çelişkili kararlar | " /> çelişkili kararlar | "/>

En Sıcak Konular

Danıştay'dan çelişkili kararlar

4 Aralık 2009 08:18 tsi
Danıştay'dan çelişkili kararlar 
Katsayı adaletsizliğini gideren düzenlemeyi iptal eden Danıştay'ın, bu konuda kendisiyle çelişen çok sayıda karara imza attığı ortaya çıktı.

1999'dan sonra YÖK tarafından uygulamaya konulan katsayı sistemi aleyhine açılan davalar, Danıştay'dan hep aynı gerekçe ile reddedilmiş: "Yasal ve anayasal yetki YÖK'tedir."

10 yıldır milyonlarca öğrenciyi mağdur eden farklı katsayı sistemini kaldıran YÖK, 21 Temmuz 2009'da bütün öğrencileri üniversiteye girişte eşit hale getirdi. Ancak 26 Haziran'da 'yetki YÖK'te' diyerek katsayının iptali için açılan bir davayı reddeden Danıştay, bu karardan 5 ay sonra düzenlemenin yürütmesini durdurdu. Çelişkili kararların ardından gözler, katsayı uygulamasının başladığı 1999 yılına çevrildi. Bu tarihten sonra düzenlemenin iptali için açılan yüzlerce davayı esastan inceleyen Danıştay'ın, YÖK'ü adres göstererek yürütmeyi durdurma başvurularını reddettiği ortaya çıktı.

Serdar Serdaroğlu, 1999'daki katsayı adaletsizliğine kadar hukuk fakültelerine gitmelerine izin verilen düz liselerin sosyal bölümünden mezun oldu. Uygulamayla hukuk fakültesine Türkçe-Matematik mezunlarının girmesine izin verildi. Serdar'ın, emekli hâkim olan babasının, Danıştay'da oğlu adına açtığı dava YÖK gerekçe gösterilerek reddedildi.

İmam-hatip lisesi mezunu Suzan Özdemir'in 1999'da açtığı iptal davasına da Danıştay savcısı aynı gerekçeyle itiraz etmiş ve dava düşmüş. Davalara müdahil olarak katılan Avukat Cüneyt Toraman, Danıştay'ın verdiği çelişkili kararlara dikkat çekerek, 1999'dan sonraki kararlarının emsal olduğunu vurguluyor.

Katsayı mağduriyeti yaşayıp yargıya müracaat edenler sadece meslek lisesi öğrencileri değildi. Düz lisede okuyan Serdar Serdaroğlu, 1998'de sosyal bölümünden mezun oldu. Hukuk fakültesine gitmek istiyordu. Hukuk fakültelerine, katsayı adaletsizliğine kadar sosyal mezunları alınıyordu. Ancak YÖK'ün 1999'da uygulamaya koyduğu katsayı sistemiyle hukuka sadece Türkçe-matematik mezunlarının girmesine izin verildi. Katsayı mağduru Serdar'ın hakim ve avukat babası İbrahim Serdaroğlu, oğlu adına Mart 1998'de YÖK'ün katsayı düzenlemesinin yürütmesini durdurma ve iptal davası açtı. 3 ay içinde yürütmeyi durdurma başvurusu reddedildi. 26 Haziran 2009'da da iptal davası, yetki YÖK'te olduğu gerekçesiyle esastan reddedildi.

YÖK, 21 Temmuz 2009'da Anayasa ve 2547 sayılı kanunun 45. maddesinin verdiği yetkiye dayanarak 10 yıldır milyonlarca öğrenciyi mağdur eden farklı katsayı sistemini kaldırdı. Bütün öğrencileri üniversiteye girişte eşit hale getirdi. 26 Haziran'da 'yetki YÖK'te' diyerek katsayının iptali için açılan davayı reddeden Danıştay 8. Dairesi, 5 ay sonra 25 Kasım'da aynı YÖK'ün yetkisini hiçe sayıp katsayıyı kaldıran düzenlemenin yürütmesini durdurarak kendisiyle çelişti. Danıştay'ın 5 ay önce reddettiği davayı açan emekli Hakim İbrahim Serdaroğlu, Danıştay'ın tartışmalı son kararının, Anayasa'nın 42. maddesindeki öğretim hakkını kısıtladığını vurguladı. Kararla, adalete olan güvenin zedelendiğini belirten Serdaroğlu, kendi davalarında 'üniversiteye giriş şartlarını düzenleme yetkisinin YÖK'te olduğunu' kabul eden 8. Daire'nin, İstanbul Barosu'nun başvurusunda YÖK'ün bu konuda düzenleme yapamayacağı iddiasıyla tam tersi bir karar vermesinin çelişkisine dikkat çekti.

Suzan Özdemir, YÖK'ün 1999'da getirdiği katsayının iptali için dava açan yüzlerce öğrenciden bir diğeri. Suzan, o yıl Eyüp İmam-Hatip Lisesi son sınıf öğrencisiyken karşılaştığı bu haksız uygulamaya tepki göstererek dava açmış. Davası reddedilen genç kıza Danıştay şu cevabı vermiş: "Eğitim ilkelerinin öngördüğü amaca, kamu yararı ve hizmet gerekleri ile idare hukuku kurallarına aykırılık bulunmamaktadır." Danıştay savcısının davaya ilişkin itirazında ise 'YÖK'ün görevleri' başlıklı 7. maddesine işaret edilerek, öğrencilerin seçme ve kabul edilme ile ilgili bütün esasları belirleme yetkisinin YÖK'te olduğu kaydedilmiş.

Öğrencilerin açtığı davalara müdahil olarak katılan Avukat Cüneyt Toraman da Danıştay'ın verdiği çelişkili kararlara dikkat çekiyor. Danıştay'ın önceki davalara verdiği cevaplardan yararlanarak YÖK'ün öğrenciler lehine ve katsayı uygulamasının kaldırma yetkisinin kendinde olduğunu belirterek karar alabileceğini ifade eden Toraman, Danıştay'ın 1999'daki kararının emsal gösterilebileceğini vurguluyor.

'Katsayı kararı idareden dönebilir'

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın eski avukatı Erbaşar Özsoy, katsayı adaletsizliğini gideren değişikliğin yürütmesini durdurma kararının 28 kişilik Danıştay idaresinden dönebileceğini söyledi. Tecrübeli hukukçu, katsayı meselesinin hâlâ yargılama aşamasında olduğuna dikkat çekerek, "Yürütmeyi durdurma verilen olaylarda işin esasında yürütmeyi durdurmanın tam zıddı kararların da çıktığı oldu." dedi. Kentbank'la ilgili davayı örnek gösteren Özsoy, bankanın, bankacılık yapma izninin 11. Daire tarafından durdurulduğunu ancak daha sonra bu kararın yapılan itirazlar sonucunda Yargıtay'ca kaldırıldığını belirtti. YÖK'ün karara itiraz ettiğini hatırlatan avukat, "Eğer yürütmeyi durdurma kararı kaldırılırsa konuşacak bir şey kalmaz. Ama Danıştay'ın kararı onanırsa asıl o zaman bir şeyler olur." diye konuştu.
 
zaman



Bu haber 352 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,080 µs