şok iddia | " /> şok iddia | "/>

En Sıcak Konular

Hanta virüsünde şok iddia

19 Nisan 2009 12:27 tsi
Hanta virüsünde şok iddia 
Mikrobiyoloji uzmanı Emekli Tabip Binbaşı Dr. Salim Calp'tan Türkiye’de ilk kez görülen “Hanta Virüsü’ için şok iddia.

Konya'da Mikrobiyoloji uzmanı Emekli Tabip Binbaşı Dr. Salim Calp, Türkiye'de ilk kez görülen ‘Hanta Virüsü'nün, biyolojik silah olabileceğini öne sürdü. Calp, “Hanta virüsleri', biyolojik harp maddesi olarak da kullanılabilir. Bunlar fareler yoluyla yayıldığından dolayı, virüs enfekte edilen farelerin ülkemize sokularak bir ‘Biyolojik Savaş’ maddesi olarak kullanıldığı da göz önünde bulundurulması gerekir” dedi.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Nükleer Biyolojik Kimya Okulu'nda 1985-87 yılları arasında biyolojik harp dersleri veren ve halen Konya'da özel tıbbi tahlil laboratuvarı işleten Dr. Salim Calp, biyolojik silahın nükleer, biyolojik ve kimyasal (NBC) silahlar olarak adlandırıldığını söyledi. Calp, “NBC' silahlar hava, deniz veya karayolu ile herhangi bir ülkeye rahatlıkla bulaştırılabilir. Bunları tespit etmek son derece güçtür. Bu biyolojik harp maddeleri, ülkede çok büyük maddi ve sağlık sorunlarına yol açabilir” dedi. Türkiye’de ’Hanta Virüsü’ görülmesini değerlendiren Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Salim Calp, şunları söyledi:

“Hanta', ülkemizde yaygın olan virüs tipi değildir. Uzakdoğu ülkelerinden yayılmaktadır. Fare ve kemiriciler grubundan yayılan virüsün bulaşması zordur. Ama yine de muhakkak önlem alınmalıdır. Hanta virüslerinde, fareler taşıyıcı rolü olarak üstlenmiştir. Farelerin, salyası, dışkısı, fare ısırıkları ile insanlara bu hastalık bulaşabilir. Hanta virüsü ile enfekte olan kişilerde, hastalık belirtileri yüksek ateş, halsizlik, baş ağrısıdır. Fare olan ortamların ilaçlanması gerekir. Kendimizi farelerden uzak tutmamız en önemli tavsiyemizdir.”

HANTA VİRÜSÜ

Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasında virüs ile ilgili şu bilgiler verildi:

“Fare gibi bazı kemiriciler, Hanta virüsü taşımakta ve etrafa bıraktıkları vücut atıklarının doğrudan temas veya solunum yolu ile alınması şeklinde insana bulaşmaktadır. 1950'li yıllarda ilk kez Kore'de rastlanan bu hastalığın iki tipi mevcut olup, akciğer yetmezliğine neden olan tip Amerika kıtasında, böbrek yetmezliğine yol açan tipi ise daha çok Asya ve Avrupa kıtasında görülmektedir. Bu hastalık, ülkemizde gelişen tanı ve laboratuvar imkanları çerçevesinde ilk kez tespit edilmiştir. Hanta virüsünden korunmak için kemiricilerin atıkları ile kirlenme ihtimali olan yerlerin temizliğinin toz kaldırmadan deterjan veya çamaşır suyu kullanılarak yıkama şeklinde yapılması gerekmektedir.”

milliyet



Bu haber 1,199 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,137 µs