En Sıcak Konular

Hamas, Gazze'de yeni bir hükümet kuruyor

3 Mayıs 2009 14:34 tsi
Mahmud Abbas'ın, Batı Şeria'da hükümet kurmayı planladığını duyurmasının ardından Hamas da yeni hükümet kuruyor.

Hamaslı yetkililer, bu ay ortalarında Kahire'de El Fetih ile Hamas arasında gerçekleşecek uzlaşı görüşmelerinin başarısız olması halinde yeni hükümeti kurma çalışmalarının başlayacağını söyledi.

Hamaslı kaynaklar, Filistin'deki liderlerin Hamas'ın sürgünde olan liderleriyle hükümeti kurmak için yakın iletişim halinde olduklarını belirtti. Çin'in Xinhua ajansına konuşan ancak isim vermeyen Hamaslı kaynaklar, Hamas'ın bu kararı Mahmud Abbas'ın önceki gün Batı Şeria'da hükümet kurma planı olduğunu açıklamasının ardından aldığını kaydettiler. Hamaslı kaynaklar, "eğer Hamas üyelerinin çoğunlukta olduğu Filistin Yasama Konseyi onay vermezse, Abbas'ın yeni hükümetinin illegal olacağına" da dikkat çektiler.

Kaynaklara göre kurulması halinde yeni Hamas hükümetinin başında İsmail Haniye olacak. Yardımcılarının ise Mahmud Zahar ve Halil El Kaya olması bekleniyor. Kaynaklar ayrıca Hamas'ın, bazı bağımsız isimleri hükümete katılması için ikna etmeye çalıştığını; ancak El Fetih üyelerinin ise hükümetin dışında bırakılacağını ifade etti.

Mısır'ın arabuluculuğunda Kahire'de dört kez bir araya gelen Hamas ve El Fetih, birlik hükümeti kurulması konusunda anlaşamamıştı. Ancak iki grup da Ocak 2010'da parlamento ve başkanlık seçimleri yapılması konusunda uzlaşmıştı. Görüşmelerin bir sonraki turunun 16 - 17 Mayıs'ta gerçekleşmesi planlanıyor.

Mahmud Abbas, Haziran 2007'de Hamas'ın Gazze Şeridi'nde kontrolü ele geçirmesinin ardından Hamas hükümetini görevden almış ve onun yerine Batı Şeria'da Salem Fayyad başbakanlığında geçici bir hükümet kurmuştu. Abbas'ın görevi Ocak ayında sona ermişti. Bu yüzden Hamas, Abbas'ın illegal şekilde başkanlık koltuğunda olduğunu savunuyor.

Mahmud Abbas dün de yakın zaman içinde Batı Şeria'da genişletilmiş bir hükümet kurmayı planladığı açıklamıştı. Abbas'ın sözcülerinden Nebil Ebu Rudeyna, dünkü açıklamasında "Abbas, hükümetin formasyonuna başlamadı ancak kısa süre içinde genişletilmiş bir hükümet kurma niyeti var." demişti. Ancak Rudeyna, Abbas'ın halen geçici hükümetin başbakanı konumunda bulunan Salem Fayyad'dan yeni bir hükümet kurmasını istediği yönündeki haberleri ise yalanlamıştı. Hamas ise Batı Şeria'daki geçici hükümetin değiştirilmesini veya yeniden kurulmasının, Kahire'de alınan kararlara ve varılan uzlaşmaya bir darbe olacağını belirtiyordu.

Hamas sözcülerinden Fevzi Barhum da Abbas'ın yeni bir hükümet kurulmasını "Bu, diyalog masasında kazanılan bütün şeyleri bombalamayı amaçlayan bir gelişmedir." diye değerlendirmişti. Barhum, kurulacak yeni bir hükümetin "Abbas'ın şu anki Fayyad hükümetini güvenoyuna sunmadan kurduğunda oluşan anayasal kaosun bir parçası olacağını" dile getirmişti.

ajanslar



Bu haber 719 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,456 µs