'işgal ettiren' adamın sır ölümü | " /> 'işgal ettiren' adamın sır ölümü | "/>

En Sıcak Konular

Irak'ı 'işgal ettiren' adamın sır ölümü

14 Mayıs 2009 11:04 tsi
Irak'ı 'işgal ettiren' adamın sır ölümü İşkence altındayken verdiği ifadeyle, ABD’nin Irak’a saldırısının baş aktörlerinden biri haline gelen İbni el Şeyh el Libi, Libya’daki bir hapishanede intihar etti.

Afganistan’daki El Kaide eğitim kamplarından birinin "emiri" olarak bilinen El Libi, Pakistan güçleri tarafından 2001 yılında yakalanmış ve ABD’ye teslim edilmişti.

Amerikalı sorgucular tarafından ağır işkenceye tabi tutulan El Libi, sonunda pes ederek, Irak’ın o dönemdeki lideri Saddam Hüseyin ile El Kaide arasında bağlantı olduğunu söylemişti.

Dönemin ABD Başkanı George Bush da El Libi’nin işkence altındayken alınan ifadesi üzerine kurduğu konuşmasıyla, Kongre’den Irak’a saldırı onayı almıştı. 

Dönemin Dışişleri Bakanı Colin Powell da BM Güvenlik Konseyi'nde yine Libi'nin 'ifadesine' dayanan bir sunum yaparak, Irak'ın elinde kitle imha silahları bulunduğuna yönelik herkesi ikna etmeye çalışmıştı.

Ancak El Libi'ye bu yalan "itirafları" birileri tarafından dikte edildiği artık tartışma konusu olmaktan bile çıktı.

El LİBİ'NİN GARİP HİKAYESİ

ABD Merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün atniterörizm danışmanı Stacy Sullivan, El Libi'nin ölümü hakkında "şeffaf" bir soruşturma yapılması için Libya makamlarına başvurduklarını söyledi.

ABD Senatosu İstihbarat Komitesi'nin 2006'da yayımladığı rapora göre ise Irak'ın işgalinden sonra El Libi iddialarından vazgeçmişti. Üstelik o iddiaları destekleyen başka bir kanıt da bulunamamıştı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü geçen nisan ayında El Libi'nin Libya'da cezaevinde olduğunu ortaya çıkarmıştı. El Libi, kendisiyle görüşmek isteyen örgüt üyelerini reddetmiş ve "Amerikan hapishanelerinde işkence görürken neredeydiniz?" dediği ortaya çıkmıştı.

ABD, 2006'da, El Lİbi'yi, diğer El Kaide tutuklularıyla birlikte Guantamao'ya göndermiş ve daha sonra akıbeti hakkında bir açıklama yapılmamıştı.

Yine ABD açıklamalarına göre Afganistan'da El Kaide üyelerini eğiten El Libi, 2001 sonlarında Pakistan'da yakalanmış, 2002'de Mısır'a götürülmüş ve orada Amerikalı sorgucuların işkence ve tehditleri altında o meşhur "ifadeyi" vermişti.

Hürriyet



Bu haber 1,266 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,746 µs