büyük tepki | " /> büyük tepki | "/>

En Sıcak Konular

Genelkurmay raporuna büyük tepki

4 Aralık 2009 09:08 tsi
Genelkurmay raporuna büyük tepki  
Danıştay'ın yürürlüğünü durdurduğu katsayı düzenlemesiyle ilgili olarak Genelkurmay'ın hazırladığı rapora tepkiler sürüyor.

Hukukçular Birliği Başkanı Salih Kılıçkaya, "Hazırlanan bu rapor YÖK'ün yetkisine müdahale anlamı taşımaktadır. Yargının da bundan bağımsız kalması düşünülemez." açıklamasını yaptı.

Emekli Yarbay Şenol Özbek ise "Raporda katsayı düzenlemesinin değişmesinin toplumun birlik ve beraberliğini bozacağı söyleniyor. Bu ülkede katsayı uygulamasıyokken, birlik ve beraberlik mi bozulmuş? Bu nasıl bir mantıktır?" diye sordu.

Zaman, Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanlığı'nın katsayının kaldırılmasının ardından hazırladığı değerlendirme raporunu dün gündeme getirmişti. Danıştay'da açılan davanın yakından takip edilmesinin önerildiği raporda, "İmam hatip liselerinin toplumda daha yaygın bir şekilde 'Müslüman okulu' olarak tanımlanacağı, toplumda farklı bir kitle oluşturacağı ve bu durumun da Türk toplumunun birlik beraberliğine zarar verebileceği değerlendirilmektedir." ifadeleri yer alıyordu. Siyasiler, hukukçular ve sivil toplum örgütleri hazırlanan rapora tepki gösterdi.

Ahmet Gündoğdu (Memur-Sen Başkanı): Her kurum kendi işini yapmalı
Türkiye demokratikleşmeli. Her kurum da kendi işini yapmalı. Eğitimde fırsat eşitliği sağlanınca, barışın bozulacağını iddia etmek yeni bir toplum mühendisliği. Bu, Genelkurmay'ın işi değil. Bu düzenleme, YÖK'ün, MEB'in işi. Çevik Bir'in 28 Şubat sürecinde, YÖK Başkanı'na verdiği talimatla gelen düzenlemeyi savunmak barışı bozmaktır.

Sinan Kılıçkaya (Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı): YÖK'ün yetkisine müdahale
Hazırlanan bu rapor YÖK'ün yetkisine müdahale anlamı taşımaktadır. Yargının da bundan bağımsız kalması düşünülemez. Danıştay'ın kararı ise tamamen ideolojik ve siyasidir. Hukuki olmaktan uzaktır. Yürütmenin durdurulma kararının kaldırılacağını düşünüyorum. Danıştay'ın kendi kararlarıyla da çelişiyor.

Hüseyin Kocabıyık (Eski Anavatan MKYK üyesi): Anayasal yetkileri yok
Böyle bir rapor hazırlamaya anayasal yetkileri yok. Askerin vazifesi değil. Siyasete müdahale ediyorlar. İç Hizmet Kanunu'nun 42. maddesi askerin siyasetle uğraşmasını kesinlikle yasaklıyor. Toplumun bir kesiminin hak arayışına, siyasî otoritenin düzenlemelerine karşı kamuoyu oluşturmaya çalışmak doğru değil. Bu büyük kuruma yakışmıyor.

Salim Uslu (Hak-İş Başkanı): Yargı şikâyetçi olmalı
Genelkurmay'ın sivil alana müdahale etme geleneği var. Daha önce de bazı sendikaların kapanması için benzer yazışmalar yaptılar. Yargıya, medyaya, idareye zaman zaman anayasal sınırları aşan müdahalelerde bulunuyorlar. Artık bu tavır alışkanlık oldu. Genelkurmay anayasal sınırlara ne zaman çekilecek? Yargı, bu tür baskılardan niye şikâyetçi olmuyor? 



Bu haber 478 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,533 µs