En Sıcak Konular

Zırhlı araçlardaki patlamanın nedeni belli oldu

3 Mayıs 2009 14:40 tsi
Araçlara zırh kaplatmak son yıllarda moda haline geldi. İşadamları, doktorlar ve avukatlar başta olmak üzere pek çok kesimden insan aracını zırhlatıyor.

Bu ilginin temel sebebi, zırhın trafik kazalarında daha güvenli olması. Silahlı saldırılarda içeridekileri koruyan çelik zırh, büyük kazalarda bile sürücü ve yolcuların yara almadan kurtulmasına imkan veriyor.

Zırh yapan firmalar son dönemde, "Aracımı kazalara karşı daha güvenli hale getirin." diyen müşterilerle doluyor.

Türkiye, trafik kazalarına en fazla kurban veren ülkelerden biri. Yolların ve sinyalizasyon sistemlerinin iyileştirilmesine rağmen kazaların bir türlü önü alınamıyor. 2007 yılında Türkiye'de toplam 749 bin 456 trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda 3 bin 459 kişi ölürken 149 bin kişi de yaralandı. 2008 yılında ise trafik kazaları 929 bin 304'e, ölüm 4 bin 228'e, yaralı sayısı da 183 bin 441'e çıktı. Yolları kan gölüne çeviren kazalardan korunmak isteyenler artık araçlarını zırhlattırma yoluna gidiyor. Dokuz yıldır zırhlı araç teknolojisi üzerine çalışan Best-Grup'un genel müdürü Cengiz Altıncı, zırhın sadece silahlı saldırılardan korumadığını, kazalarda da içindekilerin zarar görmesini önlediğini belirtiyor.

Şimdiye kadar 500'den fazla aracı zırhlayan Altıncı, son dönemde trafik güvenliği düşüncesiyle gelen müşterilerin arttığını ifade ediyor. Pek çok kesimden müşterilerinin bulunduğunu aktaran Cengiz Altıncı, "40-50 bin lira verip iyi bir otomobil alan kişiler, 10-20 bin liralık daha harcamayla aracını zırhla kaplattırıp güvenliğini artırıyor." diyor. Her araca zırh yapılamıyor. Öncelikle aracın, üzerine yüklenecek ilave ağırlığı rahatlıkla taşıyabilecek kadar motor gücüne sahip olması gerekiyor. Zırhın maliyeti, aracın cinsi ve istenen özelliklere göre 100 bin Euro'ya kadar çıkabiliyor. Türkiye'de zırhlama işlemi, Avrupa ülkelerinden çok daha ucuza yapılabiliyor. Zırhlanan araçlar genelde pahalı ve sıfır kilometre. İşlemden önce profesyonel bir ekip tarafından aracın gereken tüm parçaları tek tek sökülüyor. Zırhlanan parçalar tekrar usulüne uygun şekilde monte ediliyor. Araç pahalı ve lüks olduğu için en ufak dikkatsizlik bile binlerce liralık hasara yol açabiliyor. En çok zırhlanan araçların başında Mercedes, BMW, Volkswagen, Ford, Chrysler, Toyota, Ford, Isuzu, Lincoln gibi markalar geliyor.

Başbakan'ın aracına içeriden fırlatılan kapı

Best-Grup, birçok devlet adamının aracını zırhladı. Son dönemde ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un kullandığı araçlara zırh kaplandı. Fransa, Gürcistan ve Irak cumhurbaşkanları da Best-Grup'un zırhladığı araçlara biniyor. Başbakan Erdoğan'ın kullandığı araç, zırhlanmadan önce özel testlerden geçirildi. Araç, en üst seviye olarak adlandırılan BR-7 zırh delici mermiler ve bombalara karşı zırhla kaplandı. Şirket, Başbakan Erdoğan'ın daha önce rahatsızlığı sebebiyle otomobilin içinde mahsur kalması üzerine, yeni araca içeriden fırlatılabilen kapı sistemi taktı.

zaman



Bu haber 919 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,392 µs