En Sıcak Konular

AKP'liler de isyan etti!

0 0 0000 00:00 tsi
AKP'liler de isyan etti! Türk bankacılık sektöründe yabancı sermaye payındaki hızlı artış AKP'nin içinde de infiale neden olmaya başladı.  AKP İstanbul Milletvekili Nevzat Yalçıntaş, "Bankaların yabancılara satışı sosyal devlet ilkesine ve anayasaya aykırı" dedi

AKP İstanbul Milletvekili Nevzat Yalçıntaş, bankacılık sektöründe yüzde 40’a çıkan yabancı payının, 2007’de çok daha fazla artacağını belirterek, bu oranın Avrupa ülkelerinde yüzde 10’larda kaldığına dikkat çekti. Yalçıntaş, Ziraat ve Halk Bankası’nın yabancılara satılmasının Anayasa’nın sosyal devlet ilkesine aykırı olduğunu söyledi.

AKP İstanbul Milletvekili Nevzat Yalçıntaş, ANKA’ya yaptığı açıklamada yabancı payının hızla arttığı bankacılık sektöründeki gelişmeleri ve kamu bankalarının özelleştirilmesi konularını değerlendirdi. Yalçıntaş, AKP’li Ahmet Yeni tarafından verilen Ziraat, Halk ve Emlak Bankası’na ilişkin yasa değişikliğinin ekonominin temel kanunu sayılabilecek konularla doğrudan ilgili olduğuna dikkat çekti. Yalçıntaş, “Düzenleme bir arkadaşımızın kanun teklifi olarak geliyor. Beklenir ki, Hükümet böyle bir şey getirsin” dedi. Türkiye’de bankacılık sektörünün yüzde 40’ının yabancıların eline geçtiğini anımsatan Yalçıntaş, bu oranın Avrupa ülkelerinde yüzde 10’larda kaldığına dikkat çekti. Yalçıntaş, “2007’de bu oran yüzde 50’lere çıkar. Bu finans sektörünün, dış ekonomik odakların eline geçmesidir. Fransa bankasını İngilizlere vermemek için elinden geleni yapıyor. İtalyanlar bu konuda çok disiplinli” diye konuştu.
Bankacılık sistemine giren yabancı şirketlerin sadece kara dönük bir zihniyetle çalışmadığını belirten Yalçıntaş, “Bu şirketler kendi ülkelerinin yönetimleriyle iç içeler. Finans sektörü üzerinde söz sahibi olarak ülkelerinin Türkiye’deki politikalarına yardımcı olacaklardır. Aynı zamanda kendi ülkelerinin ekonomi ve dış politika sistemlerinin de yürütücüleridir. Bankayı Yunan sermayesine sattık, ‘oh ne ala el ele verip çalışacağız.’ Kritik nokta bu. Yunanistan'ın ve bizi çevreleyen diğer problemlerin halinde kendi lehlerine bir unsur olarak ortaya çıkacak” yorumunu yaptı.

“ZİRAAT VE HALKBANK’IN SATIŞI ANAYASA’YA AYKIRI”

Ziraat ve Halk Bankası’nın özelleştirilmesinin yabancılara satışının Anayasa’nın sosyal niteliğine aykırı olduğunu vurgulayan Yalçıntaş, “Bu bankalar esnafın ve çiftçinin. Bu bankalar iki sosyal gruba karşı devletin koruyucu kanatlarıdır. Diyelim yabancıların eline geçti. Ucuz kredi versinler diye bütçeden bu bankalara para vereceğiz, ne kadar bulursak. Bu inandırıcılığı zor bir mekanizmadır” değerlendirmesini yaptı. Yalçıntaş, şöyle devam etti:
“Yabancılaştırma olunca ne olur? Yabancı sadece ve sadece kara dönük zihniyetle çalışmaz. Onlar büyük kuruluşlardır. Kendi ülkelerinin tüccarlarının, sanayilerinin, piyasalarının, dış politika sistemlerinin yürütücüleridir. Halkbank ve Ziraat’a şimdilik el sürülmedi. Hepimizin tecrübesi var, el sürülecektir. Bu girişimler Anayasa'nın sosyal niteliğine de aykırıdır. Çünkü, bu bankalar, hepimizin bildiği gibi, birisi esnaf, halkımızın büyük bölümünü temsil ediyor, öbürü çiftçi. Olanları görmemiz lazım. Her şey para değil. Böyle satmakla değil, yapmakla övünelim.”



Bu haber 379 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,430 µs