En Sıcak Konular

Emin ağa aleyhine suç duyurusu!

23 Mart 2009 11:52 tsi
Askerliği en kutsal görev savunucularının çifte standardı. Perihan Mağden'e, Bülent Ersoy'a soğutma davasi açanlar Emin Ağa'ya neden dokunmadıkları açıklanamıyor.

Ersin Tokgöz/Radikal

Askerlikten soğudum... Emin ağayı yakalayın!

Böyledir işte... Gün gelir, tutarlılık herkese lazım olur.
Askeriyeye Peygamber ocağı deyip, atıfta bulunulan Peygamber’in temsil ettiği inanışın karşısındaki dinamik güç olarak da orayı konumlamak gibi... Şehitlik müjdesiyle cepheyi cazip hale getirip şahadeti yücelten bir inanca bağlı olanların, şehit adaylarının bulunduğu kışladan içeri sokulmaması gibi... Askerlik görevini en kutsal görev olarak savunanların “...Öyle de, yine de nasıl yırtsam ki?” diyerek en hatırlı ilişkilerini tam da o zaman devreye alması gibi...
Başkalarına set olsun diye tutarsızlık mirası üzerine kurduğunuz militer yapı, bazen ters döner ve karşınızda bitiverir.
Mesela şunun gibi; gelişmiş birçok ülkede kullanımda olan vicdani ret hakkını bizde de isteyenler mahkemelerde sürünürken...
Bir de bakmışsınız ki; o yargılamalarda işi hukuka bırakmayıp artı linçkorosu oluşturan Kerinçsizgillerden müteşekkil Büyük Hukukçular’ın ideolojik paydadaşı YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, çürük raporunu meşru zemine oturtmak için vicdani reddin anayasal bir hak olduğunu, vatani görevin illa askerlik olarak algılanamayacağını söyleyivermiş. Heybelerinde tutarlılığın yüz akını bulundurmayan diğer tepkidaşları, ülküdaşları ve eyyamdaşları, vicdani retçilere daha önce söyledikleri onca ‘askerlikten soğutma’ suçlamalarını, ‘...gündeme vicdani ret adı altında taşınan konunun asıl amacının orduyu zayıflatarak terör karşısındaki azmini kırmak, Doğu ve Güneydoğu bölgesinden tasfiye etmek olduğu...’ gibi koca koca laflarını bu sefer sessiz sedasız yutuvermişler. Ne şehitler anısına saygı duruşunda bulunmuşlar, ne İstiklal Marşı eşliğinde linç için harekete geçmişler.
Mesela sırf vicdani ret hakkını savunan yazıları nedeniyle yargılanan Perihan Mağden, o güruh tarafından linç edilmesin diye mahkemeden arka kapıdan kaçırılırken, Eminağaoğlu’nun hep ön kapılardan göğsünü gere gere girdiğini ve bırakın linç edilmekten kaçmayı, linç etmesi an meselesiymiş gibi bir havada konuştuğunu görürsünüz. Şaka değil, her gün görüyoruz.
O zaman soru şu: Sıradan bir antimilitarist vicdani ret dediği zaman soluğu mahkemede alıyor, boynuna ‘halkı askerlikten soğutmaya çalışan hain’ yaftası asılıyor da, Emin ağa, ismini bile daha önce duymadığımız birkaç antimilitaristten daha mı az etkili? Birleştikçe büyüyüp, büyüdükçe ne yapmaya çalıştıkları, şimdilik iki iddianamede anlatılmaya çalışılan Kerinçsizgiller’in derdi kabul edilmese de anlaşılır diyelim... Peki, çoğu yargılama beraatla sonuçlanmasına rağmen vakit kaybetmeden soruşturma başlatan savcılar?
Onlar ne diyor bu işe?
Emin Ağa, çürük raporu ile ortalıkta salınır ve çürük raporunun etrafındaki şaibeler GATA’da generalin kapıda karşılaması ile taltif edilirken, komutana ulaşamayacak kadar sıradan, askerliğe sıcak halk bu görüntüler karşısında soğumaya mı daha yakın ısınmaya mı?
Eğer halkı askerlikten soğutmaksa suç, e o zaman bir sorun etrafa, kendinize danışın.
Kâğıt üstünü boş verin ama...
Emin ağa daha konforlu bir düzey tutturmuş olabilir, yedeğine aldığı vatanseverlikle zırhlanmış da. Hukuksal sıkıntıdan vareste bir konumu ve bilgisi manevra alanını genişletip soruşturmalık olmayabilir ama fotoğrafın bütünü... Farklı olarak ne diyor?
Evet, bu sefer ‘Bunlar halkı askerlikten soğutuyor’ diyenlerin silahının yönünü değiştiriyor, namluyu çeviriyorum. Suçluyorum. Gammazlıyorum...
Sayın savcılar... YARSAV Başkanı Eminağaoğlu vicdani ret hakkını savundu ve ona kulak veren ben askerlikten acayip soğudum. Bu konuda ne kadar atak olduğunuzu biliyorum. Sırf az biraz daha gündeme gelebilmek için o damarı gıdıklayıp açılan kanaldan magazine akarak ‘Çocuğum olsa askere göndermezdim’ diyen magazin gülü Bülent Ersoy’u da es geçmediniz... AİHM’nin onlarca aksi yöndeki içtihadına rağmen sadece bir gazeteci olarak görüşünü açıklayan Perihan Mağden’in yazılarına ihanet manifestosu muamelesini reva gördünüz.
Madem bu kadar cevvalsiniz... O zaman buyurun, görevinizi yapın.
“...Eğer 47 üyeli Avrupa Konseyi içerisinde vicdani ret hakkını tanımayan iki ülkeden birisi biz isek, Avrupa Birliği ülkelerinin hepsinde de vicdani ret bir hak olarak tanınıyorsa bir yerde yanlış yapıyoruz” diye düşünüp askerlikten soğumadım.
Bülent Ersoy’un magazin muhabbetiyle gaza gelip düşüncelerimi tekrar gözden geçirmedim.
Perihan Mağden’in yazıları ile beynimi yıkayıp “Öyle madem, askerlik yapılmayadabilir” demedim.
Sürüm sürüm sürünen vicdani retçiler Halil Savda’nın, Osman Murat Ülke’nin, Mehmet Bal’ın, Mehmet Tarhan’ın eylemleri militer duygularımı söndürmedi.
Ama Eminağaoğlu... Koskoca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı... YARSAV’ın Başkanı... Tüm duruşumu bozdu işte. Buz gibiyim.
Ne yani... Ben halk değil miyim?
Merak ediyorum: Şimdi ne yapacaksınız?



Bu haber 635 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,458 µs