En Sıcak Konular

İsrail'den çekilme açıklaması bekleniyor

3 Mayıs 2009 13:41 tsi
İsrail'in Haaretz gazetesi, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun bu hafta, İsrail'in, Lübnan ile sınırdaki Gajar köyünün kuzey tarafından çekileceğini açıklamasının beklendiğini yazdı.

Gazete, bir siyasi yetkilinin, Netanyahu'nun konuyla ilgili Amerikan taleplerine karşılık vermek istediğini, bu tür bir hareketin aynı zamanda Lübnan'da haziranda yapılacak parlamento seçimleri öncesi Başbakan Fuad Sinyora hükümeti için bir iyi niyet jesti olacağını ifade ettiğini belirtti.

Haberde, Gajar'ın kuzeyinden çekilmenin, Lübnan'daki seçimler öncesi beklenmediği de ifade edildi. Buna neden olarak köy sakinlerinin geri çekilmeye karşı İsrail Adalet Yüksek Mahkemesine yoğun şekilde itiraz etmelerinin beklenmesi olduğu gösterildi.

Gajar köyü toprakları 1981 yılında İsrail tarafından ilhak edilmişti. İsrail, Güney Lübnan'dan 2000 yılının mayıs ayında çekildiğinde Gajar köyü, İsrail ile Lübnan arasında sınır kabul edilen mavi hat tarafından ikiye bölünmüştü. Bölünme sonucunda Gajar'ın üçte ikilik bölümü Lübnan tarafındaki kuzey bölümde, diğer bölümü İsrail tarafında kalmıştı. Köyün önemli bir kısmı Lübnan tarafında kalsa da orada yaşayanların tümü İsrail vatandaşlığına sahip bulunuyor.

Netanyahu'nun, 17 Mayısta Washington'a yapacağı ziyaret öncesinde böyle bir açıklamanın, Lübnan'daki ılımlıları güçlendirmeye yarayacağı umudunu taşıdığı kaydediliyor.

İsrail güvenlik kabinesinin muhtemelen çarşamba günü toplanarak, çekilme konusunu tartışması ve toplantı sonrası, İsrail'in, çekilme niyetini açıklaması bekleniyor.

Çekilmenin, İkinci Lübnan Savaşı'nı sonlandıran BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı doğrultusunda yapılması öngörülüyor. İsrail'in güvenlik ve idari konularla ilgili, geçen kasım ayından bu yana BM ve Lübnanlı yetkililerle görüşmeler halinde olduğu da kaydedildi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell'in, iki hafta kadar önce İsrail'e yaptığı ziyaret sırasında, Netanyahu, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ve Savunma Bakanı Ehud Barak ile görüşmelerinde bu konuyu gündeme getirdiği ve Ehud Olmert Başbakanken söz verildiği üzere İsrail'in geri çekilmesini istediği belirtiliyor.

Amerikan tarafının son bir yıldır İsrail'in geri çekilmesi için baskı yaptığı, bunun bir jest değil, 1701 sayılı BM kararına göre İsrail'in yükümlülüklerinden biri olduğunu dile getirdiği de ifade edildi.

Amerikalıların, İsrail'in Gajar'dan geri çekilmesinin veya Lübnan'daki seçimler öncesi böyle bir niyeti açıklamasının Lübnan'daki ılımlıları güçlendireceğini söyledikleri de belirtildi.

İsrailli üst düzey yetkili, "Zamanın darlığının herkes farkında" deyip, bu nedenle önce İsrail'in tavrına ilişkin bir açıklamanın, hemen ardından da uygulamanın geleceğini ifade etti.

Batılı bir diplomata göre ise Netanyahu ve Barak, bu konuyu hemen çözme niyetinde.

Buradaki kritik konunun ise ılımlı unsurlar güçlendirilmeye çalışılırken, bundan Hizbullah'ın yarar sağlamaması olduğunun altı çiziliyor. İsrail, BM'nin gözetimi altında Lübnan hükümeti ile anlaşma imzalanırken, buna Hizbullah'ın müdahil olmadığının vurgulanmasını istiyor.

1948 yılına kadar Lübnan'a ait olan köy, Suriye ile yapılan bir antlaşmayla Suriye'ye devredilmiş, 1967 Arap-İsrail savaşından sonra ise Golan Tepeleri ile birlikte İsrail kontrolüne geçmişti. 1978'de İsrail'in Güney Lübnan'a yerleşmesinden sonra köy kuzeye, Lübnan tarafına doğru büyümüştü. Günümüzde Lübnan ve Hizbullah, Gajar'ın Lübnan'a ait olduğunu öne sürerken, köy sakinleri ise Lübnan'la görüşme yapılmasının yanlış olduğunu, köyün Suriye'ye ait olduğunu söylüyor.

aa



Bu haber 674 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,131 µs