En Sıcak Konular

'1 milyar insan açlıkla mücadele ediyor'

18 Nisan 2009 16:51 tsi
DÜNYA Bakliyat Konfederasyonu Başkanı Jose Maria Lazara, dünyada 1 milyar insanın açlıkla mücadele ettiğini söyledi.

Ekonomik krizin etkisinin sanılandan daha güçlü olduğunu belirten Lazara, “Dünya çok önemli bir güçlükle karşı karşıya ve bununla mücadele, gelecek kuşaklara kadar uzanabilir. Bu nedenle uluslararası alandaki gıda zincirinde bu zorluklara hazırlıklı olmamız gerekir” dedi. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker ise Türkiye'de bu yıl hasadın iyi olacağını söyledi.

Dünya Bakliyat Konfederasyonu'nun Belek'teki Susesi Otel'de gerçekleştirilen toplantısına, Konfederasyon Başkanı Jose Maria Lazara, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Konfederasyon Türkiye Sorumlusu Hüseyin Arslan, 42 ülkeden 600 delege ve 350 şirketin temsilcisi katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Jose Maria Lazara, olumsuz bir tablo çizdi.

SİLAHA HARCANAN PARA GIDADAN FAZLA

Lazara, dünyada yıllık yapılan 60 milyon ton bakliyat üretimine karşılık yaklaşık 40 milyar dolarlık gelir elde edildiğini söyledi. Lazara, ülkelerin zor durumdaki finansal kurumlara paralar aktardığını, görünenin sadece krizin küçük bir bölümü olduğunu kaydetti. Krizi daha iyi anlamak için Birleşmiş Milletler (BM) raporlarının okunması gerektiğini vurgulayan Lazara, “Dünyada 1 milyar kişi açlıkla mücadele etmekte ve ölmektedir. Hükümetlerin buna karşılık silahlara harcadığı para, BM'nin sağlık koşullarının iyileştirilmesi ve bu ülkelerdeki açlığın giderilmesi için harcadığı paradan yüzde 90 daha fazla. Şu anki kriz ciddi bir seviyede. Hiç şüphe yok ki dünya çok önemli bir güçlükle karşı karşıya. Belki açıklayamayacağımız nedenlerden dolayı bu sorunlarla mücadele etmek gelecek nesillere kalacak. Bu nedenle gıda zincirinde uluslararası çapta zorluklara hazırlıklı olmamız gerekir” diye konuştu.

İnsanoğlunun varlığını sürdürebilmesi için gerekli olan en temel unsurun gıda ve gıda maddeleri olduğunu belirten Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, birtakım tedbirler alınmadığı takdirde dünyadaki açlıkla mücadele eden kişi sayısının daha da artabileceğini söyledi. Bakan Eker, şöyle devam etti:
“Petrol, enerji, küresel ısınma ve ekonomik kriz, tarımın çözüm bekleyen önemli sorun başlıkları. Bunların her birinin tarım ve gıda ürünleriyle ilgili ilişkileri vardır. 2008'in ilk yarısında artan petrol fiyatlarında daha sonra yüzde 76'lara varan bir düşüş yaşanması tarım sektörünü olumsuz etkiledi. Küresel ısınmanın etkisiyle bölgesel kuraklık nedeniyle bazı havzalarda üretim olumsuz etkilendi. Ama yine de dünyada tarımsal kalkınmayı geliştirmek için bazı adımlar olmalı. Gıda fonları oluşturulmalı, kırsal alanlarda kadın çiftçiler daha modern üretim için eğitilmeli.”

Türkiye'de bu yıl hasadın iyi olacağını kaydeden Bakan Eker, “Güneydoğu'da yaşanan kuraklık için bazı çalışmaları başlattık. 2012'ye kadar bu projede GAP'ın dışındaki arazilerde kuraklık yaşanmaması için yer altındaki suyu değerlendirmek amacıyla yeni kuyular açacağız” dedi.

Hürriyet



Bu haber 734 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,971 µs