En Sıcak Konular

Erdoğan: Ekonomi sağlam duruş sergiliyor

3 Mayıs 2009 18:04 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Demokratik yapımızla, güçlenen ekonomimizle, bölgesel ve küresel barışa yaptığımız katkılarla Türkiye'yi bölgenin istikrar umudu haline getirmenin gayreti içindeyiz” dedi.

Erdoğan, Türk Mücevhercileri Birliği'nin ev sahipliğinde Ataköy Sheraton Otel'de gerçekleştirilen ve Dünya Mücevher Konfederasyonu (CIBJO) tarafından düzenlenen “2009 Dünya Mücevher Kongresi”nin açılışında yaptığı konuşmada, dünya medeniyetlerinin beşiği olan bu güzel şehirde kongreye katılan davetlileri görmekten memnuniyet duyduğunu belirtti.

Kongrenin sloganında belirtildiği gibi İstanbul'un doğuyla batının birleştiği kent olduğunu ifade eden Erdoğan, İstanbul'un iki kıtayı, iki ayrı kültürü, iki ayrı kültür coğrafyasını birleştiren bir kent olduğuna işaret etti.

Kentin özellikle son dönemlerde medeniyetler ittifakına ev sahipliği yaparak yüklenmiş olduğu misyonla dikkatleri üstüne çektiğini kaydeden Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
“Bugün, şu anda eşsiz, nadide, değerli kavramlarını dünyada en iyi bilen topluluk bulunuyor. İnanıyorum ki mücevher sektörünün siz değerli temsilcileri bir dünya mücevheri olan İstanbul'u gezme ve onun gizli mücevherlerini keşfetme fırsatı bulacaksınız. Özellikle İstanbul'daki tarihi eserlerin bir mücevher ustasının elinden çıkmış gibi ince ince nasıl işlendiğine, taşların, mermerlerin, süsleme sanatının her bir örneğinin kuyumcu hassasiyetiyle işlendiğine şahit olacaksınız. 1994-1998 yılları arasında belediye başkanlığını yaptığım bir şehrin güzelliklerini siz değerli mücevher sektörünün temsilcilerinin de tecrübe etmesinden ayrıca memnuniyet duyuyorum.”

Erdoğan, doğu ile batının buluştuğu bu ülkenin birçok farklı kültürü, birçok farklı sanatı ve kanaati buluşturduğunu ve kaynaştırdığını vurguladı.

“Bu anlamda Atlas Okyanusu'ndan Hint Okyanusu'na kadar geniş bir coğrafyanın motifleri bizim özgün motifimizle birleşerek renkli bir yelpaze oluşturmuştur” diyen Erdoğan, Türk mutfak kültüründen, giyim ve kuşama kadar her alanda Trakya ve Anadolu'nun esintilerinin Ortadoğu'da, Balkanlar'da, Asya'da hatta Avrupa'da izlerine rastlanabildiğini ifade etti.

HOŞGÖRÜNÜN COĞRAFYASI TÜRKİYE

Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
“Türkiye, asırlar boyunca bir arada yaşama kültürünün, sevginin ve hoşgörünün coğrafyası olmuştur. Fikir ve gönül insanı Mevlana'nın bu anlamda sözlerini sizlerle paylaşmak isterim. 'Altın ne olur, can ne olur, inci mercan da nedir. Bir sevgiye harcanmadıktan, bir sevgiliye feda edilmedikten sonra...” İşte tarihten ve bu canlı kültürden aldığımız ilhamla Türkiye'yi geleceğe taşıyoruz. Şuraya özellikle dikkatinizi çekmek istiyorum. Türkiye, halkı Müslüman olan, ama aynı zamanda laik demokratik sosyal bir hukuk devletidir.”

Türkiye'nin Müslüman nüfusuyla Avrupa Birliği'ne üye olmak için köklü reformlar yapan, Avrupa Birliği ile katılım müzakereleri yürüten bir ülke olduğuna dikkati çeken Başbakan Erdoğan, “'Demokratik yapımızla, güçlenen ekonomimizle, bölgesel ve küresel barışa yaptığımız katkılarla Türkiye'yi bölgenin istikrar umudu haline getirmenin gayreti içindeyiz” dedi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2009-2010 geçici üyeliğini yaptığını, aynı zamanda Medeniyetler İttifakı'nda eş başkanlığını yürüterek barışa önemli katkılarda bulunduğunu bildirdi.

Türkiye'nin bölgesel anlaşmazlıklarda arabulucu ve uzlaştırıcı bir rol üstlendiğini, tüm bölgenin istikrar ve refaha kavuşması için üzerlerine düşen görevi yaptıklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, “Demokrasinin, hukukun, toplumsal barışın hakim kılındığı bir süreçte bölgenin refah ve istikrara kavuşacağının en güzel örneği Türkiye'dir” diye konuştu.



Bu haber 642 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,850 µs