pazarlık stratejisi | " /> pazarlık stratejisi | "/>

En Sıcak Konular

Kapalı kapılar ardında pazarlık stratejisi

21 Mart 2009 21:12 tsi
Kapalı kapılar ardında pazarlık stratejisi Washington'a gelen ve kimi yerlerde görüşmeler yapan Türk gazeteciler Türk-Amerikan ilişkileriyle ilgili ilginç iddialarda bulunuyor. Hele kimi Amerikalı yetkililerin söylediklerini aktarıyorlar ki durup düşünmek gerekiyor. iyibilgi Washington'dan yazıy

ABD Başkanı Barack Obama'nın Nisan ayı başında Türkiye'ye yapacağı ziyaret yaklaşırken Türk-Amerikan ilişkileriyle ilgili tartışmalar da alevleniyor. Başbakan Erdogan'ın Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu, Obama'nın ziyareti öncesi Washington'da gerçekleştirdiği temaslar da hem nabız yoklama hem de Türkiye’nin ziyaretle ilgili beklentilerini muhataplarına anlatma amacını taşıyor.

Yaptığı görüşmeler sonrasında önemli açıklamalar yapan Davutoğlu Bush döneminde Türkiye ile ABD arasında yaşanan görüş ayrılıklarının büyük oranda giderildiğini ilişkilerde yeni bir sayfanın açıldığını belirtti. “Eski Başkan Bush döneminde ABD ile fikir ayrılıkları vardı. Bunun bir örneği Suriye konusunda yaşandı. Şimdi ise Obama yönetimle Türkiye politikaları hemen hemen tamamen paralellik taşıyor” taşıyor diyen Davutoğlu Türkiye'nin Ortadoğu, Kafkaslar ve Afganistan'daki dış politika çalışmalarının takdirle karşılandığını belirtti.
Obama’nın eski başkanların aksine ikinci ikili dış gezisini Türkiye'ye yapacağının altını çizen Davutoğlu “Bu durum ABD'nin Türkiye'ye verdiği önemi gösteriyor” dedi. Davutoğlu “Başkan Obama'nın Türkiye'ye gelme kararı bu tarihsel dönemin, bu yapıcı ve işbirliğine dayalı dönemin bir işareti. Artık herkes, Türkiye'nin stratejik öneminin arttığını çok iyi görüyor” diyerek sözlerini sürdürdü.
Türkiye ile ilişkilerde kritik bir hal alan Ermeni soykırımı tasarısı ile ilgili de görüşlerini aktaran Davutoğlu “Kafkaslar'da herkesin karlı çıkacağı bir senaryo üzerinde çalışıyoruz. Kongre'den 1915 olaylarına dair tasarının geçmesi halinde süreçteki ilerlemeye zarar verir. Bir süreç var ve herkes onu güçlendirmeli, zayıflatmaya çalışmamalı” dedi.

Davutoğlu’nun görüşmelerde Amerikalı muhataplarından “çıkarlar örtüşüyor” vurgusu aldığı belirtiliyor. Amerikalı diplomatların Bush döneminde sarsılan ilişkilerin inşasına büyük önem verdiği, Obama’nın Türkiye’ye ziyaretini ise buna örnek olarak gösterdiği dile getiriliyor.

Ancak yeni dönemde izlenecek stratejiyle ilgili de Washington’da kimi söylentiler dolaşıyor. Davutoğlu’nun gezisi öncesinde kimi Türk gazetecilerle görüşen Amerikalı diplomatların “üst perdeden” konuştukları, Ermenistan ile ilişkilerde Türkiye’nin öncelikle adım atmasının bekleneceğini vurguladıkları belirtiliyor. Washington’un Kıbrıs’ta uygulanan “1 adım önde” stratejisinin Ermenistan’a da uygulanmasını isteyeceği, özellikle sınırların açılması konusunda ısrarcı olacağı belirtiliyor.

Öte yandan gazetecilerle konuşan kimi diplomatların üst perdeden kullandığı bu dilin Davutoğlu ile görüşmelerde gündeme gelmediği, Ortadoğu ve Afganistan’da Türkiye’ye ihtiyacı olan Amerikalıların Ankara ile yapılacak pazarlıkta elini güçlendirmek için bu stratejiye başvurduğu yorumu yapılıyor.

İyibilgi.com



Bu haber 1,411 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,894 µs