En Sıcak Konular

Yargıda radikal değişiklik planı

27 Mayıs 2009 14:49 tsi
Yasa taslağı, askeri mahkemelerin kışla dışına taşınmasını ve heyetten "subay üye"lerin çıkarılmasını öngörüyor...

HSYK'nın yapısının değiştirilerek TBMM ve Cumhurbaşkanı'nın da üye atamasını öngören yasa taslağı, askeri mahkemelerin kışla dışına taşınmasını ve heyetten "subay üye"lerin çıkarılmasını öngörüyor...

Türkiye'nin AB'ye taahhütleri arasında yer alan Yargı Reformu'nun hazırlık çalışmalarında sona yaklaşıldı. Hükümet, çalışmaların haziran sonuna tamamlanmasını hedefliyor. Adalet Bakanlığı'nın 9. Kalkınma Planı ve Türkiye'nin AB’ye katılım sürecini göz önünde bulundurarak hazırladığı "Yargı Reformu Strateji Taslağı" yargıda köklü değişikler öngörüyor.

HSYK'nın yapısı değişecek

Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısının değiştirilmesini öngören taslak, HSYK'nın bazı üyelerinin TBMM tarafından seçilmesini içeriyor. Kurul kararlarına itiraz yolunun açılması da taslakta yer alıyor. HSYK'nın yeniden yapılandırılması ve istinaf mahkemelerinin faaliyete geçmesiyle, hakim ve savcıların terfi sistemi de değiştirilecek.

Askeri mahkemeler

Reform kapsamında mahkemelerin yapısı da değişecek. Askeri mahkemelerdeki "Subay üye" çıkarılarak mahkemelerin sadece hakim sınıfından üyelerden oluşması sağlanacak. Adil yargılanma ve savunma hakkının tam olarak sağlanması açısından, askeri mahkeme binaları askeri hizmet alanları dışına çıkarılacak. Askeri mahkemelerin görev alanları demokratik hukuk devletinin gerektirdiği ölçüler çerçevesinde değerlendirilecek.

Yüce Mahkeme'ye düzen

Reform kapsamında hakim ve savcıların örgütlenme hakkı çerçevesinde Hakimler ve Savcılar Birliği kurulacak. Disiplin hükümleri bulunmayan Anayasa Mahkemesi'nin başkan ve üyeleri için düzenlemeye gidilecek. Adli yargıda istinaf mahkemeleri 2010 Ocak ayında faaliyete geçirilecek. Yargıtay ve Danıştay'ın ilk derece mahkemesi olarak baktıkları davaları asgari düzeye indirecek düzenlemeler yapılacak.

Brüksel’e adli müşavir

Hakim, savcı ve yargı çalışanı sayısının yeterli seviyeye getirilmesi için boş bulunan kadr olara atamalar yapılacak. Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi ile ilişkilerin hukuki boyutuna yardımcı olmak üzere Brüksel ve Strazburg gibi merkezlerdeki temsilciliklerde "Adli müşavir" görevlendirilecek. Hakim ve savcıların idari görevlerinin azaltılması amacıyla adliyeleri yönetecek pr ofesyonel birimlerin kurulması, idari ve mali işlerin bu kişilere devri gibi önlemler de devreye konulacak.

Yüksek yargı karşı çıktı

Adalet Bakanlığı, hazırladığı ön taslağı yüksek yargı or ganlarına göndererek görüş istedi. Yargıtay ve Danıştay'dan gelen yazıların içeriğinin yaklaşık olarak aynı olduğu görüldü. Adalet Bakanı ve müsteşarının HSYK'dan çıkarılması gerektiğini savunan yüksek mahkemeler, TBMM ve Cumhurbaşkanı'nın hakimler arasından HSYK'ya üye seçmesini ise “Yar gıda siyasallaşma” olarak değerlendirdi. Yargıtay ve Danıştay, kurul kararlarına karşı yar gı yolunun açılmasını ise olumlu buldu.

Bugün



Bu haber 608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,220 µs