Davutoğlu yorumu | " /> Davutoğlu yorumu | "/>

En Sıcak Konular

Dış basından Davutoğlu yorumu

3 Mayıs 2009 12:19 tsi
Dış basından Davutoğlu yorumu 
Yunan basını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün açıkladığı kabine revizyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Basın, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile ilgili dikkat çekici yorumlara yer verdi.

Erdoğan'ın Dışişleri eski Bakanı Ali Babacan'ı "Ekonomi'nin çarı" yaptığı değerlendirmesinde bulunan gazeteler, Dışişleri'ne ise Erdoğan'ın dış politika baş danışmanı Ahmet Davutoğlu'nun getirildiğini bildirdi.


Davutoğlu'nun (50) Türkiye'nin önemli üniversitelerinde dersler veren bir siyaset bilimcisi olduğu bilgisine yer veren Yunan basını, yeni dışişleri bakanının "stratejik derinlik teorisine" ilham veren kişi olduğunun altını çizdi.


Davutoğlu'nun Türkiye'yi Osmanlı İmparatorluğu'nun mirası olarak değerlendirdiği ve Müslüman dünyasında bölgesel güç olma dinamiklerine haiz bir ülke olarak gördüğü belirtildi. Davutoğlu'nun milletvekili olmamasına rağmen Erdoğan'ın en önemli bakanlıklardan biri için güvenini kazandığı yorumunda bulunulurken, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğine ise çok sempati duymadığı savunuldu.

 

KATİMERİNİ: "DAVUTOĞLU, TÜRKİYE'NİN KİSSENGER'I"


Katimerini gazetesi, Davutoğlu'nu son altı yıllık Türk dış politikasının mimarı olarak tanımladı. Davutoğlu liderliğindeki Ankara diplomasisinin daha da güçleneceği ve Türkiye'ye dış politikada güç katacağını belirten gazete, "Davutoğlu, Türkiye'nin Henry Kissenger'ı" ifadesini kullandı.


Davutoğlu'nun "Yeni Osmanlı" kavramı gereği Türk dış politikasının sadece batıya endesksli değil çok boyutlu olması gereğine inandığı kaydedilen haberde, doğuda Moskova ve Müslüman ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesine vurgu yaptığı belirtdi. Davutoğlu'nun 2007'de bir açıklamasında, "Türkiye Avrupa'da Avrupalı olabilir, Doğu'da doğulu, çünkü her ikisiyiz" dediği aktarıldı.

 

TO VİMA: "ERDOĞAN'IN DIŞ POLİTİKADA HOCASI"


To Vima gazetesi yazarlarından Aggelos Athanasopulos ise, 21 Aralık 2008 tarihinde yayımlanan "Dış politikada Erdoğan'ın hocası" başlıklı makalesinde, Davutoğlu'nu Ankara'nın Orta Doğu ve Asya'daki etkin polikalarının ardında gizlenen insan olarak değerlendirmişti. Athanasopulos, Davutoğlu'nun Türkiye'nin Batı yanlısı rolünü Müslümanlık mirasıyla ilişkilendirilmesi gerektiğinin altını çizdiğini kaydediyor. Yazar, komşularla sıfır problem teorisini geliştirdiği "Stratejik Derinlik" adlı kitabından alıntıyla Davutoğlu'nu şöyle anlatıyor: "Yunanistan ve Kıbrıs ilişkilerine iki sayfadan fazla yer vermiyor. Çünkü onu ilgilendiren işbirliği fırsatları bulunması, gerginliklerle ilgilenmek değil."

 

"EKONOMİ'NİN ÇARI BABACAN"


Ali Babacan'ın ise başbakan yardımcılığına yükseltildiği belirtilen haberlerde, Babacan'ın Türkiye ekonomisinin durgunluğa hazırlandığı bir dönemde Ekonomi'nin gerçek "çarı" olacağı belirtildi.


2002-2007 yıllarında aynı bakanlıkta başarılı bir dönem geçirdiği hatırlatıldı. Gazeteler, siyasi analistlerin kabine revizyonunun uluslararası ekonomik kriz ve son yerel seçim sonuçları nedeniyle zorunlu olduğunu kaydettiklerini aktardı.

cihan



Bu haber 1,120 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,564 µs