En Sıcak Konular

Erdoğan'a göre bölgesel meselelerin çözümü...

27 Ekim 2009 20:06 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bölgesel meselelerin çözümü, altını çizerek ifade ediyorum, bu bölgenin dışından gelecek, güçlerle çözülmez, bugüne kadar da çözülemedi" dedi.

Erdoğan, "Bu meselelerin içerden çözülmesi, bölge ülkeleriyle çözülmesi, bölge ülkelerinin inisiyatifiyle, işbirliğiyle çözülmesi gerekiyor ve bunu beraber başarmak zorundayız" diye konuştu.

Erdoğan, İran Ticaret Sanayi ve Madencilik Odası'nda düzenlenen Türk-İran İş Forumu'nda iş adamlarına hitap etti.

Bölgenin sorunlarına değinen Başbakan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Aynı şekilde Kafkasya'da barış ve istikrar çabaları Türkiye'yi olduğu kadar İran'ı da ilgilendiriyor. Bölgesel meselelerin çözümü, altını çizerek ifade ediyorum, bu bölgenin dışından gelecek güçlerle çözülmez, bugüne kadar da çözülemedi. Bu meselelerin içeriden çözülmesi, bölge ülkeleriyle çözülmesi, bölge ülkelerinin inisiyatifiyle işbirliğiyle çözülmesi gerekiyor ve bunu beraber başarmak zorundayız.

Türkiye olarak öncelikle komşularımızla, ardından da tüm bölge ülkeleriyle dostluk temelinde iyi ilişkiler geliştirme çabası içindeyiz. Yedi yıllık iktidarımız boyunca komşularla sıfır problem anlayışı üzerinden barışçı bir dış politika izledik. Kısa sürede bu dış politika anlayışının sonuçlarını almaya başladık. Her alanda hem ülkemizi hem de sınır komşularımızı etkileyecek olumlu değişimler yaşamaya başladık."

Başbakan Erdoğan, 2002 yılında göreve geldiklerinde Türkiye'nin İran'a olan ihracatın 334 milyon dolar seviyesinde bulunduğunu anımsatarak, şunları söyledi:

"6 senede bunu yaklaşık 6 kat arttırdık ve 2008 sonunda 2 milyar dolara ulaştı. Dolayısıyla iki ülkenin ekonomik, başarıları hiç kuşkusuz tüm bölgeyi etkileyecek, tüm bölgenin refahına, huzuruna katkı sağlayacaktır.

Biz, İran için nasıl Avrupa'ya açılan kapı ise İran'da bizim için aynen Asya'ya açılan önemli bir kapımızdır. Ekonomilerimizin bir birlerini tamamlayıcı olduğunu unutmayalım. Coğrafi, yakınlığımız ikili ticari ve ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek için bize eşsiz fırsatlar sunuyor. Az önce, değerli kardeşim de söylediler. Gerçekten hemen yanı başımızda bağırdınız zaman biz duyarız, bir şey istediğiniz zaman hemen duyar göndeririz. İnanıyorum ki, biz de seslendiğimiz zaman siz duyar siz bize gönderirseniz. Bu kadar yakın mesafedeyken niçin biz daha farklı yerlerde bir arayışın içine giriyoruz ki..."

Başbakan Erdoğan, 17-18 Aralık 2009 tarihlerinde Ankara'da Karma Ekonomik Komisyon toplantısına ev sahipliği yapmaktan büyük bir memnuniyet duyacaklarını belirterek, "Niye bunu 17-18 Aralık'ta Ankara'da yapıyoruz. Gelin bunu Konya'da yapalım. Niye Konya'da yapalım. Çünkü Konya'da ayın 17'sinde Şeb-i Aruz törenleri var. Hem gelen kardeşlerimizin de Şeb-i Aruz'a katılma imkanı olur, gündüz de toplantılar yapılır. İnanıyorum ki İran'dan gelen bütün iş adamlarımız, misafirlerimiz o gün, o akşam, gündüz ticaret, akşam da mevlana ile aynı şekilde buluşurlar. Mevlana ile Şeb-i Aruz'u gerçekleştirir" diye konuştu.



Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,622 µs