Bu ülkeye haksızlıktır | " /> Bu ülkeye haksızlıktır | "/>

En Sıcak Konular

Erdoğan: Bu ülkeye haksızlıktır

3 Temmuz 2009 19:19 tsi
Erdoğan: Bu ülkeye haksızlıktır 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yılın ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisinde oluşan daralmanın sürpriz olmadığını, beklenen bir durum olduğunu açıkladı.

ABD, Almanya, İngiltere, Japonya'da da daralma olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Türkiye'deki daralmayı bir felaket manzarası olarak sunmak, açık söylüyorum; bu millete, bu ülkeye haksızlıktır. Hatta daha da ileri gidiyorum vicdansızlıktır." dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Maltepe Üniversitesi 2008-2009 öğretim yılı mezuniyet törenine katıldı. Erdoğan'a burada fahri doktora ünvanı verildi. Mezuniyet törenine, Başbakan Erdoğan'ın yanısıra Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, veliler ve öğrenciler katıldı.

Başbakan Erdoğan, fahri doktora diplomasını Maltepe Üniversitesi rektörünün elinden aldı. Akademik cüppesini de giyen Erdoğan, daha sonra öğrencilere hitap etti. Öğrencileri kutlayan, hayat boyu başarı dileyen Başbakan Erdoğan, bu başarıda katkı sağlayan aileleri ve akademik personeli de tebrik etti. Uzun, yorucu ve keyifli eğitim sürecini tamamlayan öğrencilerin artık farklı kulvarlarda yol alacağını anlatan Erdoğan, "Donandığınız bilgi ve birikimler hayatınızın bundan sonraki safhasında size ışık tutacaktır" dedi. Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir ülke teslim etme gayreti içinde olduklarını anlatan Erdoğan, "Sizlerin ideallarinizi gerçekleştirebilmeniz için gecemizi gündüzümüze katıyoruz. Yeni nesilleri ne kadar eğitebilirsek Türkiye'nin yarınları da o kadar parlak olacaktır." şeklinde konuştu.

Hükümet olarak göreve geldikleri andan itibaren, eğitimi birinci öncelikli hizmet alanı olarak gördüklerini söyleyen Erdoğan, bu konuda daha ilerilere gitme gayretinde olduklarını, 2002'de 7,5 milyar olan MEB bütçesini 27,5 milyar TL'ye çıkardıklarını anlattı. Erdoğan, iktidarları döneminde 63 yeni üniversite açtıklarını, artık bütün illerde üniversite olduğunu söyledi. Üniversite kontenjanlarının 214 bin kadar artırdıklarını söyleyen 25 bine yakın yeni öğretim görevlisi tahsis edildiğini söyledi. Erdoğan, 2002'de öğrencilere verilen bursun 45 TL iken bu yıl 180 TL olduğunu, bu yıl sonunda bursu artıracaklarını dile getirdi. Bugüne kadar bin 585 öğrenciyi MEB'in, 285 öğrenciyi de YÖK'ün lisans üstü eğiti ve doktora eğitimi için yurt dışına gönderdiğini anlatan Erdoğan, bu öğrencilerin üniversitelerin akademik kadrosunu oluşturacağını kaydetti.

Başbakan, daha sonra sözü küresel krize getirdi. Küresel finansal krizinin tüm dünyayı ağır şekilde etkisi altına aldığı bir dönemin yaşandığına işaret eden Başbakan Erdoğan, "Tüm dünyada işsizlik oranlarında ciddi artışlar kaydediliyor. Büyüme oranları düşüyor. Altını çizerek ifade etmek isetrim. Tarihi nitelikteki kriz gelip geçicidr. Artık dip noktasının görüldüğü, iyimser beklentilerin olduğu bir sürece girildi. Umutsuzluğa kapanmanıza, yeis içinde olmanıza, karamsarlık içinde olmanıza asla ve asla gerek yoktur." ifadelerini kullandı.

Salı günü 2009 yılına ait ilk çeyrek büyüme rakamlarının açıklandığını hatırlatan Erdoğan, Türkiye ekonomisinin yüzde 13.8 oranında daralma kaydettiğini hatırlattı. Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: "Bu rakamların açıklandığı andan itibaren malum felaket korosu karamsarlık yayma faaliyetlerine başladılar. Burada iki önemli hususu hatırlatmak isterim. Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte yaklaşık bu oranda küçülme kaydedeceğini aylar öncesinden tahmin ettik, açıkladık. İlgili kurumlarımız ayrıca açıklama yaptılar. Bu oranlar, yüksek daralma oranları 2009 yılının ocak, şubat, mart dönemine aittir. Biz en kötü dönemi şu anda geride bırakmış durumdayız. Aldığımız köklü tedbirler sayesinde yılın ikinci çeyreğinnde canlanmaya şahit olduk. Bu canlanmayı görüyoruz. Tüm projeksiyonumuzu buna göre yaptık. Büyüme oranımızı yüzde 3.6 olarak belirledik. Ortada sürpriz yok. Beklenmedik durum yok. Bir karamsar tablo, felaket tablosu asla yok. 2009'un ilk çeyreğinde ABD, Almanya, İngiltere ekonomileri daraldı, daralmaya devam ediyor. Japonya'da ilk çeyrek büyüme oranı ne biliyor musunuz ? Eksi yüzde 9. Bunları görelim. Bütün bu manzaraya rağmen bu genel trende rağmen Türkiye'deki daralmayı bir felaket manzarası olarak sunmak açık söylüyorum bu millete, bu ülkeye haksızlıktır. Hatta daha da ileri gidiyorum vicdansızlıktır. Israrla olumsuz senaryolar üreterek hiç kimse bu ülkeye iyilik etmez. Nitekim etmiyorlar da."

Başbakan Erdoğan, öğrencilerin karamsar olmamasını isteyerek, "Sizi karamsarlığa sevk etmek isteyenlere rağmen umutlarınızı yüksek tutun. Bu kriz, kalıcı değil geçicidir ve geçiyor. Bizim hedefimiz çok açık, Türkiye'yi Gazi Mustafa Kemal'in ifade ettiği gibi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmaktır. Bu azim ister, kararlılık ister, gayret ister. Yan gelip yatarak olmaz. Krizin olduğu bir dönemde bu üniversite gelişmeye devam ediyor. Felaket tellallarının senaryolarına bakılsaydı Maltepe Üniversitesi bu konuma ulaşamazdı. Ama azmin, kararlılığın önünde hiç bir şey duramaz. Bu yolda bizim en büyük dayağanımız siz gençlersiniz." şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın konuşmasının ardından, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş'a üniversiteye katkılarından dolayı plaket verildi. Daha sonra, her bölümde dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. Diplomalarını alan öğrenciler, keplerini havaya atarak mezuniyetlerini kutladı.

cihan



Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,951 µs