En Sıcak Konular

2023'e kadar elektriğe her yıl zam!

17 Temmuz 2009 17:20 tsi
Benzine, suya, şekere zam yapıldı sırada elektrik zammı var. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, MÜSİAD'da yaptığı konuşmada elektriğe zammın kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, MÜSİAD'da katıldığı bilgilendirme toplantısında elektriğe zammın kaçınılmaz olduğunu söyledi. Elektriğe zam yapmamak için uğraştıklarını belirten Bakan Yıldız, Türkiye'nin büyük hedefini çok büyük koyduğunu, büyüme hedeflerini tutturabilmek için, yatırım yapmak zorunda olduğunu söyledi. Yatırımların finansmanının büyük bir kısmını tüketiciden aldıklarıın belirten büyüme 2023 yılına kadar elektriğe zam yapmak zorunda olduklarını anlattı.

 ZAM KAÇINILMAZ

 Bakan Yıldız, toplantının basına kapalı kısmında MÜSİAD üyelerinin elektrik zamlarıyla ilgili sorusuna, "Konunun iki tarafı bulunduğunu, birinci tarafın elektriği üreten ve dağıtan firmalar olduğunu, ikinci tarafın ise elektriği tüketen sanayiciler ve kullanıcılar olduğunu belirtti. Elektrik üreticilerinin fiyatların ucuz olduğu yönünde talepleri bulunduğunu dile getiren Bakan Yıldız, “Elektrik zammı konusunda çarşafı dümdüz etmemiz mümkün değildir. Dört tarafından çekiyorlar. Dümdüz olması için dengeyi sağlamamız lazım. Türkiye büyüme hedefini çok büyük koydu. Bu hedefi koymazsak çok başka olumsuzluklar da yaşarız. Bu hedefi gerçekleştirmek için, yatırım yapmamız lazım. Enerji sektöründe de bu böyle. Maalesef yatırım maliyeti tüketicilerden çıkartılıyor. Türkiye büyüme hedefini yüksek tuttuğu sürece zam kaçınılmazdır.” şeklinde şeklide cevap verdi.

 

Yıldız basın mensuplarının sorusun ise, "Öncelikle burada bulunmamızın sebebi, bizim sivil toplum örgütleriyle birçok enerji sektörünün problemlerini çözüm yollarını tartışıyor olmamızdan geçiyor. Bunlardan bir tanesi MÜSİAD önümüzdeki hafta inşallah TÜSİAD’da enerji konulu bir toplantı yapacağız Çarşamba günü." dedi.

MÜSİAD üyeleriyle birçok konuyu tartıklarını belirten Yıldız, "Birçok konuyu tartıştık, bunun karar verilme yeri bildiğiniz gibi burası değil, Otomatik fiyatlamayla alakalı bir mekanizma var, bu mekanizma işliyor. Dışardan herhangi bir siyasi müdahale olmaksızın, sadece elektriğin çıplak maliyetleri ile alakalı gelirleri değerlendiren bir çalışma o buradan müstakil olarak devam ediyor." şeklinde konuştu.

ORANI BEN DE BİLMİYORUM

Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü, "Bunun karar verildiği toplantı salonları değildir, sanayicilerimizin ve işadamlarımızın en temel girdilerinden bir tanesi olarak elektrik fiyatlarının zamlanıp, zamlanmayacağını merak ediyorlar. Onunla ilgili geniş bir bakış açısı ortaya koyduk. Elektrik zamlarının oranını şu anda ben de bilmiyorum. Otomatik fiyatlama ortaya koyacak. Periyod ta şu anda değil." dedi.

ZAM EKİM'DE UYGULANACAK

3 ayda bir bu fiyat düzenlendiği için benim söylediğim üç aylık süre devam ediyor. 3 ay içersinde otomatik fiyatlama zamları görüyorsa bile, onun periyodu, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarından sonra Ekim ayında açıklanacak miktardadır. Şu anda onunla alakalı, sıfır, eksi veya artı demem doğru değil, bu süreç içersindeki bütün maliyetlerin havuza atılmasından sonraki rakamdır. Bu da Otomatik fiyatlama mekanizmasına dahildir.  Herhangi bir siyasi müdahale ile değişmemektedir.

TAVAN FİYATIYLA VERİLENİ ÖTV İLE ALDIK

Bakan Yıldız, petrolde tavan fiyatıyla tüketiciye yansıtılan fiyat indiriminin, ÖTV ile geri alındığının hatırlatılması üzerine ise, "Zammı hiçbir iktidar istemez, ister ÖTV kanalıyla olsun ister, hammadde gerekçesiyle olsun, ÖTV ile ilgili düzenlemeyi Maliye Bakanlığı yapıyor, biz teknik düzenlemelerle alakalı ilişkili kuruluşumuz olan, bağımsız, özerk ve piyasa müdahalesinden müstakil devam eden, piyasaya müdahale etmek istemeyen Enerji piyasası düzenleme kurulu ile beraber bu işlemler yürütülüyor. ÖTV’nin zamlanmış olması, buradaki düzenlemeleri makul olmaktan çıkarmaz. Aynı zamanda tavan fiyat uygulaması ile ilgili gerekçeler ortadan kalkmadıkça bu uygulamalara dönülmez. Oradaki gerekçemez, dağıtım şirketleri ile bayilerin, tüketici ihtiyaçlarıyla ilgili makul fiyatı yakalama isteğiydi. Bununla alakalı yaptığı düzenleme devam ediyor, görüşmeler de devam ediyor. Enerji piyasası düzenleme kurulu da görüşmelerine devam ediyor. Biz Çarşamba günü bir toplantı yaptık. Biz bu piyasalarla ilgili hem dağıtım şirketleri ve bayilerin zarar etmemesine yönelik, hem de tüketicilerin makul bir ücret ödemesine dönük bir çalışma yapıldığına yönelik. Bu devam ediyor." şeklinde konuştu.

NABUCCO TÜRKİYE'NİN ÖNEMİNİ GÖSTERDİ

Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü, "Nabucco projesi bölgedeki istikrarın ve barışın bir göstergesidir. Bölge o kadar geniş bir bölge ki, o kadar dinamik bir bölge ki her ülkenin her projede bulunması gerekmiyor, her ülkenin her projeden aynı oranda istifade etmesi gerekmiyor. Bir projeyi tercih etmek diğerinden vazgeçmek anlamına gelmiyor. Burada Rusya Federasyonunun çıkarlarının zedelendiğini söylemek zor. Rusya federasoynu ile bizim de yapacağımız işler var. Hatırlarsanız Nabucco imza töreninde de açıklamıştık, Güney Akım projesiyle ilgili çalışmamız var. Rusya Federasyonu yetkilileriyle görüşmelerimiz devam ediyor. Mavi Akım gerçekleştiğinde, Nasıl AB ülkelerinin rahatsız olmamaları gerektiği gibi," 


TÜRKİYE ULUSLARARASI HUKUKA SAYGILI

Türkiye'nin Kıbrıs Rum Yönetiminin petrol aradığı sahalarda petrol arama kararı almasıyla ilgili soruya ise,  Yıldız, "Türkiye’nin Akdeniz’de petrol araması yeni bir kriz doğurmaz, birçok yerde TPAO’nun aramaları var. Biz uluslar arası hukuka riayet edeceğimizi her zaman söylüyoroz. Başka ülkelerin de bu hukuka riayet etmeleri gerektiğini belirtiyoruz." şeklinde cevap verdi.

ELEKTRİK DAĞITIM İHALELERİNDEN MEMNUNUZ

Yıldız Elektrik dağıtım ihaleleriyle ilgili ise, "Bir global krizdeyiz, Ankara’da 7.9 milyar Euro, üç tane dağıtım şirketinin ihalesin 52 firma katılıyor. Bir ön incelemeye tabii tutulacak bu talepler. Ben bunu sektör için de ülkemiz için de Global krizin giderilmeye dönük bir eğilim çizildiği ortamda son derece olumlu buluyorum. Bütün firmaların bu ilgisinin devam edeceğini söylüyorum." dedi.i

EKOTRENT



Bu haber 671 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,773 µs