En Sıcak Konular

Lahey'de gergin bekleyiş

27 Ekim 2009 10:09 tsi
Binlerce Bosnalının katili Sırp lider Radovan Karaciç mahkemeyi boykot edince, dün yapılması gereken duruşma bugüne ertelendi. Karaciç davaya hazırlanmak için kendisine yeterli zaman verilmediği gerekçesiyle duruşmayı boykot ediyor.

Bosna-Hersek'teki iç savaş sırasında soykırım  ve insanlığa karşı suç işlemekle itham edilen Bosnalı Sırpların eski siyasi lideri Radovan Karaciç'in, yakalanmasından 15 ay sonra savaş suçları mahkemesindeki yargılanmasına dün başlanacaktı. Ancak Karaciç davaya hazırlanmak için kendisine yeterince zaman tanınmadığını gerekçe göstererek duruşmayı boykot edeceğini duyurdu.   

Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'ndeki duruşma dün başladı. Mahkeme heyeti Radovan Karaciç'in duruşmaya gelmesi için 15 dakika bekledi, ancak Karaciç gelmeyince, duruşma bugün öğleden sonraya ertelendi.

Lahey'de eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesinde görülecek davada, Karaciç'in savunma için yeterli süre tanınmadığı gerekçesiyle  ilk duruşmaya çıkmadı. Mahkeme bugün davanın seyriyle ilgili kararını verecek. Karaciç'in davayı boykot etmesi halinde, avukatı aracılığıyla temsil edilmesi gündeme gelecek. 

8 BİN MÜSLÜMAN KATLEDİLDİ

Bosna savaşı sırasında 1995'te Srebrenitsa'da yaklaşık 8 bin Müslümanın katledilmesi dahil suç defteri kabarık olan Karaciç, Şubat 2009'da yapılan suçlamada biri Srebrenitsa olmak üzere ikisi soykırım, toplam 11 ayrı savaş suçu ve insanlığa karşı suçla itham ediliyor.

Şimdi Karadağ'da kalan eski Yugoslavya'nın Savnik kentinde 1945'de doğan Karaciç, 1990'da Bosna-Hersek'deki Sırp Demokratik Partisi'nin kurucu üyesi,  1992'de de Sırbistan Ulusal Güvenlik Konseyi başkanı olmuştu.

Bosna'nın 6 Nisan 1992'de BM tarafından bağımsız bir devlet olarak tanınmasının ardından Karaciç, 1992-1996 arasında Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde önce üçlü başkanlık konseyi başkanı, ardından tek devlet başkanı ve silahlı kuvvetler başkomutanı oldu.

BM mahkemesi, Karaciç'in 1 Temmuz 1991 ile 30 Kasım 1995 arasında  Bosna-Hersek'in çeşitli kesimlerinde denetimini genişletmek üzere terör ve etnik  temizlik taktikleri kullandığını belirtiyor.

SREBRENİTSA'DA KATLİAM YAPTI

Bosnalı Sırp güçleri 1 Nisan 1992'den 30 Kasım 1995'e kadar 44 ay Saraybosna'yı kuşatmış, 11-18 Temmuz 1995'de de Srebrenitsa'da binlerce yetişkin ve genç erkeği katlederek soykırım yapmıştı.

1996'da kamuoyunun gözü önünden uzaklaşan Karaciç'in, 2003'de  akrabalarınınkiler dahil mal varlıkları, hesapları dondurulmuştu.

Yıllarca savaş suçlusu olarak aranan Karaciç, "Dragan Dabiç" takma adıyla  yaşarken 21 Temmuz 2008'de Belgrad'da bir otobüste yakalanarak, savaş suçları  mahkemesinde yargılanmak üzere Lahey'e götürülmüştü.
 

hurriyet



Bu haber 517 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,154 µs