Yoksa tersi mi? | " /> iyibil" /> Yoksa tersi mi? | "/> iyibil"/>

En Sıcak Konular

Teklif var ısrar yok! Yoksa tersi mi?

18 Mart 2009 14:36 tsi
Teklif var ısrar yok! Yoksa tersi mi? Teklif var ısrar yok! Ankara’nın arabulucuk stratejisi böyle özetlenebilir. İsrail-Suriye arası arabuluculuğunun durumu ise farklı. Israr çok, teklif yok. Türkiye’yi isteyen de var istemeyen de! İşte liste... iyibil

Ankara bölgesindeki tüm uzlaşmazlık noktalarına çözüm getirme düşüncesiyle arabuluculuk yapmak istiyor. Çok örneği var. Azerbaycan-Ermenistan, Gürcistan-Rusya, Suriye-İsrail, ABD-İran vb...

Bu aracılık misyonları içinde en mesafe kaydetmiş ve en küresel ilgiye haiz arabuluculuk ise İsrail ile Suriye arasındaydı. “Dı”, çünkü; Gazze saldırıları ve Davos Krizi’nden sonra İstanbul’da üst üste yapılan toplantılar “donduruldu”.

Zamanlamaya İsrail seçimleri ve bugün de süren yeni hükümet kurma çalışmaları eklenince, arabuluculuk dondurucunun daha derin bölümlerine alındı.

Ankara-Tel Aviv arasındaki gerginlik eski şiddetinde değil elbette. Dahası iki ülke arasında şu veya bu kanalla temaslar da sürüyor. Bir iyileşme süreci var ve İsrail’de yeni hükümet kurulduktan sonra bu ivme hızlanabilir.

Şimdi merak edilen şu; Türkiye, İsrail ile Suriye arasında arabulucuk yapmaya yeniden başlayacak mı? Ankara’nın bu soruya verdiği yanıt gayet kısa. “Eğer teklif ederlerse”!

Yani hem Suriye’den hem de İsrail’den “devam edelim” daveti olursa. Bu yanıt aynı zamanda Ankara’nın arabuluculuk misyonuna devam etmek istediğini gösteriyor.

Peki ya diğerleri? Suriye açısından pek bir sorun yok. Şam yönetimi, açık açık “Bu sorunu Türkiye’den başkasının aracılığı çözmez” demiş bulunuyor. Açıklama Türk Dışişleri tarafından büyük harflerle kaydedilmiş durumda.

İsrail cephesindeki belirsizlik ise devam ediyor. Davos’un ardından İsrail hükümeti sık sık Türkiye’nin arabuluculuk görevinin devam etmesinde güven sorunu yaşadıklarına ilişkin açıklamalar yaptı.

Bugün ise aynı yaklaşımın kadük sayılması muhtemel. Çünkü yeni bir hükümet göreve gelecek İsrail’de ve bu dosyayı da baştan değerlendirmeye tutucak. İki ülke arasında stratejik işbirliği konusunda, ilişkilerin iyileştirilmesi meselesinde zaten bir sorun yok.

Bununla beraber konu sadece üç ülkeyi ilgilendirmiyor. Başkaları da var. Mısır, ABD hatta Fransa da bu denklemin içine katılabilir.

Washington’un Türkiye arabuluculuğuna bir itirazının adlı adınca söylendiğini duymak hayli zor. Ama Ortadoğu barış sürecinin ana parçalarından biri olan Suriye-İsrail denkleminde görevin Kahire’ye verildiği manası çıkan gelişmeler de oldu geçtiğimiz günlerde.

Bu bağlamda ABD’nin Türkiye’den “katkılarınızı bekliyoruz”un üzerine çıkan bir destek gelip gelmeyeceği tartışmalı.

Peki Türkiye ne düşünüyor? Genel çizgisini yukarıda belirttik. Öte yandan Suriye ile başlattığı sürecin sonunda açılan kapıdan bir çok Batı ülkesinin girdiğini söylüyor Ankara!

Bu doğru bir tespit. Şu an ABD bile Suriye ile görüşüyor. Paris de bu süreç içinde Suriye’ye gidip geldi. Yani Ankara’nın açtığı kapı Batı tarafından kullanılıyor. Geriye bir tek tarafların Ankara’ya “yeniden başlasın” demesi kalıyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 938 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,732 µs