En Sıcak Konular

Düşen helikopterin yerini ELT bildiriyor

26 Mart 2009 11:00 tsi
HAVACILIK kazalarında enkazın yerinin bulunması amacıyla uçak veya helikopterde ELT olarak adlandırılan Acil Yer Bulma Vericisi (Emergency Locator Transmitter) sistemi bulunuyor.

Çarpma, çok sert iniş gibi durumlarda devreye giren ELT, uyduya sinyal yollamaya başlıyor. Bu sistem sadece hava araçlarında değil, denizcilik alanında da kullanılıyor. Sinyalin alınmasından sonra belirlenen koordinatlara arama-kurtarma ekipleri gönderiliyor.

Geçen yıl yapılan kural değişikliği ile ELT’lerde yeni nesil 406 MHz’den yayın yapan sisteme geçildi. İşte ELT 406 MHz’nin özellikleri:
* Sistem eski nesil 121,5 MHz sisteme göre çok daha kuvvetli ve dijital sinyal yolluyor. Enkazın yere daha çabuk ve kesin belirlenebiliyor.
* ELT 406 MHz’nin büyüklüğü, özelliklerine bağlı olarak sigara paketinden 30 santimetre arasında değişiyor. Ağırlığı ise 2-5 kilogram arasında.
* Sistem, eksi 40 santigrat derece ile artı 40 derece arasında 24 ila 48 saat arasında sinyal verebiliyor. Su altında çalışabiliyor.
* Uçaklarda kullanılan ELT 406 MHz’nin fiyatı 2 bin ila 3 bin 250 dolar arasında değişiyor.
* Yeni nesil ELT’nin takıldığı uçağın tescil işaret bilgisi de bu sisteme yüklenebiliyor. Bu kazada olduğu gibi helikopter düştüğünde helikopterin tescil işareti uydu üzerinden gidiyor. Böylece karışıklığın önüne geçiliyor.

YENİ ELT 1 AY ÖNCE TAKILMIŞ

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı yazı ile Türkiye’deki sivil hava araçlarına yeni nesil ELT 406 MHz sistemleri takılmaya başlandı. Alınan bilgiye göre olayda düşen TC-HEK helikopterine yeni sistem bir ay önce Ankara’daki Altay Havacılık Bakım Tesisi’nde ELT 406 MHz takıldı.

SİNYALLER TÜRKİYE’DEN DE TAKİP EDİLİYOR

Geçmişte uçak düştüğünde ELT sinyalleri Fransa’daki merkeze ulaşıyordu. Ulaştırma Bakanlığı Denizcilik Müsteşarlığı Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi’ne kurulan sistem ile sinyaller buradan da takip edilebiliyor.


ELT sinyalinin alınmasıyla birlikte arama-kurtarma ekipleri çalışmalara başlıyor. Türk Hava sahasında Hava Kuvvetleri Komutanlığı havadan arama kurtarma çalışmalarını koordine ediyor. Ankara’nın batısındaki bölgeye Eskişehir, doğudaki bölgeye de Diyarbakır bakıyor. Buralardaki 1 ve 2’nci Hava Kuvvet Komutanlığı bünyesinde özel donanım ve arama-kurtarma techizatına sahip CN235 CASA uçakları ve AS532 Mk1 Cougar helikopteri müdahale ediyor.

Hürriyet



Bu haber 887 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,702 µs