En Sıcak Konular

POAŞ ortaklığı OMV’ye patladı

0 0 0000 00:00 tsi
POAŞ ortaklığı OMV’ye patladı Vergi kaçağı haberleri nedeniyle hisse değeri dip yapan Petrol Ofisi’nde Avusturyalı ortak OMV’nin elindeki hisselerin değeri de yarı yarıya eridi. OMV, Mart 2006’da Petrol Ofisi’nin yüzde 34’üne ortak olmuştu. Peki, OMV ne k

Yani Petrol Ofisi’nin tamamına 3.1 milyar dolar değer biçmişti. O tarihlerde Petrol Ofisi’nin piyasa değeri de neredeyse 3 milyar doları bulmuştu. Aradan geçen sürede Türkiye’yi de etkileyen global dalgalanma şirketlerin değerinde kayba neden olurken, Petrol Ofisi’ne ve tamamına sahip olduğu ERK’e en büyük darbeyi Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) kestiği 600 milyon YTL’lik ceza ve son olarak da vergi kaçağı raporu vurdu. Petrol Ofisi’nin piyasa değeri son 3 günde 260 milyon dolar eriyerek, 1 milyar 566 milyon dolardan 1 milyar 303 milyon dolara geriledi.

Yaşanan gelişmelerden sonra Avusturyalı OMV’nin elindeki yüzde 34’lük hissenin değeri 443 milyon dolara kadar düştü. Böylece OMV’nin, 13 Mart 2006’da 1 milyar 52 milyon dolar ödediği yüzde 34’lük POAŞ hissesinden kaybı 9 ayda 609 milyon dolar oldu. Böylece şirket, Türkiye’ye yatırım yapıp da en fazla zarara uğrayan yabancı yatırımcılardan biri oldu.

Piyasa değeri kayıp

Petrol Ofisi’nin piyasa değeri de 2000’de özelleştirmesinin gerçekleştiği tarihtekinin de altına indi. İş-Doğan Petrol Yatırımları, 21 Temmuz 2000’de POAŞ’ın yüzde 51’ini 1 milyar 260 milyon dolara aldı. O dönem Petrol Ofisi’nin piyasa değeri 3 milyar dolardan 1.6 milyar dolara kadar gerilemişti.

Rafineri de suya düşebilir

İŞ Bankası 2005 yılının son aylarına elindeki Petrol Ofisi hisselerinin (yüzde 44) tamamını Doğan Holding’e 616 milyon dolara sattı. Mart 2006’da ise Doğan Holding, şirketin yüzde 34’ünü Avusturyalı OMV’ye 1 milyar 52 milyon dolara sattı. Bu fiyat çok yüksek bir rakam olması esasıyla dikkatleri çekmişti. O dönemki söylentiler arasında Doğan Grubu’nun hükümetten yeni bir rafineri yapılması sözü aldığını ve bu söz sayesinde yüzde 34’lük payı OMV’ye çok yüksek fiyata sattığı yönündeydi. Ancak Petrol Ofisi ve OMV’nin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) rafineri için yaptıkları başvuru henüz sonuçlanmadı. EPDK, başvuruların 2007 içinde sonuçlandırılacağını söylüyor. Ancak bu kadar çok rafineri başvurusu arasında EPDK’nın ne kadar kapasiteye izin vereceği de merak konusu.

"Bizden önceki dönem için yorum yok!"

OMV Basın Sözcüsü Thomas Huemer, AKŞAM’a yaptığı açıklamada Petrol Ofisi hakkındaki tartışmalarla ilgili yorum yapmayacaklarını bildirdi. Prensip olarak bu konularda Petrol Ofisi’nin yorum yapmasını daha doğru bulduklarını söyleyen Huemer, şu anda tartışılmakta olan konuların da OMV’nin Petrol Ofisi hisselerini almasından önceki dönemle ilgili olduğunu söyledi. Huemer, EPDK’nın Petrol Ofisi ve Erk’e verdiği 600 milyon YTL’lik ceza ile ilgili olarak “Doğal olarak Petrol Ofisi Türk kanunlarına göre hareket edecek” dedi. Türkiye’de daha önce gündeme gelen rafineri ve Hazar Denizi’ne gitme projeleri ile ilgili de konuşan Huemer, “Biz hızla büyüyen Türkiye akaryakıt pazarının daha çok rafineri kapasitesine ihtiyacı olacağına halen inanıyoruz ve bu yöndeki olasılıkları da değerlendiriyoruz” dedi.

Türkiye’nin büyük gaz ve petrol rezervleri olan ülkelere yakın olması nedeniyle OMV açısından büyük önem taşıdığını belirten Huemer, “İran ve Pakistan’ın yanı sıra Hazar Denizi’ndeki petrol arama ve üretim açığımızı kapatmak için Türkiye bizim için önemli. Ayrıca Türkiye Nabucco boru hattı projesinin de önemli bir ortağı” diye konuştu.

Akşam



Bu haber 524 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,605 µs