En Sıcak Konular

Borsada yükseliş sürecek mi?

4 Aralık 2009 10:02 tsi
İMKB-100'de son üç gündür yaşanan yükselişin bugün de sürmesi ancak beklenen kâr satışlarından dolayı hafif alıcılı yatay bir seyrin olabileceği belirtiliyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsi kredi notunu iki kademe artırması öncesinde başlayan yükseliş dün de sürmüş ve borsa yüzde 3.71 yükselerek 50,000 puana yaklaşmıştı.

Finans Yatırım stratejisti Mert Ülker, "3 günlük yükselişin ardından bir miktar kâr satışı gelebilir. Yurtdışına bağlı bir seyir olabilir. Ancak 49,000- 49,100 seviyesinin üstünde tutunmaya çalışacaktır" dedi.

Halk Yatırım Araştırma Müdürü Aslıhan Balaban da, piyasanın not artırımlarının pozitif havası içinde olduğunu belirterek, "Pozitif havanın korunduğu bir dönemdeyiz. Ancak orta vadeli yükseliş kanalı için önümüzde yol var" dedi ve ekledi:

"ABD vadeli piyasalarda alıcılı bir seyir hakim. Bizde de hafif alıcılı yatay bir seyir olur. Hisse bazlı hareket olabilir. Düzeltme hareketleri gelebilir. 50,000 kuvvetli bir direnç seviyesi. Gün içinde yurtdışı olumsuz veri olursa düzeltme hareketi olabilir"

Bankacılar Fitch'in not artışının ve beklenenin üzerinde açıklanan Kasım enflasyon verilerinin ardından bugün kur ve faizde yurtdışında açıklanacak verilere paralel seyir bekliyorlar.

İç piyasada Ekim ayı dış ticaret dengesi verileri ve Merkez Bankası Kasım ayı fiyat gelişmeleri raporu takip edilecek. ABD'de ise TSİ 1530'da Kasım ayı dışı istihdam verileri ve işsizlik oranı, TSİ 1700'de Ekim ayı fabrika siparişleri verileri izlenecek.

Reuters'ın 10 banka ve aracı kurum ekonomistinin katılımıyla hazırladığı anketteki tahminlerin medyanına göre, dış ticaret açığının Ekim'de geçen yıl aynı döneme göre yaklaşık yüzde 43 daralarak 3 milyar dolar, yıl sonunda ise 37.2 milyar dolar olması bekleniyor.

Kasım ayı enflasyonu enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde geldiğini hatırlatan bir bankacı, "Enflasyon biraz yüksek geldi ama piyasada sadece hafif bir ilk tepki yaşandı. Zaten gösterge tahvil yüzde 9 bileşiklerin üzerine çıkmıyor. Döviz tarafında biraz daha aşağı yönlü seyir görebilirsek ve ABD'de açılanacak verilere göre biraz daha yönü aşağı çevirebiliriz. " dedi.

Fitch'in not artışının ardından piyasada aşağı yönlü bir tablo izlendiğini de hatırlatan bankacı, "Ancak sonrasında biraz satış gördük. Yine de ben önümüzdeki hafta gösterge tahvilin yeniden ihracına kadar sakin seyir bekliyorum" diye ekledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yıl Kasım ayında bir önceki aya göre Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 1.27, Üretici Fiyatları Endeksi'nin (ÜFE) yüzde 1.29 oranında arttığını dün açıkladı. Piyasa beklentisi TÜFE'de yüzde 0.97, ÜFE'de yüzde 0.67 artış yönündeydi. Böylece enflasyon Kasım ayında piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

Tahvil-bono piyasasında dünkü spot kapanışta yüzde 8.88, valörlü kapanışta yüzde 8.80 olan 3 Ağustos 2011 itfalı gösterge kıymetin ortalama bileşik faizi bugün tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 8.89/8.91 seviyesindeydi. Gösterge tahvilde işlem bazında bileşik faiz 6 Ekim'de yüzde 7.59 ile tarihin en düşük seviyesine kadar gerilemişti. Faiz bu hafta işlem bazında en son 5 Kasım'da gördüğü yüzde 9 seviyesinin üzerini test etti.

Bankalararası piyasanın dünkü spot kapanışında 1.4810/1.4850 lira olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonu, bu sabah ilk işlemlerde 1.4850/1.4900 lira seviyesindeydi. Bu hafta en son 20 Temmuz'da görülen 1.52 seviyesinin üzerinde işlem gören dolar/TL bayram tatilinde ise elektronik işlemlerde 1.5550 seviyesini test etmişti.

Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar tarafından dün akşam yayımlanan araştırma notunda "Enflasyondaki artışın ağırlıklı olarak gıda ve emtia fiyatlarından kaynaklanıyor olması ve hem çekirdek enflasyonda, hem de hizmet grubu enflasyonunda düşüşün devam ediyor olması olumlu. Geçen ay olduğu gibi bu ay da, enflasyon verisinin Merkez Bankası'nın faiz kararında yön belirleyici özelliğe sahip olmayacağını düşünüyoruz. Merkez Bankası'nın 17 Aralık'taki PPK toplantısına kadar gelen yurtiçi ve yurtdışı verilere göre karar vereceğini tahmin ediyoruz."

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsi kredi notunu iki kademe artırarak "BB+"ya yükseltirken, bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye için 2 kademelik not artışını olası görmediğini açıkladı.

DIŞ PİYASALAR

ABD borsaları, dün açıklanan ISM hizmetler endeksinin hizmet sektörünün Kasım'da beklenmedik bir biçimde küçüldüğünü ortaya koymasıyla ve bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin toparlanmanın yavaş ilerlediğine işaret edebileceği beklentisiyle düştü. Kapanışa yakın gelen satışlarda başı finans şirketlerinin hisseleri çekerken, Bank of America'nın yüklü sermaye artırımının, diğer bankaların da yeni hisse satarak mevcut hissedarların paylarının zayıflamasına yol açabileceği yönündeki endişeler etkili oldu. Dow Jones günü yüzde 0.83 kayıpla tamamlarken vadeli işlemler TSİ 0856 itibarıyla yüzde 0.03 kazanca işaret ediyordu.

Öte yandan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iki aydır vergi gelirlerinde görece bir toparlanma olduğunu belirterek Orta Vadeli Program'da öngörülen 63 milyar liralık bütçe açığının 60 milyar liranın altında kalacağını açıkladı.

sabah



Bu haber 436 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,080 µs