En Sıcak Konular

'Sık sık Orta Doğu'ya gideceğiz'

0 0 0000 00:00 tsi
'Sık sık Orta Doğu'ya gideceğiz' Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice yeni yılın başlarında Orta Doğu'ya bir ziyaret yapacak.

Filistin Özerk Yönetimi lideri Mahmud Abbas, Washington'un desteğini alıyor 

Washington kulislerindeki belirsizlik ise, Filistin-İsrail sorununun çözümü için Bush yönetiminin daha aktif bir politika izleyip izlemeyeceği.

Beyaz Saray, Filistinliler'in yaşadığı sıkıntıların çözümünde yapıcı adımlar atması için Orta Doğu'daki müttefiklerinin yoğun baskısı altında.

Irak Çalışma Grubu'nun hazırladığı raporda da Orta Doğu sorununun çözümünün, bölgede kalıcı barış için büyük önem taşıdığı vurgulanmıştı.

Bush yönetiminin Orta Doğu'daki etkisi, Irak Savaşının yanı sıra, Amerika Birleşik Devletleri'nin müttefiki Ürdün, Suudi Arabistan ve Mısır'ın Orta Doğu sorununun çözümünde ilerleme sağlanamamasından duydukları memnuniyetsizlik nedeniyle de önemli darbe aldı.

Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2007 yılında Orta Doğu'ya çok sık gideceklerini söyledi.

Ancak bu sözleri yeni bir inisiyatifin işareti olarak görmek mümkün değil. Çünkü en temel sorunlardan birisi henüz halledilebilmiş değil. Amerika Birleşik Devletleri yönetimi, Filistin'de iktidarda olan Hamas hükümetiyle görüşmeyi reddediyor.

Filistin Özerk Yönetimi lideri Mahmud Abbas, Washington'un desteğini alsa da, Hamas ve El Fetih arasında ulusal birlik hükümeti konusunda bir uzlaşma sağlanmadan 'Hamas sorunu' ortadan kalkmayacak.

Bu aşamada Bush yönetimi, sorunun çözümü konusunda İran ya da Suriye'yle görüşmenin bir anlamı olmadığını düşünüyor. Öte yandan Filistinliler'e tavizlerde bulunması için İsrail'e baskı uygulamaya da yanaşmıyor.

Condoleezza Rica, Orta Doğu barış sürecinin ilerleyebileceğini ancak bunun için öncelikle Filistin'in iç sorunlarının çözülmesi gerektiğini ifade ediyor. Ancak görünen o ki, Rice, Orta Doğu sorunu için henüz yeni bir fikir ortaya atabilmiş değil.

BBC



Bu haber 305 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,645 µs