En Sıcak Konular

Devalüasyonu devlet değil, piyasalar yapar

0 0 0000 00:00 tsi
Devalüasyonu devlet değil, piyasalar yapar Hükümet de, işadamları da Merkez Bankası'na faizleri düşür çağrısı yapıyor. YTL, gittikçe değer kazanırken devalüasyon söylentileri artıyor. İyibilgi’ye konuşan “İktisatçı İbrahim Öztürk, devalüasyon olursa bu bilinçli olmaz, piyasalar tarafın

Yeni Türk Lirası’ndaki her yüzde 10’luk değerlenmenin 5 milyar dolar fazla ithalata neden olduğunu söyleyen Devlet Bakanı Tüzmen, “YTL bugün yüzde 40 değerli. Varın gerisini siz hesaplayın” diyor. Hükümet ve yerli şirketler de benzer açıklamaları sıkça tekrarlıyor. Merkez Bankası, adım atmasa da halka dövizlerle alışverişin yapmayın uyarıları yapıyor.

İthalat artıyor, Türk şirketleri zayıflıyor

Merkez bankası faizi arttırdıkça ve Türk lirası değer kazandıkça, ülkeye yabancılar tarafından sıcak para akıyor. İthalat artıyor. İhracat azalıyor. Türk şirketleri zayıflıyor. YTL şu anda dünyanın en çok faiz getirisi olan parası durumunda. Yurtdışı yatırımcılarından akan sıcak paraya ödenen faizler, halktan toplanan vergilerle ödeniyor. Devletin kesesi kuruyor.

12 Mayıs dalgalanması ile bir gecede faizler arttı

12 Mayıs’ta piyasalarda yaşanan Dolar’ın %2,85 Euro’nun da %3,60 artışıyla sonuçlanan, sıcak paranın, uluslararası odaklarca hortumlanması ile yaratılan döviz kuru dalgalanması krizi Merkez Bankası Durmuş Yılmaz tarafından 25 Haziran’da bir gecede faiz artırımı ile geçiştirilmişti.
Faizler düştüğü anda yabancılar akıttığı sıcak parayı aniden çekebilir. Ama faizler düşmedikçe de ekonomi daha da kötüye gidecek. Durmuş Yılmaz, hareket etmiyor ama yabancı paralarla alışveriş yapmayın uyarısında bulunuyor. Bu uyarı bir hazırlıkları yapılan bir devalüasyonu mu haber veriyor?

İhracata dayalı kalkınma modeli, kurla savaşıyor

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, “değerli YTL-düşük döviz” tartışmalarına “Döviz kurunun YTL karşılığının bu kadar yüksek olmasından memnun olmam mümkün değil” diye karşılık veriyor. Çünkü hükümetin ekonomi hedefleri, ihracat üzerine kurulu. 3 senedir aynı şeyi söylediğini, YTL’deki her yüzde 10’luk değer artışının, ithalata ekstra 5 milyar dolar bir fatura yarattığını ve yüzde 40’lık bir değer artışının söz konusu olduğunu söyleyen Tüzmen, “Varın gerisini siz hesaplayın” diyor. Hesaba göre, Türkiye 20 milyar dolar fazladan ithalat yapmış olacak. Çok ciddi bir ithalat baskısı olduğunu ve bunun da bu kurla çok normal olduğunu belirten Tüzmen, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bizim bakış açımızda, eğer Türkiye ‘İhracata Dayalı Kalkınma’ modelini benimsedi ise onun gereğini yapmalı. Bu modelde kur  bir amaç değildir ama bir araçtır; iyi kullanılmalı.”

Devalüasyon bilinçle değil, piyasalarca yapılacak

İşadamlarının da çağrısıyla Merkez Bankası’na “faizleri düşür, YTL’nin değeri düşsün” uyarısı yapan hükümete, başkan Durmuş Yılmaz nasıl karşılık verecek? Faiz indirimi ve devalüasyon nelere sebep olacak? İktisatçı Doç Dr. İbrahim Öztürk, Durmuş Yılmaz’ın çok temkinli davrandığını ve ani adımlar atmaktan çekindiğini söylüyor. Yılmaz’ın yıl sonu değerlendirmesi yaparak 2006’nın son çeyreği verilerine göre bir karar almak zorunda olduğunu belirten Öztürk, devalüasyonun bilinçli ve devlet kontrolünde değil, piyasalarca yapılacağını belirtiyor.

Artık faizleri düşürmek bile dolara değer kazandırmayabilir

 Faizleri düşürmenin de gelinen şu noktada, dolar fiyatının yükselmesinde artık etkisi olup olmayacağının, düzeltme yapıp, yapmayacağının da belirsiz olduğunu anlatıyor Öztürk.  Bu çözümsüzlüğün nedenini özelleştirmeyle yurda giren paranın yoğunluğuna bağlıyor. Döviz krizi yaşanmaması için, ülkenin bir an önce siyasi türbülanstan çıkması gerekliliğine işaret eden Öztürk, “Bütçe açığı ve enflasyon kontrol altına alınmalı. Bunun dışında “bekle ve gör” politikasından başka yapılacak bir şey yok” şeklinde konuşuyor.

Dolar borçlarınızı kapatmanızda fayda var

Piyasalar tarafından gerçekleştirilecek bir devalüasyonun ardından halkın vatandaşların mağdur olmaması için uyarılarda bulunan Yrd. Doç. Dr. İbrahim Öztürk, “Piyasa devalüasyonu ile dolar kısa bir süre sonra aniden yükselebilir. Bu yüzden dolar ile ödeyeceğiniz borçları bir an önce kapatmanızda fayda var. Devalüasyon gerçekleşirse bu durum bütçenizde ciddi açıklara neden olabilir. “  diyor.

iyibilgi.com



Bu haber 1,628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,634 µs