En Sıcak Konular

Deniz Feneri davasında Baykal çarketti

14 Mayıs 2009 17:27 tsi
Deniz Feneri davasında Baykal çarketti Deniz Feneri Derneği tarafından, CHP ile Deniz Baykal aleyhine açılan 1 milyon TL'lik manevi tazminat davasının görülmesine başlandı. CHP'nin karşı dilekçesinde tam bir çerketme var.

Deniz Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından, ''Almanya'daki Deniz Feneri e.V. Derneği ile ilgili iddiaları kullanarak'', tüzel kişiliklerine saldırıda bulundukları iddiasıyla CHP ile Genel Başkanı Deniz Baykal aleyhine açılan 1 milyon TL'lik manevi tazminat davasının görülmesine başlandı.

Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesindeki duruşmaya, derneğin avukatı Mehmet Yalçınkaya ile CHP ve Baykal'ın avukatı Ahmet Çörtoğlu katıldı.

Avukat Çörtoğlu, duruşmada dava dilekçesine karşı hazırladıkları dilekçeyi mahkemeye sundu.

Dilekçede, Baykal ve diğer CHP yöneticilerinin, kamu yararı çerçevesinde, Deniz Feneri e.V. hakkında Almanya'da açılan davanın iddianamesi, dosya içindeki resmi belgeler ve kesinleşen gerekçeli mahkeme kararına dayanarak açıklamalarda bulundukları ifade edildi.

''Deniz Feneri e.V. ile ilgili sözlerin, Türkiye'deki Deniz Feneri Derneği için söylenmiş gibi aktarılmasının dayanaksız olduğu'' kaydedilen dilekçede, şu değerlendirmelere yer verildi:

''Davacı, Almanya Deniz Feneri e.V. için söylenen sözleri, açıklanan görüşleri, kamuoyunu aydınlatma amaçlı verilen bilgileri tamamıyla kendisine söylenmiş gibi üzerine almakta ve kendisini Almanya Deniz Fenerinin yerine koyarak, onunla özdeşleşerek cevap vermektedir.

Almanya'daki Deniz Feneri e.V, davacı dernekle eş zamanlı kurulmuş ve 1999'da faaliyete geçmiştir. Tüm tanıtımlar ve reklamları Türkiye'deki Deniz Feneri gibi Kanal 7'den yayınlanmış, ortak reklam spotları kullanılmıştır. Dahası, logosu ve ismi Türkiye'deki Deniz Feneri ile aynıdır. Türkiye'deki dernek, isim hakkıyla ilgili Almanya'daki derneğe karşı hiçbir işlem yapmamıştır. Vatandaşların kafasında kargaşa varsa bu isim ve markayla ilgili bir sorundur.''

Almanya'daki dernek için söylenen sözlerin, Türkiye'deki Deniz Fenerini çağrıştırmasından Baykal ve CHP'nin sorumlu olamayacağı ifade edilen dilekçede, Almanya'daki dava sonucunda, ''mahkeme tarafından asıl suçluların ve arka plandakilerin Türkiye'de olduğu, yardım için toplanan paraların Türkiye'ye aktarıldığının tespit edilmesi üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca da soruşturma başlatıldığı'' kaydedildi.

Almanya'da açılan davada yer alan belgeler ve gerekçeli karardan alıntılar da yapılan dilekçede, Almanya'daki Deniz Feneri e.V. dava dosyası, gerekçeli kararı, iddianamesi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturması ve Alman basınında davaya ilişkin olarak çıkan haberler delil olarak bildirildi.

Yargıç Hüseyin Ünaldı, duruşmada taraf avukatlarına, davalı ve davacıların Türkiye çapında bilindiklerine dikkati çekerek, sosyal ve ekonomik durumları için müzekkere yazılıp yazılmaması konusundaki beyanlarını sordu.

Derneğin avukatı Yalçınkaya, talep edilen manevi tazminat tutarının yüksek olduğunu belirterek, müzekkerenin yazılmasını istedi ve ''Bu şekilde mal varlıkları da ortaya çıkar'' dedi.

Bunun üzerine CHP ve Baykal'ın avukatı Çörtoğlu, Yalçınkaya'ya, ''Bu miktarı alacağınızı mı zannediyorsunuz?'' ifadesini kullandı.

Tarafların sosyal ve ekonomik durumlarının araştırılması için müzekkere yazılması, Deniz Feneri Derneği avukatlarına son dilekçeye karşı beyanda bulunmaları için süre verilmesi kararlaştırılan duruşma ertelendi.

 

AA



Bu haber 814 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,200 µs