En Sıcak Konular

Milliyet yazarını fena bozdular!

4 Aralık 2009 08:28 tsi
Milliyet yazarını fena bozdular! 
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 7 Aralık'ta ABD Başkanı Barack Obama ile yapacağı görüşme öncesinde Washington'da Türkiye ile ilgili toplantılar yoğunlaşırken, bu toplantılarda ilginç tartışmalar da yaşanıyor.

AİHM eski Türk yargıcı Rıza Türmen, katıldığı bir toplantıda hükümetin özellikle hukukun üstünlüğü ilkesine büyük zarar verdiğini iddia edince Carnegie uzmanı Henri Barkey, “Erdoğan belediye başkanı iken şiir okuduğu için hapse gönderildiğinde Türk entelektüelleri bu kararı niye eleştirmedi” diye sordu.

RAMAZAN'DA AÇIK LOKANTA BULAMIYORUZ

Wilson Center'da Türkiye'de insan hakları ve AK Parti'nin dış politikası konusunda bir sunum yapan AİHM eski Türk yargıcı ve Milliyet Gazetesi yazarı Rıza Türmen çeşitli konularda hükümete ağır eleştiriler yöneltti. Hükümeti toplumu İslamileştirme politikaları izlemekle suçlayan, Ramazan ayında Anadolu'ya gidildiğinde açık bir lokanta bulmanın neredeyse imkansız olduğunu, kadınlar üzerinde büyük baskılar olduğunu, Batman'da yaşanan kadın intiharlarının bir sebebinin de bunlar olduğunu iddia etti.

ERGENEKON İMASI

Emekli yargıç Rıza Türmen, hükümetin 2007 seçimlerine kadar AB süreci kapsamında demokratikleşme yönünde çabalar sarfettiğini ancak Temmuz 2007 seçimlerinden sonra bunun yerini “elektronik otoriter” diye tanımladığı bir yönetim şekline bıraktığını savunan Türmen, Türkiye'de insan hakları konusunda yapısal birtakım sorunlar olmakla beraber bu dönemde farklı bir biçim kazandığını söyledi. Ergenekon olayı üzerinden hükümeti eleştiren Türmen, “Bir sabah kapınız çalınabilir, bilgisayarınız ve tüm cd'lerinize el konulabilir” diyerek, soruşturmanın delillere dayanmadan insan haklarına aykırı bir şekilde sürdürüldüğünü ileri sürdü.

AYDIN DOĞAN'I SAVUNDU

Telefonların hukuka aykırı bir şekilde dinlendiğini, bireysel özgürlüklerin çiğnendiğini, bunun üzerine giden basına ise baskı uygulandığını savunan Türmen, Doğan medya grubuna yönelik vergi cezasının bunun bir örneğini teşkil ettiğini savundu. Türmen, üniversiteler ve yargı üzerinde de büyük baskılar bulunduğunu ifade etti.

'AÇILIMLARI UNUTTUNUZ'

Daha sonra dinleyicilerin sorularını cevaplandıran Rıza Türmen, Kürt ve Alevi açılımlarına neden konuşmasında yer vermediğine ilişkin bir soruya, hükümetin her iki konuda da doğru yolda olduğu cevabını verdi. Bunların önemli konular olduğunu belirten Türmen, Kürt açılımının konseptinin tam olarak ne olduğunun açıklanmadığını, bunun açıklığa kavuşturulması gerektiğini ifade etti. Bu arada dinleyicilerin arasında bulunan Lehigh Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Profesörü ve Carnegie Endowment uzmanı Henri Barkey, Türmen'in eleştirilerine karşı eleştiri yaptı. “Evet, kimse Türkiye'nin mükemmel olduğunu söylemiyor, ama kabul edilmeli ki devasa gelişmeler yaşanıyor” diyen Barkey, Türmen'e, “Bunların hiçbirisi yeni değil” karşlığı verdi.

İsrail'le ilişkiler ciddi yara aldı

Dış politikada yeni birtakım dinamikler olduğuna işaret eden ve “komşularla sıfır problem” olmasının aslında iyi bir şey olduğunu söyleyen Türmen, “Ancak bu reel değil ideolojik bir yaklaşım” dedi. Gazze'de yaşananları birçok ülkenin protesto ettiğini söyleyen Türmen, hükümetin Hamas için terörist demediğini, savaş suçu işlemekle suçlanan Sudan lideri Ömer El Beşir'in ise Türkiye'ye gelmesinin önünün açık olduğunu dile getirdi. İsrail ile ilişkilerin gergin, İran ile ise iyi ilişkiler içinde olunduğunu belirten Türmen, “Benim korkum 20 yıl sonra Türkiye'nin batıya sırtını dönmüş daha doğulu bir ülke olması” diye konuştu.

O karar neden eleştirilmedi?

“Hep kötü şeyleri söylediniz” diyen Barkey, işkence, ortadan kaybolma ve benzeri insan hakları konusunda AİHM'ye giden davaları Türmen'e hatırlatarak bu konularda önemli aşamalar kaydedildiğini, işkence ve kayıplardan artık söz edilemeyeceğini söyledi. Türmen'in, Türkiye'nin en önemli açılımlardan birisi olan Kürt açılımına konuşmasında hiç yer vermemesine şaşırdığını dile getiren Barkey, “İnsan hakları bağlamında, Erdoğan belediye başkanı iken bir şiirden bir bölüm okudu. Türk entelektüelleri bu kararı niye eleştirmedi” diye sordu. YÖK'ün askeri anayasanın sonucu olduğunu Türmen'e hatırlatan Barkey, “İnsanlar bundan 10 sene öncede konuşurken cep telefonlarının pilini çıkartarak konuşuyordu” şeklinde konuştu.

Ali Akel - Yeni Şafak



Bu haber 799 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,429 µs