En Sıcak Konular

Davutoğlu muhalefetle görüşecek

14 Mayıs 2009 21:43 tsi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Meclis’te temsil edilen bütün siyasi partilerin genel başkanları ile görüşmeler yapacağını bildirdi.

Davutoğlu, “Onlardan randevu taleplerim oldu, oluyor. Bu görüşmelerde, Türkiye’nin AB başta olmak üzere, dış politikasındaki ana gündem maddelerini liderlerle ele alma imkanı bulacağım. Bu dönemin Dışişleri Bakanlığımız ile TBMM arasında, özellikle Türkiye’nin ’ali menfaatleri’ çerçevesinde yoğun bir işbirliği dönemi olacağına inanıyorum”diye konuştu.

Meclis Başkanı Köksal Toptan tarafından kabul edilen Davutoğlu, Toptan’la özellikle AB uyum yasalarının Meclis’ten mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde geçmesi ve bu yasama dönemi bitmeden Türkiye’de reforma hız verildiği intibaının güçlendirilmesine ilişkin tedbirleri görüştüklerini kaydetti.

Meclis Başkanı Köksal Toptan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu kabul etti. Basına kapalı yapılan görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, AB ile ilişkilerde Türkiye için çok iyi bir dönemin başladığını söyledi. Türkiye’nin temel amacının Çek Cumhuriyeti, İsveç ve İspanya’nın dönem başkanlıklarında açılabilecek en fazla faslın açılması ve AB yolunda daha ileri bir aşamaya gelinmesi olduğunu söyleyen Davutoğlu, şunları söyledi:

“Görevi devraldığım zaman da söylediğim gibi; TBMM, bizim için nihai meşruiyet kaynağı ve denetim mercidir. Meclis ile olan ilişkimizin bakanlık olarak, çok daha kapsamlı ve yoğunlaştırılmış bir ilişki olmasını arzu ediyoruz. Sayın Meclis Başkanı ile bunları istişare ettim. Dış politikada, başta Dışişleri Komisyonu ve AB Uyum Komisyonu olmak üzere, bütün ilgili komisyonlarla çok yakın bir işbirliği içinde olacağız, sık istişarelerde bulunacağız. Bu çerçevede, özellikle AB uyum yasalarının Meclisten mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde geçmesi ve bu yasama dönemi bitmeden Türkiye’de reforma hız verildiği ve ivmenin ortaya konduğu intibasının daha da güçlendirilerek devam edilmesi için alınabilecek tedbirleri Sayın Başkanımızla konuştuk. Dün, gerek bakanlığımızdan, gerek AB Genel Sekreterliğinden, gerekse Başmüzakereci ve Devlet Bakanı Egemen Bağış’tan aldığımız bilgiler ışığında, Sayın Meclis Başkanımızla bu yasaların nasıl hızlandırılabileceği konularını istişare ettik. Kendileri, desteklerini her zaman vereceklerini ifade ettiler.

-MUHALEFETLE GÖRÜŞECEK-

Meclis Başkanı Toptan’la aynı zamanda Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin genel başkanları ile yapmayı planladığı görüşmeleri de ele aldığını kaydeden Davutoğlu, “Onlardan randevu taleplerim oldu, oluyor. Bu görüşmelerde, Türkiye’nin AB başta olmak üzere, dış politikasındaki ana gündem maddelerini liderlerle ele alma imkanı bulacağım. Bu dönemin Dışişleri Bakanlığımız ile TBMM arasında, özellikle Türkiye’nin ’ali menfaatleri’ çerçevesinde yoğun bir işbirliği dönemi olacağına inanıyorum.”diye konuştu.

“Toptan ile gündeme gelmesini özellikle istediğiniz yasaları konuştunuz mu?ö şeklindeki bir soruya Davutoğlu şu karşılığı verdi:

”Konuştuk. Başta Ticaret Kanunu Tasarısı olmak üzere, zaten Meclisimizin gündeminde olan yasalar var. AB’de bizim için çok iyi bir dönem başlıyor aslında. Çek Cumhuriyeti, ardından İsveç ve daha sonra İspanya’nın dönem başkanlıkları var. Temel amacımız, bu 3 dönem başkanlığında açılabilecek en fazla faslın açılması ve Türkiye’nin AB yolunda daha ileri bir aşamaya gelmesi.ö
Davutoğlu, Meclis Başkanı ile açılması düşünülen fasıllar ve bu fasılların açılması sürecinde önemli olan yasaların daha süratli bir şekilde geçmesi için istişarelerde bulunduklarını da kaydetti.

Milliyet



Bu haber 706 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,889 µs