En Sıcak Konular

Mihail Gorbaçov siyasete geri dönüyor

14 Mayıs 2009 11:16 tsi
Sovyetler Birliği'nin son lideri Mihail Gorbaçov 20 yıldır Doğu-Batı yakınlaşması için ortaya çıkan fırsatın değerlendirilemediğini söyledi

Sovyetler Birliği'nin son lideri Mihail Gorbaçov Berlin Duvarı'nın 1989 yılında yıkılmasından bu yana 20 yıl geçtiğini, Doğu-Batı yakınlaşması için ortaya çıkan fırsatın değerlendirilemediğini söyledi.

Duvarın yıkılma sürecinde kendisinin ve dünyanın diğer bölerindeki liderlerin Avrupa'nın güvenlik ve barış yaklaşımını kendine model olarak gördüğünü ifade eden Gorbaçov, bunun gerçekleşemediğini belirtti. Moskova'da düzenlediği basın toplantısında konuşan Gorbaçov, "Son yirmi yılı israf ettik. Her şeyi yapamazdık, ancak bir şeyler yapmalıydık. Bu hepimiz için büyük bir acı." değerlendirmesinde bulundu.

Batıyı sert bir dille eleştiren Gorbaçov, "Batı Sovyetler Birliğini yenerek soğuk savaşı kazandı. Ancak doğu-batı çatışmasını herkesin yararına olacak şekilde sonuçlandırmadı. Sovyetler Birliği'ni yeniden inşa etmek realist bir yaklaşım değil. Ancak eski Sovyet ülkelerinden Rusya, Kazakistan, Ukrayna ve Belarus ortak bir ekonomik alan oluşturabilir. Bu da Avrupa'nın güvenliğini güçlendirir." dedi.

Avrupa'nın Rusya'yı doğru anlamadığını kaydeden Gorbaçov, Rusya'nın saldırgan ve emperyalist hayalleri olan bir ülke olarak görüldüğünü, ancak bunun yanlış olduğunu söyledi. Gorbaçov'a göre, Rusya hiç kimse ile savaşmak istemiyor. Rusya'nın da sert karşılık vererek bir kısım yanlışlıklar yaptığını ifade eden Gorbaçov, ABD yeni başkanı Barack Obama'nın yaklaşımını olumlu bulduğunu söyledi: "O şunu söylüyor: 'Evet bir kısım farklılıklarımız var. Her şeyde mutabakat sağlamamız mümkün değil. Ancak biz Rusya ile çalışacağız.' "

GORBAÇOV PARTİ KURUYOR

Kremlin yanlısı Birleşik Rusya'nın tekelci parti anlayışının ülkenin sorunlarını çözme adına yeterli olmadığını belirten Gorbaçov, yeni parti ile ilgili mesaj verdi. Kendisine 10 binden fazla mektup geldiğini ifade eden eski Sovyet lideri, "İnsanlar bir kısım şeylerin yanlış gittiğini biliyor. Tüm bunlar tek parti hegemonyasından kaynaklanıyor. Tüm tekelci yaklaşımlar bozulmaya mahkûmdur. Biz de yeni bir parti kuracağız. Ancak ben lider olmayacağım." dedi.

Gorbaçov parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduran Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in partisi Birleşik Rusya'yı, Sovyet dönemi Komünist Parti'nin kötü bir versiyonuna benzetti. Rusya devlet başkanı Dmitri Medvedev'le ilgili de konuşan Gorbaçov, "Medvedev iyi, ancak onun da siyasi olarak biraz daha güçlü olması gerekiyor." tespitinde bulundu.

star



Bu haber 929 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,338 µs