En Sıcak Konular

Bahçeli'den tartışma yaratacak sözler!

3 Mayıs 2009 09:14 tsi
Bahçeli'den tartışma yaratacak sözler! MHP lideri Devlet Bahçeli, Anayasa değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı görev süresiyle ilgili tartışmaya tavrını koydu:

Cumhurbaşkanı'nın görev süresi 5 Parlamento'nun ise 4 yıldır. Türkiye'yi bu defa da 5'le 7'ye mi böleceğiz!

Yerel seçimlerde aldığı oy oranı ve kazandığı büyük illerle moral bulan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ilk değerlendirmesini Akşam'a yaptı. Bahçeli, Anayasa değişikliğiyle ilgili AKP'ye rest çekerek, 'MHP, AKP'nin her dediğini yapar gibi bir siyasi tavır ayıptır, yanlıştır. Önce AKP, CHP ve DTP uzlaşsın' diye konuştu. Bahçeli, Cumhurbaşkanı'nın görev süresiyle ilgili düşüncesini de açıkladı. Anayasa'da bunun net olarak yazıldığını söyleyen Bahçeli, 'Cumhurbaşkanı'nın görev süresi 5, Parlamento'nun 4 yıldır' dedi. İşte Bahçeli'nin çarpıcı mesajları:

Uzlaşma gerekiyor
Anayasa değişikliği konusunda MHP'nin nasıl bir tavır izleyeceği sorusunu MHP lideri, 'Henüz ortada hazırlanmış bir metin yok' diye yanıtladı. Meclis'te üyesi bulunan partilerin öngördüğü farklı konular olduğunu hatırlatan Bahçeli, öncelikle siyasi iktidarın söz ettiği paketi, Meclis Başkanlığı'na sunması gerektiğini söyledi. TBMM'nin bir 'uzlaşma heyeti' oluşturması gerektiğine dikkat çeken Bahçeli, atılacak adımın böyle başlayacağını ifade etti. Bahçeli, 'Bu, çok yönlü tartışılması gereken bir konu. Her siyasi kurumun hatta milletvekilinin bile farklı fikirleri var. Bağlayıcıyı olansa gelecek tekliftir. Değişiklik geniş bir uzlaşma zemini gerektirmektedir' dedi.

AKP, CHP, DTP buluşsun
'AKP'nin CHP'yi devre dışı bırakıp MHP'yle uzlaşması' ile ilgili görüşlere tepki gösteren Bahçeli, 'Birtakım çevrelerin 'MHP, AKP'nin her dediğini yapar' gibi bir siyasi tavır yansıtmaya çalışması yanlış ve ayıptır. AKP'nin ortaya koyduğu değerlendirmeler, CHP ve DTP'nin söyledikleri dikkate alınır, -moda tabiriyle- bu 'açılım'ları içinde barındıran değişiklik getirilir, inceleriz. AKP, CHP ve DTP bir açılım olarak neyi anlamışlarsa, ortak bir zeminde buluşsunlar, bu konularda anlaşsınlar. Biz de ne istediklerini görelim' diye konuştu.

367 için pişman değilim
'Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e Köşk'ün kapısını siz açtınız. Gelinen aşamada pişmanlığınız var mı?' sorularını ise Bahçeli, 'Hayır. O sorunu Türkiye çözmemiş olsaydı, hangi farklı siyasi istikrarsızlıklara sürüklenirdi onu düşünmek lazım. Bu istismar ediliyor. Ancak biz 367 tıkacını çektik, Gül olacak demedik. O tıkaç, AKP'nin yüzde 47'yle kazanmasına neden oldu' diye yanıtladı.

367 için içeri girdiklerini anlatan Bahçeli, MHP'nin bu kararı almamış olmasının sonucunu değerlendirirken, 'Derin bir siyasi istikrar ve rejim bunalımına götürecek gelişmelere neden olurdu. Bu bir hizmetti ve yerine getirdik. Siyasetin tıkanması kime ne fayda getirecek?'
ifadesini kullandı.

HER MESELE TARTIŞILMASIN
Bahçeli, Cumhurbaşkanı ve Parlamento'nun görev süresiyle ilgili son dönemde yapılan tartışmaları da eleştirdi. Türkiye'de her meselenin tartışılmaya açılmasını yanlış bulduğunu söyleyen MHP lideri, Anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanı'nın seçim süresinin 5, Parlamento'nun ise 4 yıl olduğuna dikkat çekti. Bahçeli, 'Türkiye'yi bu defa da 5'le 7'ye mi böleceğiz?' diyerek bu tartışmaların farklı anlamlara çekilmek istendiğini ima etti.

ERMENİSTAN- AZERBAYCAN
Normallesme talepleri karsılamak değildir
MHP'nİn, Ermenistan'la yakınlaşma ve Azerbaycan konusunda çok net ifadelerle görüşlerini dile getirdiğini anlatan Bahçeli, 'normalleşme süreci'nde büyük dikkat gerektiren konular olduğunu hatırlattı. Ermenistan'ın sınırları tanımadığını, Ağrı Dağı'nı milli sembol kabul ettiğini, Türkiye topraklarının bir bölümünü hala 'Batı Ermenistan' olarak adlandırdığına dikkat çeken Bahçeli, sözde soykırım meselesiyle ilgili çalışmaların sürdüğünü de ekledi. Bahçeli, Karabağ'ın işgaliyle, 1993'te, Ermenistan sınırının kapatıldığını belirterek, 'Bütün bunlarda herhangi bir iyileşme yokken, Ermenistan iddialarında geri adım atmamışken niye şimdi kapının açılması gündeme getiriliyor?' diye sordu.

Yanlış yaparlar
MHP lideri, sürecin fırsat olarak görülebileceğini ve Ermenistan'ın iddialarıyla ilgili geri adım atması için uluslararası diplomasinin işletilebileceğini belirtti. Bahçeli, savaş, çatışma olmadan sorunun çözülmesinin sağlanması gerektiğini anlattı. MHP lideri 'Normalleşme süreci Ermenistan'ın taleplerini karşılamak değildir' diye konuştu.

Azerbaycan'la Türkiye ilişkilerinin önemine ve derinliğine dikkat çeken Bahçeli, ilişkilerin yara almasının, Orta Asya ile Türkiye'nin bağının kopması anlamına geleceğini anlattı. Alican Sınır Kapısı'nın açılmasını ise Bahçeli, 'Çok büyük yanlış yaparlar' şeklinde yorumladı. 'Açtıkları zaman ne yapacaklar?' diye soran Bahçeli, AKP hükümetinin tavrını, 'Birileri dikte ettiriyor. Başka türlü izahı yok' şeklinde yorumladı.

YEREL SEÇİMLER
Harita boyaması yanlış
Bahçeli, 'Türkiye'nin her tarafından oy aldık. Ancak yanlış boyama yapıyorlar. Mesela, Mersin kırmızı. Oysa sadece Büyükşehir bizde değil. Tarsus, Silifke, Erdemli, Anamur... Hepsini MHP kazanmış. Dediğim gibi harita boyaması yanlış' dedi.

MHP'nin sadece eleştiren bir parti konumunda olmadığına dikkat çeken Bahçeli, seçim sırasında da 'Kör dövüş içerisinde seçim yürütmemek için' farklı konulara dikkat çektiklerini anlattı. Seçime yüksek katılım için her ilde uyarı yaptığını belirten Bahçeli, bunun yanı sıra siyasi üslupta çirkinliğe son verilmesi gerektiğini de gündeme getirdiğini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Adana Büyükşehir Belediyesi konusundaki açıklamalarıyla ilgili Bahçeli, 'Adana'da seçim bitmiştir. Yüksek Seçim Kurulu, başvurular üzerine gerekli değerlendirmeyi yapmıştır. Başbakan, İstanbul'a ne kadar rıza gösteriyorsa Adana'ya da göstermeli' dedi.

EKONOMİ
Bir de kriz felaket olur
MHP lideri, ekonomik krizi de seçim gündeminde tuttuklarını belirterek, Başbakan Erdoğan'a Türkiye'de kriz yönetmiş bürokratları, ESK'yı, iktisatçıları ve konuyla ilgili bilim adamlarını bir araya getirmesi uyarısı yaptığını söyledi. Bahçeli, 'Etrafı ateş çemberiyle sarılı Türkiye'nin, bir de ekonomide krizle karşı karşıya kalması felaket demektir' dedi.

SİYASET
Haksız rekabet var
1980 sonrası seçim sisteminin, 'MHP ve MSP nasıl iktidara gelemez' üzerine hazırlandığını savunan Bahçeli, sistemin 'İki parti bulunsun, mümkünse dönüşümlü vaziyette gelsinler' şeklinde tasarlandığını anlattı. MHP lideri, 'Haksız rekabetin en fazla uygulandığı alan neresidir diye sorsanız, size piyasaları söylemem. Cevabım siyaset olur' dedi.

ORGENERAL BAŞBUĞ'UN AÇIKLAMALARI
Detaylı bir yanıt verdi
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un son açıklamalarıyla ilgili ise Bahçeli, 'TSK'ya karşı haksızlık boyutuna ulaşan eleştirilere detaylı bir yanıt vermiştir. Genelkurmay Başkanı, bu kadar detaylı anlatmasaydı o zaman, 'şunu yanıtladı, bunu yanıtlamadı' denecekti. Kendi stratejik değerlendirmesi kapsamında bir açıklama yapmış ve benim kanaatim toplum tatmin olmuştur' dedi.



Bu haber 1,151 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,172 µs