onun kitaplarını imzalayanlar, acaba bir tedirginlik duydu mu? Ya da pişmanlık! Bir kişinin, mahkûmiyetten önce "masum sayılması" gereği ile "Bu şahıs kesin masumdur, haksızlığa uğruyor" iddiası farklı şeyler. Mustafa Balbay, sanık; yani şüpheli; hakkında çok ciddi iddialar var. Gazetecilerin imza kampanyasını, Diyarbakır 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bazı vatandaşları öldürdüğü iddiasıyla yargılanan Abdülkerim Kırcı'nın cenazesine tam heyet katılan askeriyenin davranışına benzettim. Öyle bir hava yaratıldı ki, sanki yargı ile hükûmet el ele muhalefet edenleri hapse tıkıyor, bizler de günah alıyoruz. www.tempo24.com.tr adresine giriniz ve 1999'dan beri Mustafa Balbay'ın İlhan Selçuk'la birlikte, askerlerle nasıl yakın temas kurduklarını görünüz; darbeye teşvik edici tavırlarını ve alınan bilgiler doğrultusunda Cumhuriyet gazetesinin yaptığı yayınları okuyunuz. Okuduktan sonra, bakalım, "Hepimiz Balbayız" diyebilecek misiniz?



Bu haber 397 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,846 µs